Într-un raport anual întocmit pentru Congres, Departamentul american al Apărării apreciază că înlăturarea numărului doi al regimului de la Phenian „nu ar trebui să conducă la schimbări majore în politica de apărare sau în stabilitatea regimului pe termen scurt”.
Jang Song-thaek, considerat drept mentor al tânărului lider nord-coreean, a fost arestat, judecat în cadrul unui proces expres şi executat la 12 decembrie în cursul celei mai importante epurări politice din Coreea de Nord de la sosirea la putere a lui Kim Jong-un, la sfârşitul lui 2011.
Influenţa sa se diminuase deja în cursul anului 2013, afirmă Pentagonul.
„Apariţiile lui Jang alături de nepotul său, care sunt utilizate pentru a semnala importanţa unei persoane în cadrul regimului, s-au diminuat cu 50% în 2013, faţă de 2012”, arată Pentagonul în raportul său.
„Absenţa sa va fi resimţită, fără îndoială, în domeniul economic”, pentru că el era însărcinat, în special prin China, cu „atragerea devizelor străine şi investiţiilor în Coreea de Nord”, relevă raportul.
În prezent, Phenianul pare dispus la dialog cu vecinul său din sud, însă Pentagonul nu îşi face iluzii. „Intenţia declarată a Coreei de Nord de face progrese în programul său nuclear şi de a-şi continua eforturile în materie de rachete balistice înseamnă că, în cele din urmă, va reveni la acţiuni coercitive pentru a-şi atinge scopurile”, avertizează Departamentul american al Apărării.