Live text  Războiul din Ucraina, ziua 1058. Rusia îşi epuizează tancurile moderne şi reduce utilizarea aviaţiei şi artileriei / ISW: Eforturile Rusiei de a anexa de facto Belarusul reprezintă riscuri strategice pentru SUA, NATO şi Ucraina / Forţele de apărare ale Ucrainei continuă să provoace pierderi grele Rusiei

  • ISW avertizează: Rusia intensifică integrarea militară şi politică cu Belarus, ameninţând NATO şi Ucraina.
  • Pierderi semnificative pentru Rusia: 1.480 de soldaţi şi 11 tancuri distruse în ultimele 24 de ore.
  • Ucraina loveşte o fabrică-cheie de praf de puşcă din Tambov, intensificând atacurile cu drone asupra infrastructurii militare ruse.
  • Ucraina capturează 27 de soldaţi ruşi în regiunea Kursk, în timp ce luptele continuă în sud-vestul Rusiei, iar schimburile de prizonieri se intensifică
  • Ucraina extinde cooperarea cu compania norvegiană Kongsberg pentru sistemele NASAMS şi explorează localizarea producţiei antidrone pe teritoriul ucrainean.
  • Rusia a epuizat rezervele de tancuri moderne şi utilizează echipamente sovietice de calitate inferioară, în timp ce aviaţia şi artileria sunt tot mai puţin folosite din cauza dronelor.
  • Ucraina a atacat cu succes un depozit de petrol din regiunea Voronej, cauzând un incendiu masiv.
Urmărește
9462 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 1058. Rusia îşi epuizează tancurile moderne şi reduce utilizarea aviaţiei şi artileriei / ISW: Eforturile Rusiei de a anexa de facto Belarusul reprezintă riscuri strategice pentru SUA, NATO şi Ucraina / Forţele de apărare ale Ucrainei continuă să provoace pierderi grele Rusiei

Războiul din Ucraina, ziua 1058. ISW: Eforturile Rusiei de a anexa de facto Belarusul reprezintă riscuri strategice pentru SUA, NATO şi Ucraina / Forţele de apărare ale Ucrainei continuă să provoace pierderi grele Rusiei

Dronele MTR au incendiat depozitul de petrol Rosneft de lângă Voronezh, scrie Ukrainska Pravda

În noaptea de 16 ianuarie, unităţi ale Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei au atacat cu succes depozitul de petrol „Liskinskaya” din regiunea Voronej, Federaţia Rusă. Operaţiunea a fost realizată folosind drone şi a vizat baza Rosneft din localitatea Liski.
 
Potrivit Forţelor pentru Operaţii Speciale, atacul a fost precedat de o pregătire şi planificare minuţioasă. Lovitura a provocat un incendiu masiv, care a cuprins mai multe rezervoare de combustibil. Acest depozit de petrol alimenta trupele ruse angajate în războiul împotriva Ucrainei.

Rusia îşi epuizează tancurile moderne şi reduce utilizarea aviaţiei şi artileriei

Reprezentantul grupului operaţional-strategic de trupe „Khortitsa”, Viktor Tregubov, a declarat că ocupanţii ruşi au epuizat aproape complet rezervele de tancuri moderne şi au redus semnificativ utilizarea aviaţiei şi artileriei, în principal datorită utilizării extinse a dronelor.
 
Potrivit lui Tregubov, Rusia a pierdut majoritatea tancurilor sale moderne, utilizând acum echipamente considerate „rebutuei de mâna a treia.” El a subliniat că rezervele sovietice pregătite pentru un posibil război cu NATO au fost practic epuizate. Deşi tancurile nu mai joacă un rol decisiv în conflict, pierderile semnificative afectează capacitatea Rusiei de a desfăşura operaţiuni eficiente.
 
Tregubov a remarcat, de asemenea, că utilizarea artileriei şi aviaţiei de către Rusia scade treptat, din cauza creşterii eficiente a dronelor în câmpul de luptă. „Nu există o apărare aeriană mai bună decât o rachetă care a căzut pe un aerodrom inamic,” a concluzionat acesta.

Ucraina extinde cooperarea cu furnizorul norvegian de sisteme NASAMS

Kievul îşi extinde cooperarea cu compania norvegiană de apărare Kongsberg, unul dintre furnizorii de sisteme de apărare aeriană NASAMS pentru Ucraina, a declarat ministrul Apărării Rustem Umerov pe 16 ianuarie.
 
Ministrul apărării s-a întâlnit cu Eirik Lie, vicepreşedintele executiv al Kongsberg Gruppen ASA şi preşedintele Kongsberg Defence & Aerospace. Cei doi au discutat despre sistemele antidrone şi despre posibilitatea localizării producţiei lor în Ucraina, precum şi despre dezvoltarea capacităţilor maritime.
 
Ucraina şi Norvegia au discutat, de asemenea, posibilitatea integrării sistemelor de apărare aeriană fabricate din Ucraina în NASAMS „pentru a-şi creşte eficacitatea”, a spus Umerov .
 
Norvegia a fost unul dintre cei mai fericiţi susţinători ai Ucrainei în Europa. Potrivit lui Umerov, Oslo a alocat 2 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari) pentru ajutor militar Ucrainei în 2025.

