Preşedintele interimar al Frontului Naţional, care o înlocuia pe Marine Le Pen, s-a retras, pe fondul acuzaţiilor că a negat responsabilitatea Franţei în Holocaust

Preşedintele interimar al partidului francez de extremă-dreapta Frontul Naţional, Jean-Francois Jalkh, a decis vineri să renunţe la această funcţie pe fondul acuzaţiilor de negaţionism formulate la adresa sa, din cauza respingerii responsabilităţii naţiunii în Holocaust, relatează site-ul The Local.

Urmărește
706 afișări
Imaginea articolului Preşedintele interimar al Frontului Naţional, care o înlocuia pe Marine Le Pen, s-a retras, pe fondul acuzaţiilor că a negat responsabilitatea Franţei în Holocaust

Preşedintele interimar al Frontului Naţional, care o înlocuia pe Marine Le Pen, s-a retras, pe fondul acuzaţiilor de negaţionism (Imagine: debatingeurope.eu)

Jean-Francois Jalkh a preluat şefia interimară după ce Marine Le Pen a demisionat pentru a se concentra pe candidatura prezidenţială, înaintea turului doi al alegerilor programate pe 7 mai.

Jalkh va rămâne vicepreşedinte al Frontului Naţional, iar Steeve Briois a fost numit preşedinte interimar. Briois, în vârstă de 44 de ani, este primarul oraşului Henin-Beaumont din 2014.

Jean-Francois Jalkh, în vârstă de 59 de ani, a declarat într-un interviu în 2000 că Franţa nu poartă responsabilitate pentru crimele comise în cel de-al Doilea Război Mondial asupra evreilor.

"Consider că din punct de vedere tehnic este imposibil - şi subliniez, imposibil - să fi fost folosit Zyklon B pentru exterminări în masă. De ce? Pentru că sunt necesare câteva zile pentru a decontamina un spaţiu în care a fost folosit Zyklon B", a spus Jalkh pentru La Croix, în 2000.

Zyklon B a fost principalul agent chimic folosit de către nazişti în camerele de gazare ale lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

În prezent, Jalkh nu a negat că a făcut acele comentarii, dar a spus că nu îşi amintea interviul cu pricina.

Partidul Frontul Naţional a fost acuzat în repetate rânduri de antisemitism. Fondatorul formaţiunii, Jean-Marie Le Pen, tatăl candidatei la preşedinţie Marine Le Pen, a fost condamnat de mai multe ori pentru discursuri care au incitat la ură rasială.

Printre alte comentarii antisemite, Jean-Marie Le Pen a calificat camerele de gazare ale naziştilor drept "un amănunt al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial", în cadrul unui discurs susţinut în oraşul german Munchen.

Marine Le Pen, fostul lider al Frontului Naţional, a afirmat pe 9 aprilie că "Franţa nu este responsabilă de Razia de la Velodromul de iarnă", operaţiunea de arestare în Paris şi deportare a 13.000 de evrei, în anul 1942. În replică, Israelul a atras atenţia că declaraţiile candidatei la preşedinţie "intră în contradicţie cu adevărul istoric".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici