Protestele masive din Israel pun presiune pe Netanyahu pentru un acord de încetare a focului

  • Protestele au izbucnit în Israel după ce armata a anunţat moartea a şase ostatici în Gaza, amplificând presiunea publică asupra premierului Netanyahu.
  • Supravieţuirea politică a lui Netanyahu depinde de sprijinul partidelor ultranaţionaliste din coaliţia sa, care se opun oricărui acord de încetare a focului.
  • În ciuda protestelor masive, Netanyahu ar putea să nu cedeze fără o presiune publică mai largă, prioritizând stabilitatea sa politică.
Urmărește
287 afișări
Imaginea articolului Protestele masive din Israel pun presiune pe Netanyahu pentru un acord de încetare a focului

Sursa foto: AP

Proteste în masă au izbucnit în Israel după ce armata a anunţat că şase ostatici din Gaza au fost ucişi chiar în momentul în care trupele se apropiau de locaţia lor, scrie Associated Press. Această revoltă publică reprezintă cea mai intensă presiune internă asupra prim-ministrului Benjamin Netanyahu de la începutul războiului, în urmă cu aproape 11 luni, mulţi israelieni considerându-l vinovat pentru decesele ostaticilor şi cerând un acord de încetare a focului pentru a elibera restul ostaticilor.
 
Totuşi, Netanyahu se confruntă cu provocări semnificative în a accepta un astfel de acord. Supravieţuirea sa politică este strâns legată de sprijinul partidelor ultranaţionaliste din coaliţia sa, care se opun oricărui acord care pune capăt războiului sau eliberează prizonieri palestinieni. Aceste partide, conduse de ministrul de finanţe Bezalel Smotrich şi ministrul securităţii naţionale Itamar Ben-Gvir, au promis că vor răsturna guvernul dacă Netanyahu acceptă o încetare a focului, ceea ce ar putea duce la alegeri şi, posibil, la înlăturarea sa de la putere.
 
În plus, procesul de corupţie în care este implicat Netanyahu complică şi mai mult situaţia. Dacă va fi înlăturat din funcţie, va pierde posibilitatea de a se apăra şi de a promova schimbări în sistemul juridic, care i-ar putea aduce beneficii. În ciuda acestor presiuni, Netanyahu insistă că operaţiunea militară din Gaza este cea mai bună strategie pentru eliberarea ostaticilor, deşi cererile sale de a menţine prezenţa trupelor israeliene în Gaza au blocat negocierile.
 
Deşi protestele din Tel Aviv şi alte zone liberale au fost mari, ele nu au reuşit încă să rupă diviziunile politice de lungă durată din Israel. Susţinătorii conservatori şi religioşi ai lui Netanyahu rămân în mare parte împotriva concesiilor, limitând impactul protestelor. Astfel, fără o presiune publică mai largă şi susţinută, Netanyahu ar putea continua să prioritizeze stabilitatea sa politică în detrimentul apelurilor tot mai mari pentru o încetare a focului. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici