Presa internaţională, despre "teoriile conspiraţiei" şi "misterul" morţii lui Nicolae Ceauşescu
Presa internaţională remarcă, în relatările despre deshumarea lui Nicolae Ceauşescu, atât existenţa a numeroase "teorii ale conspiraţiei" alimentate de "misterul" care a învăluit moartea şi înhumarea fostului preşedinte român, cât şi numărul mare al nostagicilor regimului comunist din România.
Presa internaţională, despre "teoriile conspiraţiei" şi "misterul" morţii lui Nicolae Ceauşescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Rămăşiţele pământeşti ale fostului dictator comunist român, Nicolae Ceauşescu, şi ale soţiei sale Elena au fost exhumate miercuri pentru prelevarea de teste ADN, în urma solicitării rudelor, care vor să se asigure că trupurile aparţin într-adevăr fostului cuplu prezidenţial, informează Euronews. Postul de televiziune remarcă faptul că în România există încă mulţi nostalgici ai regimului sau adepţi ai teoriilor conspiraţiei privind moartea celor doi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
"Îmi pare rău că nu mai trăieşte. Îmi pare rău că l-au omorât. El a reuşit să plătească toate datoriile României şi apoi l-au dat jos", a spus o bucureşteancă, Sanda Buchilă, citată de Euronews."Cred că este ciudat că i-au exhumat acum, după 20 de ani. Trebuie să ascundă ceva. De ce nu au permis asta până acum?", se întreabă Gheorghe Pârvu, un locuitor al capitalei.
Dictatorul "a condus România timp de 25 de ani cu o mână de fier, înainte de a fi îndepărtat de la putere şi executat în timpul revoluţiei anticomuniste din 1989, când au murit peste 1.000 de persoane", relatează Sky News.
Rămăşiţele pământeşti ale celor doi au fost exhumate miercuri dimineaţă la Bucureşti pentru a li se confirma identitatea, notează agenţia germană DPA. "În timp ce ducea o politică externă mai flexibilă faţă de Occident decât alte ţări semnatare ale Pactului de la Varşovia şi era primit cu onoruri de puterile occidentale în scurte vizite, el şi-a reprimat populaţia cu ajutorul temutelor servicii ale securităţii, a impus un uriaş cult al personalităţi şi a adus România într-o profundă sărăcie".
CNN, care a difuzat şi un reportaj realizat la Târgovişte, locul unde au fost executaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu, aminteşte megalomania dictatorului român, care "a început, în anii '80, să-şi construiască un palat cu suprafeţe kilometrice din marmură şi mii de candelabre de cristal". "În prezent sediul Parlamentului român, acesta este cea mai mare clădire civilă de birouri din lume şi a doua clădire ca mărime după Pentagon", adaugă CNN.
Agenţia americană Associated Press, postul de televiziune britanic ITV, dar şi postul de radio BBC se referă la "misterul" care a înconjurat locul unde au fost îngropaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu. "Teoriile conspiraţiei au mers de la varianta potrivit căreia mormintele ar fi fost goale până la cea potrivit căreia trupurile cuplului Ceauşescu ar fi fost sustrase în mod misterios şi înlocuite în sicrie cu victime anonime din timpul celei mai sângeroase revoluţii anticomuniste din Europa", notează agenţia americană, care adaugă că, în final, măcar una dintre teorii a fost exclusă. "Mormintele nu sunt goale", a declarat Valentin Ceauşescu, fiul cuplului, citat de Associated Press.
"Există încă o anumită nostalgie legată de perioada comunistă şi un anumit regret că Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi", subliniază postul Voice of America.
Subiectul exhumării soţilor Ceauşescu este tratat şi de cotidianul britanic The Guardian, care aminteşte că "admiratorii lor provin în mare parte din vechea elită şi din rândul persoanelor mai în vârstă, care regretă anii în care la putere era «conducătorul» lor şi soţia sa, căreia îi plăcea să fie considerată «mama naţiunii»".
"Rămăşiţele pământeşti ale dictatorului român Nicolae Ceauşescu şi ale soţiei sale Elena au fost exhumate la peste 20 de ani de la executarea lor, în încercarea de a pune capăt teoriilor conspiraţiei privind moartea celor doi", scrie The Daily Telegraph.
"Ceauşescu a înăbuşit opoziţia cu ajutorul Securităţii, poliţia sa secretă, care ar fi avut 700.000 de informatori, dintr-o populaţie totală a ţării de 22 de milioane de locuitori", menţionează postul arab Al-Jazeera.
Într-un articol intitulat "Inventatorul «Naţiunii palestiniene» este exhumat", postul israelian Arutz Sheva precizează că Ceauşescu a fost "un mentor" pentru liderul palestinian Yasser Arafat şi "este considerat de mulţi ca fiind creatorul conceptului de identitate naţională palestiniană, ca armă de propagandă împotriva sionismului".
Numeroase publicaţii din întreaga lume au preluat ştirile agenţiilor de presă internaţionale, subiectul fiind tratat şi de Himalayan Times, Shanghai Daily, Japan Today, sau Times of Malta.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO