Privatul peste stat şi în fieful comunismului. Sectorul privat a devenit pricipalul actor economic al Coreei de Nord

  • Ministerul Unificării din Coreea de Sud a publicat un raport cu privire la evoluţia economiei din Coreea de Nord la zece ani de la preluarea puterii de către Kim Jong Un
  • Sectorul privat depăşeşte statul ca principal actor economic al Coreei de Nord
  • Economia a fost grav afectată de COVID-19
Urmărește
4196 afișări
Imaginea articolului Privatul peste stat şi în fieful comunismului. Sectorul privat a devenit pricipalul actor economic al Coreei de Nord

Privatul peste stat şi în fieful comunismului. Sectorul privat a devenit pricipalul actor economic al Coreei de Nord

Sectorul privat a depăşit agenţiile conduse de stat pentru a deveni cel mai mare actor economic al Coreei de Nord în ultimul deceniu, un semn al pieţelor în adevărată creştere odată ce au devenit permise de către liderul de la Phenian, a anunţat Ministerul Unificării de la Seul joi, scrie Reuters.

Ministerul, care se ocupă de afacerile din Coreea de Nord, a publicat un raport privind schimbările economice, politice şi sociale din timpul guvernării de zece ani a lui Kim Jong Un, bazat pe date de la agenţiile sud-coreene şi ONU, precum şi pe interviuri cu dezertori.

În timp ce ţara a suferit din cauza lockdownului produs de Coronavirus şi a sancţiunilor primite pentru dezvoltarea programelor sale de arme, activitatea privată a crescut de la aproximativ 28% în urmă cu un deceniu până la aproape 38% din economie, a spus ministerul în raport.

Programele conduse de guvern, între timp, s-au micşorat pentru a reprezenta 29% din economie de la 37%. De asemenea, numărul jucătorilor privaţi din piaţă a crescut de aproximativ patru ori pentru a atinge un maxim istoric la aproximativ 1.368 în 2018, de la 338 în 2011, înainte de a scădea brusc pe fondul dificultăţilor economice produse de pandemie.

“Pe măsură ce pieţele continuă să se devolte, proporţia economiei private este pe o tendinţă ascendentă pe termen lung” a anunţat ministerul.

“Activităţile oamenilor se conturează într-un mod dublu, economie de stat şi economie privată”. Coreea de Nord nu oferă răspunsuri la întrebările reporterilor străini, iar presa guvernamentală şi de stat rareori dă informaţii despre condiţiile economice.

Kim Jong Un a devenit lider la sfârşitul anului 2011, după moartea tatălui său, Kim Jong Il.  Aprobarea de către noul lider a pieţelor detestate anterior de tatăl său a ajutat la îmbunătăţirea nivelului de trai pentru mulţi nord-coreeni, iar produsul intern brut a crescut cu 3,9% în 2016, cea mai mare în ultimii 17 ani.

Dar progresul iniţial a fost umbrit de sancţiunile impuse pentru testele nucleare şi cu rachete de rază lungă de acţiune. Pe măsură ce pandemia şi dezastrele naturale  au agravat problemele economice, PIB-ul Coreei de Nord a suferit cea mai mare contracţie din ultimii 23 de ani în 2020. Comerţul dintre Coreea de Nord cu principalul aliat China a scăzut cu peste 90% faţă de vârful din 2014.

Coreea de Nord nu a confirmat nicio infecţie de de COVID-19, dar şi-a închis graniţele şi a restricţionat strict transportul public şi circulaţia. Luna aceasta, Kim a avertizat despre o “luptă uriaşă” anul viitor şi a cerut ca populaţia să se concentreze pe îmbunătăţirea vieţii oamenilor, în ciuda condiţiilor economice sumbre.

 

Autor: Iulian Moşneagu

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici