- Home
- Externe
- MOSCOVA, (20.02.2016, 20:55)
- Valentin Vidu - Mediafax
Putin, despre soluţionarea crizei din Siria: "Am avut întotdeauna ca obiectiv rezolvarea oricăror dispute numai prin instrumente politice şi diplomatice". REACŢIA opoziţiei siriene
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că Rusia doreşte o soluţionare a crizei din Siria prin mijloace politice şi diplomatice, relatează Reuters în pagina electronică.
Urmărește
4923 afișări
Preşedintele rus Vladimir Putin afirmă că doreşte o soluţionare diplomatică a crizei din Siria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)
"Am avut întotdeauna ca obiectiv rezolvarea oricăror dispute numai prin instrumente politice şi diplomatice, care să ajute la soluţionarea unor conflicte. Vom căuta acelaşi lucru şi în acest caz", le-a spus Putin unor oficiali militari la Kremlin.
Kremlinul şi-a exprimat anterior îngrijorarea faţă de bombardarea de către Turcia a teritoriului Siriei, apreciind că asemenea acţiuni intensifică tensiunile de la frontiera dintre cele două ţări.
"Kremlinul este îngrijorat de tensiunile tot mai puternice de la frontiera siriano-turcă", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse într-o teleconferinţă cu jurnalişti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
"În general, Rusia crede că asemenea bombardamente ale artileriei turce peste frontieră împotriva teritoriului Siriei este inadmisibil", a subliniat el.
Un armistiţiu temporar este posibil dacă Rusia încetează raidurile, afirmă opoziţia siriană
Opoziţia siriană a anunţat sâmbătă că acceptă "posibilitatea" unui armistiţiu temporar, cu condiţia să primească garanţii din partea aliaţilor Damascului, inclusiv a Rusiei, cu privire la o încetare a focului, o ridicare a asediilor şi furnizarea unor ajutoare în întreaga ţară, relatează Reuters.
Rusia a lansat atacuri aeriene în Siria la sfârşitul lui septembrie, inversând situaţia pe teren în favoarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul care devastează ţara de cinci ani, în pofida susţinerii de către Statele Unite şi aliaţilor lor a unei rebeliuni care încearcă să îndepărteze regimul sirian de la putere.
O serie încercări de negociere a unui armistiţiu a eşuat în ultimele luni. O ultimă rundă de negocieri la sediul ONU de la Geneva a fost coprezidată de către Moscova şi Washington.
Mai multe grupări din cadrul opoziţiei siriene şi-au "exprimat sâmbătă acordul cu privire la posibilitatea ajungerii la un acord privind armistiţiu temporar, prin intermediul unei medieri internaţionale", a anunţat Înalta Comisie pentru Negocieri (HCN) într-un comunicat.Însă o oprire a bombardamentelor ruse nu părea probabilă imediat.
"Rusia îşi menţine politica sa consecventă de a oferi asistenţă şi ajutor forţelor armate siriene în acţiunile lor ofensive împotriva teroriştilor şi organizaţiilor teroriste", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.HCN, o coaliţie alcătuită din diverse grupări armate şi opoziţia siriană în exil, a cerut ca ONU să garanteze "respectarea de către Rusia, Iran şi miliţii loiale regimului a unei încetări a ostilităţilor". Toate părţile să înceteze focul simultan, iar Guvernul să elibereze deţinuţii, a cerut HCN.
Oficiali militari americani şi ruşi s-au întâlnit la Geneva, înaintea unei reuniuni mai largi, anunţau vineri diplomaţi.O sursă apropiată negocierilor de pace a declarat sâmbătă pentru Reuters că opoziţia siriană a căzut de acord asupra unui armistiţiu pentru o perioadă de două-trei săptămâni.
Acest armistiţiu va putea fi prelungit şi susţinut de toate părţile, cu excepţia grupării Statul Islamic (SI), a precizat sursa citată. Armistiţiul este condiţionat, de asemenea, de încetarea atacurilor împotriva Frontului al-Nusra, filiala Al-Qaida în Siria, cel puţin în prima fază.Consiliul de Securitate al ONU consideră Frontul al-Nusra o organizaţie teroristă.
Întrebată dacă insistenţa opoziţiei ca gruparea Frontul al-Nusra să nu mai fie vizată de atacuri reprezintă principalul obstacol, sursa citată a răspuns confirmat acest lucru."Este necesar să abordeze această problemă foarte delicat, altfel vor ajunge la un război civil în Idleb", a declarat aceeaşi sursă.
Membri ai grupării Frontul al-Nusra luptă alături de grupări rebele în unele regiuni, inclusiv la Idleb.Ridicarea asedierii unor oraşe a devenit alt obstacol important în negocierile în vederea unei încetări a conflictului.
Potrivit ONU, 486.700 de persoane se află în 15 zone asediate pe teriroriul sirian, iar alte 4,6 milioane de persoane în zone izolate. În unele dintre aceste zone au fost raportate morţi din cauza foametei şi cazuri grave de malnutriţie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește și: Rusia îndeamnă Siria să respecte armistiţiul, sugerând că Bashar al-Assad va scăpa cu demnitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe