Poluarea din sectorul energetic, la cel mai ridicat nivel din istorie, în 2010
Emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic au atins anul trecut un nivel record, de 30,6 miliarde de tone, situaţie care constituie "un recul puternic" în lupta cu încălzirea globală, a anunţat, luni, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE).
Poluarea din sectorul energetic, la cel mai ridicat nivel din istorie, în 2010 (Imagine: Shutterstock)
"Emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic au fost anul trecut cele mai ridicate din istorie, potrivit ultimelor estimări ale AIE. După o scădere în 2009, cauzată de criza financiară mondială, emisiile au urcat la nivelul record de 30,6 miliarde de tone, cu 5% mai mult faţă de 29,3 miliarde de tone în 2008, an în care a fost înregistrat precedentul record", a anunţat agenţia.
Această evoluţie reprezintă un important pas înapoi pentru planurile de a limita creşterea temperaturii globale la 2° Celsius, a afirmat economisutl şef al AIE, Fatih Birol.
Plafonarea încălzirii global la 2° Celsius a fost stabilită de liderii politici ai marilor economii la o reuniuni organizată anul trecut la Cancun, Mexic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
AIE susţine că pentru a respecta acest obiectiv emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic nu trebuie să depăşească 32 miliarde de tone până în 2020.
Anul trecut, 44% din emisii au fost generate de producţia de energie pe bază de cărbune, 36% de energia pe bază de petrol, iar restul a revenit gazelor naturale.
Circa 40% din totalul emisiilor provin din ţările bogate, membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Aceste state sunt responsabile, însă, de numai 25% din creşterea dintre 2009 şi 2010.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO