- Home
- Externe
- (29.09.2022, 14:24)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Putin va participa, vineri, la ceremonia de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate
- Kremlinul va găzdui vineri o ceremonie în cadrul căreia vor fi semnate acorduri privind intrarea teritoriilor ucrainene ocupate în componenţa Federaţiei Ruse, a declarat joi purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.
- Ceremonia va avea loc vineri la ora locală 15:00 (08:00 ET), a declarat Dmitri Peskov.
- Putin va rosti un discurs şi se va întâlni cu liderii susţinuţi de Rusia din cele patru regiuni ocupate în marja ceremoniei, a adăugat el.
Urmărește
3430 afișări
Putin va participa, vineri, la ceremonia de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate
Anunţul lui Peskov vine după ce oamenii din patru regiuni ocupate ale Ucrainei ar fi votat în număr mare în favoarea aderării la Rusia, în cadrul unor scrutine de cinci zile care au fost ilegale în conformitate cu dreptul internaţional şi care au fost respinse de Kiev şi de Occident ca fiind o farsă.
Aşa-zisele referendumuri au fost organizate de separatiştii susţinuţi de Rusia în autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD) şi în Republica Populară Luhansk (RPL) din estul regiunii Donbas, unde luptele au făcut ravagii de când rebelii au preluat controlul asupra unor părţi din Doneţk şi Luhansk în 2014.
Celelalte două zone care au organizat aşa-numitele referendumuri au fost Kherson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei. Rusia a ocupat cele două regiuni de la scurt timp după ce a invadat ţara la sfârşitul lunii februarie.
Împreună, cele patru regiuni reprezintă aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei, potrivit CNN.
Conducerea aliniată Moscovei din toate cele patru locuri a susţinut că procesele au dat majorităţi masive pentru cei care au "votat" în favoarea aderării la suveranitatea rusă: 87,05% în Kherson, 93,11% în Zaporojie, 98,42% în RPL şi 99,23% în RPD.
Procesul a fost pe scară largă criticat ca fiind ilegitim, deoarece experţii au declarat că este imposibil să se organizeze alegeri libere şi corecte într-o zonă de război sau într-un teritoriu ocupat. Un oficial de rang înalt al Naţiunilor Unite, Rosemary DiCarlo, a declarat că voturile "nu pot fi numite o expresie autentică a voinţei populare".
„Acţiunile unilaterale care au ca scop să ofere o aparenţă de legitimitate tentativei de dobândire prin forţă de către un stat a teritoriului unui alt stat, în timp ce pretind că reprezintă voinţa poporului, nu pot fi considerate legale în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat DiCarlo, subsecretar general al ONU.
Rapoartele de la faţa locului sugerează că votul în regiunile ocupate s-a desfăşurat în esenţă, sub ameninţarea armelor. Serhii Hayday, şeful ucrainean al administraţiei militare din regiunea Luhansk, a declarat că autorităţile mergeau din uşă în uşă, urmărite de gărzi înarmate, pentru a colecta voturi şi că populaţiile locale erau intimidate să voteze pentru a se alătura Rusiei.
Rezultatele contrazic, de asemenea, datele de dinainte de război. Un sondaj exclusiv realizat de CNN în rândul ucrainenilor în februarie, chiar înainte de invazia Rusiei, a arătat că doar 18% dintre ucrainenii din est - inclusiv regiunile Luhansk şi Doneţk - au fost de acord cu declaraţia că „Rusia şi Ucraina ar trebui să fie o singură ţară", în timp ce 16% dintre ucrainenii din sud, care include regiunile Kherson şi Zaporojie, au susţinut-o.
Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat marţi că procesul a fost o "farsă" care "nici măcar nu poate fi numită o imitaţie a referendumurilor".
Zelensky a acuzat, de asemenea, Rusia că încearcă să folosească aceeaşi strategie ca atunci când Moscova a anexat Crimeea în 2014. Un referendum organizat acolo, la care oficial 97% dintre alegători au susţinut anexarea, a fost ratificat de legislatorii ruşi în decurs de o săptămână. O mare parte a comunităţii internaţionale nu a respectat acel rezultat şi se pare că va face acelaşi lucru cu rezultatele de marţi.
Unii dintre liderii separatişti implicaţi în organizarea unor referendumuri false pentru separarea de Ucraina şi alipirea la Rusia au aterizat joi la Moscova, potrivit unei fotografii postate de adjunctul şefului administraţiei militare regionale din Kherson, Kirill Stremousov, numit de Rusia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe