Duan Keke are 80 de ani şi trăieşte în spitalul militar din provincia Henan (China). La vârsta de 18 ani (în 1951), Duan Keke s-a înscris voluntar în armata chineză, fiind trimis să lupte alături de nord-coreeni în războiul dintre Corei, scrie CNN.
„Poporul din Coreea suferea. Îi înţelegeam pe cei din Coreea de Nord pentru că şi noi trecuserăm printr-un război. Mulţi chinezi au murit în războiul cu Japonia. Îi vedeam pe coreeni cum mureau sub ochii noştri, ucişi de avioanele inamice în timp ce-şi cultivau câmpurile. Avioanele veneau şi-i bombardau în timp ce erau la muncă pe câmpuri. Trebuia să încercăm să-i protejăm”, povesteşte vetereanul de 80 de ani.
Duan Keke îşi aminteşte cum se săpau tranşeele pentru a se proteja de avioanele inamice: „Nu era uşor să săpăm tranşeele. Nu săpam în pământ, ci în piatră. Ne foloseam de baionete pentru a săpa în piatră”.
În timpul războiului, soldaţilor nord-coreeni şi chinezi nu li se permite să fraternizeze, ei fiind însoţiţi în permanenţă de translatori.
Duan a rămas în Coreea până în 1953, în această perioadă fiind rănit de două ori. El îşi arată cu mândrie cicatricile de pe abdomen şi picioare.
Întrebat dacă nord-coreenii au apreciat sacrificiul făcut de soldaţii chinezi, veteranii fac semn că „nu”. „Ce să ştie coreenii? Ei ştiu doar ce le spune guvernul lor”.
În schimb, Duan Keke nu a părut să aibă nimic împotriva foştilor săi adversari, americanii. Rugat să le transmită un mesaj, Duan a spus: „Americanii sunt un popor paşnic. Nu cred că americanii au dorit să se implice în războiul dintre Corei. Războiul înseamnă moarte”.
Legat de faptul că un război ar putea izbucni din nou în peninsula coreeană, veteranul de 80 de ani s-a declarat convins că guvernul de la Beijing va face totul pentru a împiedica declanşarea ostilităţilor.
„Guvernul va rezolva problema. Ei se ghidează după ideile lui Mao (fondatorul Chinei comuniste). Ţările mari nu vor război şi sunt împotriva războiului. Noi aşa am fost educaţi”, a mai spus Duan Keke.