Ucrainenii capturează 27 de soldaţi ruşi în regiunea Kursk, notează The Kyiv Independent

Paraşutiştii ucraineni şi alte unităţi de elite au capturat 27 de soldaţi ruşi în timpul operaţiunilor militare din regiunea Kursk, pe teritoriul Rusiei. Anunţul a fost făcut pe 16 ianuarie de către serviciul de presă al trupelor de asalt aeropurtate ucrainene, care a precizat că printre prizonieri se află ofiţeri, sergenţi şi soldaţi din diverse unităţi ale armatei ruse, inclusiv din puşcaşii marini, trupe aeropurtate şi unităţi de puşcă motorizate.

Ministrul italian al Apărării, Crosetto, soseşte la Kiev în vizită oficială, scrie The Kyiv Independent

Crosetto a sosit la Kiev în aceeaşi zi cu premierul britanic Keir Starmer , care se află în capitala Ucrainei pentru a semna un acord de „parteneriat de 100 de ani” şi pentru a discuta despre cooperarea ulterioară cu preşedintele Volodymyr Zelensky. Ministerul italian nu a dezvăluit cine este aşteptat să se întâlnească Crosetto şi nici subiectul discuţiilor.
 
Oficialii europeni vizitează Ucraina cu câteva zile înainte de începerea preşedinţiei lui Donald Trump, ceea ce ar putea avea un impact major asupra progresului războiului Rusia-Ucraina. De când Rusia a început invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, Italia a livrat Ucrainei 10 pachete de ajutor militar, inclusiv apărare antiaeriană SAMP/T avansată. Cabinetul ţării a aprobat recent prelungirea asistenţei pentru Ucraina pe tot parcursul anului 2025.
 

Patru morţi şi 27 de răniţi în Ucraina, după cele mai recente atacuri ruseşti

Ucraina loveşte o fabrică cheie de praf de puşcă din Tambov

Ucraina a efectuat un atac cu drone asupra fabricii de praf de puşcă Kuzmino-Gat din regiunea Tambov, în noaptea de 16 ianuarie, conform unor oficiali ucraineni şi canale Telegram locale. Martorii din oraşul Kotovsk au auzit sunetul motoarelor dronelor trecând peste casele lor, aparent îndreptându-se către fabrică, relatează The Kyiv Independent.
 
Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că a doborât 27 de drone ucrainene în diverse regiuni peste noapte, inclusiv trei în Tambov. În aceeaşi noapte, un depozit de petrol din regiunea Voronej a fost incendiat, se pare tot în urma unui atac cu drone. Potrivit autorităţilor ruse, nu au fost raportate victime, însă resturi de drone au avariat acoperişul unei case.

Fabrica Kuzmino-Gat este considerată o facilitate-cheie a complexului militar-industrial rus, producând praf de puşcă folosit pentru arme de calibru mic, artilerie şi lansatoare de rachete. Este, de asemenea, unul dintre producătorii de colloxylin, utilizat pentru explozibili, conform unui oficial ucrainean.

 

Eforturile Rusiei de a anexa de facto Belarusul reprezintă riscuri strategice pentru SUA, NATO şi Ucraina

Experţii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) avertizează că Moscova transformă Belarus dintr-un aliat într-un partener strategic esenţial pentru răspândirea influenţei ruse la nivel global. Integrarea militară, politică şi economică dintre cele două state creează riscuri majore pentru NATO, SUA şi Ucraina, notează Ukrainska Pravda.

Potrivit ISW, Kremlinul îşi foloseşte influenţa crescândă asupra Belarusului pentru a-şi accelera redresarea economică şi militară în urma războiului cu Ucraina. De asemenea, această integrare oferă Rusiei oportunităţi sporite pentru desfăşurarea de exerciţii militare, transferul de armament şi utilizarea teritoriului belarus pentru operaţiuni strategice.

Analiştii subliniază că Rusia nu are nevoie să finalizeze complet anexarea Belarusului pentru a ameninţa Occidentul. Utilizarea teritoriului belarus pentru lansarea de atacuri asupra Ucrainei şi desfăşurarea de arme nucleare tactice demonstrează amploarea acestei ameninţări.

Liderul belarus Alexander Lukaşenko, un aliat loial al lui Vladimir Putin, a susţinut în mod repetat retorica Kremlinului, afirmând că NATO ar reprezenta o ameninţare pentru Belarus. Totodată, a permis desfăşurarea de trupe ruseşti şi amplasarea de arme nucleare pe teritoriul său, intensificând tensiunile regionale.

Forţele de apărare ale Ucrainei continuă să provoace pierderi grele Rusiei

În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a ucis 1.480 de soldaţi ruşi, 40 de sisteme de artilerie, 20 de vehicule blindate şi 11 tancuri. În total, de la începutul războiului, Rusia a pierdut peste 814.150 de militari, aproape 10.000 de tancuri şi 22.015 sisteme de artilerie, relatează Ukrainska Pravda.

Aceste date, publicate de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, subliniază intensitatea luptelor şi eforturile continue ale Ucrainei de a apăra teritoriul.

Statul Major a precizat că cifrele sunt în curs de actualizare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici