Preşedintele Georgiei afirmă că partidul de guvernământ „fraudează” alegerile: georgienii au de ales „între un viitor european şi un trecut rusesc”

  • Preşedintele Georgiei a acuzat partidul de guvernământ că utilizează tactici de intimidare după modelul Kremlinului pentru a frauda alegerile şi a îndemnat alegătorii să aleagă între UE şi Rusia.
  • Alegerile parlamentare din 26 octombrie sunt considerate de opoziţie drept cel mai importante alegeri de la independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991.
  • Visul Georgian nu caută să câştige „prin mijloace tradiţionale”, a spus Zourabichvili.
Urmărește
436 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Georgiei afirmă că partidul de guvernământ „fraudează” alegerile: georgienii au de ales „între un viitor european şi un trecut rusesc”

Salome Zourabichvili a declarat pentru Financial Times că ţara sa este condusă de „un guvern rus”. Aflat la putere din 2012, partidul Visul Georgian duce o campanie bazată pe propagandă, polarizare şi tactici ale fricii, exact ca în Rusia, a spus ea.

„Acestea nu sunt nişte alegeri normale”, a spus preşedintele, ci mai degrabă o „alegere între un viitor european şi un trecut rusesc”.

Alegerile parlamentare din 26 octombrie sunt considerate de opoziţie drept cel mai importante alegeri de la independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991 - un moment de răscruce care va determina dacă ţara va deveni o democraţie suverană integrată în Occident sau va cădea din nou în autocraţie şi în orbita Rusiei.

Forţele ruse ocupă două regiuni separatiste georgiene - Abhazia şi Osetia de Sud.

Condus de Bidzina Ivanishvili, un oligarh care a făcut avere în Rusia, partidul Visul Georgian exercită presiuni asupra angajaţilor statului, atacă activiştii opoziţiei, ameninţă jurnaliştii şi îngreunează votul cetăţenilor din străinătate, a declarat preşedintele.

Visul Georgian nu caută să câştige „prin mijloace tradiţionale”, a spus Zourabichvili.

Zourabichvili a fost aleasă preşedinte în 2018 cu sprijinul Visului Georgian, dar de atunci a devenit un critic feroce al metodelor antidemocratice ale partidului de la putere şi  pentru că pune în pericol încercarea Georgiei de a adera la UE. Georgienii susţin în proporţie covârşitoare aderarea la UE, iar instituţiile statului s-au angajat să realizeze acest lucru în temeiul constituţiei.

Anul trecut, Georgiei i s-a acordat statutul de ţară candidată la UE, în anumite condiţii, dar în prezent se află în urma Ucrainei şi a Moldovei, care au început negocierile de aderare.

Cu toate acestea, UE a îngheţat procesul de aderare după ce guvernul a promovat o lege privind transparenţa ONG-urilor, despre care opoziţia georgiană şi capitalele occidentale se tem că va fi utilizată pentru a intimida şi zdrobi societatea civilă, ca în Rusia.

Legea a fost adoptată în această vară în ciuda protestelor în masă la care au participat 300.000 de georgieni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici