Proiectul de lege pentru reformarea Curţii Supreme, adoptat de Polonia. Partidele din opoziţie şi UE consideră că actul normativ va eroda independenţa justiţiei/ Preşedintele polonez vede anumite deficienţe în proiect

Senatul polonez a adoptat, sâmbătă, proiectul de lege privind reformarea Curţii Supreme, despre care partidele din opoziţie şi Uniunea Europeană consideră că vor eroda independenţa sistemului judiciar şi vor submina democraţia, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Urmărește
3562 afișări
Imaginea articolului Proiectul de lege pentru reformarea Curţii Supreme, adoptat de Polonia. Partidele din opoziţie şi UE consideră că actul normativ va eroda independenţa justiţiei/ Preşedintele polonez vede anumite deficienţe în proiect

Proiectul de lege pentru reformarea Curţii Supreme, adoptat de Polonia. Partidele din opoziţie şi UE consideră că actul normativ va eroda independenţa justiţiei

Proiectul de lege a fost depus de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) şi a fost adoptat joi şi de camera inferioară a Parlamentului.

În Senat, camera superioară a Parlamentului polonez, au fost 55 de voturi pentru, 23 împotrivă şi două abţineri. Formaţiunea de guvernământ deţine majoritatea parlamentară.

Pentru a deveni lege, documentul trebuie să fie promulgat de către preşedintele Andrzej Duda, care are la dispoziţie 21 de zile. Duda a anunţat că se va întâlni, luni, cu preşedintele Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf.

Vineri, mai multe persoane s-au adunat să protesteze în faţa Parlamentului şi în faţa sediului Curţii Supreme din Varşovia, precum şi în alte oraşe din ţară. Aproximativ 200 de protestatari s-au adunat în faţa locuinţei de vacanţă a preşedintelui Duda din Jurata, localitate aflată pe coasta baltică, cerându-i acestuia să nu semneze proiectul de lege.

Potrivit formaţiunilor politice din opoziţie, proiectul încalcă separarea puterilor în stat şi îi oferă partidului de guvernământ o influenţă asupra procesului de vot. Uniunea Europeană apreciază că legea i-ar acorda guvernului un control direct asupra Curţii Supreme, ale cărei sarcini includ validarea alegerilor.

Proiectul de lege prevede demiterea actualilor judecători de la Curtea Supremă, cu excepţia celor desemnaţi de ministrul Justiţiei şi aprobaţi de către preşedinte. Documentul îi oferă preşedintelui puterea de a emite reglementări pentru activitatea instanţei. De asemenea, proiectul introduce o comisie disciplinară care, la iniţiativa ministrului Justiţiei, ar analiza eventualele încălcări ale legislaţiei sau ale eticii.

Departamentul de Stat american le-a cerut ambelor părţi să "se asigure că orice reformă judiciară nu încalcă prevederile Constituţiei Poloniei sau obligaţiile legale internaţionale şi că respectă principiile independenţei judiciare şi separării puterilor", pledând pentru dialog.

În replică, premierul polonez Beata Szydlo a declarat că legislaţia este o chestiune internă, iar guvernul nu va ceda în faţa presiunii din străinătate.

Liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat că sistemul judiciar are nevoie de reforme radicale şi de oameni noi, întrucât "funcţionează încă alături de liniile comuniste şi se bazează pe oameni din acel sistem politic".

În acelaşi context, preşedintele polonez Andrzej Duda nu a acceptat deocamdată invitaţia la discuţii formulată de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, un fost premier polonez. Tusk a subliniat că acţiunile recente din Parlamentul Poloniei contravin valorilor şi standardelor europene.

Preşedintele Poloniei vede anumite deficienţe în proiectul de lege privind reformarea Curţii Supreme

Preşedintele Poloniei a depistat anumite deficienţe în proiectul de lege privind reformarea Curţii Supreme, care le oferă parlamentarilor o influenţă asupra instanţei, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Andrzej Lapinski nu a menţionat însă dacă preşedintele Andrzej Duda va respinge proiectul de lege sau va cere un aviz din partea unei instanţe speciale, Tribunalul Constituţional al Poloniei.

"Preşedintele Duda a constatat o incoerenţă între două articole privind numirea preşedintelui Curţii Supreme. Un articol spune că acesta trebuie să fie ales dintre cinci candidaţi, în timp ce altul specifică faptul că trebuie să fie desemnat dintre trei candidaţi", a spus Lapinski.

Viteza cu care partidul de guvernământ a trecut proiectul de lege prin cele două camere ale Parlamentului - în doar zece zile - a ridicat de asemenea semne de întrebare cu privire la calitatea legii, potrivit administraţiei prezidenţiale.

Senatul polonez a adoptat, sâmbătă, proiectul de lege privind reformarea Curţii Supreme, despre care partidele din opoziţie şi Uniunea Europeană consideră că vor eroda independenţa sistemului judiciar şi vor submina democraţia.

Proiectul de lege a fost depus de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) şi a fost adoptat joi şi de camera inferioară a Parlamentului. Pentru a deveni lege, documentul trebuie să fie promulgat de către preşedintele Andrzej Duda, care are la dispoziţie 21 de zile.

Între timp, o nouă serie de proteste sunt programate pentru sâmbătă în mai multe oraşe din Polonia. Un marş important va avea loc în vecinătatea palatului prezidenţial din Varşovia. Totodată, fostul preşedinte pro-democrat Lech Walesa va participa la un protest în oraşul natal Gdansk. În decursul acestei săptămâni, zeci de mii de persoane au manifestat împotriva iniţiativei guvernului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici