- Home
- Externe
- (28.05.2024, 08:50)
- Diana Nunut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Propaganda rusă, greu de combătut. Republica Moldova intră într-o etapă critică pentru a face faţă dezinformării
- Cetăţenii Republicii Moldova vor merge, în acest an, la urne, pentru alegerile prezidenţiale şi pentru un referendum privind viitoarea integrare a ţării în UE.
- Pentru guvernul pro-UE de la Chişinău, cea mai mare provocare până atunci este lupta împotriva dezinformării ruseşti.
Urmărește
1188 afișări
Propaganda rusă, greu de combătut. Republica Moldova intră într-o etapă critică pentru a face faţă dezinformării
Republica Moldova se confruntă din ce în ce mai des cu dezinformări construite de maşinăria informaţională a Rusiei, principala provocare fiind aceea de a contracara informaţiile eronate în acest război informaţional.
Potrivit Euractiv, experţii au estimat că anul trecut, regimul de la Kremlin a cheltuit aproximativ 50 de milioane de dolari pentru dezinformare şi eforturi de război hibrid în Republica Moldova. Este de aşteptat ca această sumă să ajungă la 100 de milioane de dolari în 2024, pe măsură ce referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE şi alegerile prezidenţiale se apropie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Aceşti bani sunt cheltuiţi pentru a mitui politicieni, pentru a finanţa persoane influente, pentru a plăti reclame şi pentru a mitui alegătorii.
Flux mare de dezinformare
De la debutul războiului în Ucraina, Republica Moldova s-a apropiat din ce în ce mai mult de valorile pro-europene, iar acest lucru a stârnit nemulţumirea conducerii de la Moscova. Presiunile Kremlinului asupra Chişinăului au continuat, iar încercările de destabilizare a democraţiei în Republica Moldova s-au intensificat.
În tot acest timp, autorităţile moldoveneşti au avut un oarecare succes în interceptarea fluxurilor de bani ilicite şi în restricţionarea licenţelor canalelor de radio şi televiziune legate de Kremlin. Cu toate acestea, dezinformarea rusească se răspândeşte în continuare la scară largă.
În ultimul an, cu precădere, guvernul de la Chişinău şi-a schimbat strategia pentru a face faţă dezinformărilor ruseşti. Dacă acum doi ani, Guvernul nu răspundea aproape niciodată direct la dezinformare, acum, purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, vorbeşte săptămânal, uneori zilnic, cu presa despre orice noi naraţiuni care sunt difuzate.
Grupurile de reflecţie şi presa independentă tradiţională au contribuit la combaterea dezinformării ruseşti, însă fluxul informaţional prea mare este mai greu de contracarat.
Presiuni din ce în ce mai mari de la Kremlin
Guvernul de la Chişinău a anunţat, în mai multe rânduri, că Moscova are în plan să destabilizeze situaţia Republicii Moldova, dezinformarea fiind principalul instrument folosit de ruşi.
În luna octombrie a anului trecut, Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, a afirmat că Gruparea Wagner s-ar fi aflat în spatele unei lovituri de stat, care a fost dejucată şi care urmărea să o înlăture de la conducerea ţării.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe