Războiul din Ucraina, ziua 706. Atacuri cu drone în peninsula Crimeea şi patru regiuni ruseşti / Liderii UE vor pleda pentru continuarea sprijinului militar pentru Kiev

  • Sistemele de apărare aeriană ruseşti au distrus sau interceptat 21 de drone lansate de Ucraina deasupra Peninsulei Crimeea şi a mai multor regiuni ruseşti, au anunţat marţi agenţiile de presă ruseşti, citând Ministerul Apărării de la Moscova.
  • Liderii UE vor anunţa, la summitul de joi, continuarea sprijinului militar pentru Ucraina.
  • Rusia exploatează naţionalismul din Europa împotriva Ucrainei.
Urmărește
17049 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 706. Atacuri cu drone în peninsula Crimeea şi patru regiuni ruseşti / Liderii UE vor pleda pentru continuarea sprijinului militar pentru Kiev

Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto

UPDATE Kievul loveşte o staţie radar rusă din Crimeea

În această dimineaţă, forţele armate ucrainene au lovit o staţie radar a sistemului rus de apărare aeriană în apropierea satului Rozdolne, Crimeea. Agenţia ucraineană Ukrinform scrie asta.

UPDATE Rusia, doi candidaţi la preşedinţie se retrag: Votaţi pentru Putin

Cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din Rusia, Serghei Baburin şi Irina Sviridova, ale căror nume nu fuseseră încă acceptate de Comisia Electorală ca valabile, s-au retras şi şi-au anunţat sprijinul pentru Vladimir Putin. Baburin, 64 de ani, şeful Uniunii Toate Popoarele, un partid conservator nereprezentat în Duma, prezentase cu câteva ore mai devreme Comisiei Electorale mai multe cutii cu cele 100.000 de semnături necesare. „Nu este momentul, în această oră dificilă pentru patrie, să împartă puterea poporului”, a declarat Baburin, îndemnând ruşii „să se unească în jurul liderului naţional Putin”. „Nu vă opriţi, finalizaţi munca de denazificare şi demilitarizare a Ucrainei”, a mai spus Baburin, care a participat la alegerile prezidenţiale din 2018, adunând 1% din voturi de care Putin probabil nu se poate lipsi la aceste alegeri.

UPDATE Zelenski: 330 de rachete şi 600 de drone peste Ucraina într-o lună

„De la 1 ianuarie, armata rusă a lansat peste 330 de rachete de diferite tipuri şi 600 de drone asupra oraşelor ucrainene: pentru a rezista acestei presiuni teroriste, este nevoie de un scut aerian puternic şi asta facem cu partenerii noştri”: preşedintele ucrainean a scris despre X. „Trebuie să asigurăm controlul Ucrainei asupra cerului său, care este crucial pentru asigurarea securităţii pe teren, de la prima linie la spitale şi şcoli”, a spus el, „apărarea aeriană şi războiul electronic sunt priorităţile noastre principale. Teroarea rusă trebuie învinsă. Iar acest lucru este realizabil”.

UPDATE Atacul cu rachete de la Kiev asupra regiunii de est Harkov

Armata rusă a lansat un atac cu rachetă împotriva districtului de est Harkov. Momentan nu sunt disponibile informaţii despre posibile victime şi distrugeri, a declarat şeful garnizoanei militare ucrainene din zonă, Sergi Melnik, potrivit Ukrinform. „Conform informaţiilor preliminare, o zonă a unui sat din districtul Harkov a fost atacată. Rapoartele privind distrugerile şi victimele sunt clarificate”, a raportat Melnik, îndemnând cetăţenii să nu părăsească adăposturile: „Există o probabilitate mare de rachete lansate repetat, a căror ţintă poate fi atât Harkov, cât şi aşezările din regiune”, a spus el.

UPDATE Lavrov: este absurd să spunem că după Ucraina vom ataca ţările NATO

Avertismentele ridicate recent de liderii şi generalii occidentali, anume că Rusia intenţionează să atace ţările NATO după Ucraina, sunt „absurde”. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a spus asta astăzi la o masă rotundă cu diplomaţi pe tema situaţiei din Ucraina. „Ei spun că dacă Rusia va câştiga şi îşi apără interesele în acest război, atunci urmează statele baltice, Suedia şi Finlanda”, a subliniat Lavrov, citat de agenţia Tass, amintind că şi preşedintele american Joe Biden a susţinut această ipoteză.

„Absurditatea unor astfel de declaraţii este clară pentru toată lumea, pentru oricine are cea mai mică înţelegere a istoriei şi înţelege obiectivele pe care ni le-am propus în mod deschis”, a spus ministrul rus de Eexterne. Printre aceste obiective, a spus Lavrov, se numără combaterea încercărilor de „transformare a teritoriilor moderne pe care ruşii şi alte popoare ale Rusiei au trăit de secole într-o trambulină de la care NATO, condusă de Statele Unite, ar ameninţa securitatea Federaţiei Ruse”.

UPDATE Ministrul de Externe al Ungariei, despre o întâlnire Orban-Zelenski: Este drum lung

Ministrul de Externe al Ungariei a declarat că este „un drum lung de parcurs” până când premierul Viktor Orban şi preşedintele Volodimir Zelenski ar putea să aibă o întâlnire oficială.

Peter Szijjarto a declarat într-o şedinţă de informare că relaţiile bilaterale ar putea fi reglementate dacă Ucraina îndeplineşte condiţiile Ungariei. Liderul diplomaţiei maghiare nu a spus care sunt condiţiile.

Szijjarto a mai sugerat că poziţia Budapestei cu privire la acordarea ajutorului UE pentru Kiev s-a schimbat. Ca urmare, Ungaria este deschisă să utilizeze bugetul blocului pentru acordarea de sprijin ucrainenilor dacă acesta va fi revizuit anual.

Luna trecută, Ungaria a blocat un pachet de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în timpul unui summit.

UPDATE Britanicii susţin că ruşii au bombardat din greşeală două sate din Rusia

Ruşii şi-au bombardat accidental propriul teritoriu pentru a patra oară într-o lună, indicând probabil „oboseală” şi pregătirea slaba a forţelor sale, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Potrivit britanicilor, o aeronavă rusă a lansat accidental două bombe în satele din zona Belgorod.

O bombă a căzut pe o fermă, iar altă pe o stradă. În urma incidentului au fost evacuaţi cel mult 150 de oameni, a precizat sursa menţionată.

UPDATE Liderii UE vor anunţa, la summitul de joi, continuarea sprijinului militar pentru Ucraina

Liderii Uniunii Europene îşi vor reafirma hotărârea de a continua să ofere "sprijin militar în timp util, previzibil şi durabil" Ucrainei în cadrul unui summit care va avea loc joi, potrivit proiectului reuniunii, relatează Reuters.

"Consiliul European reiterează, de asemenea, necesitatea urgentă de a accelera livrarea de muniţii şi rachete", se mai arată în proiect.

UPDATE Rusia exploatează naţionalismul din Europa împotriva Ucrainei

Rusia pare să alimenteze şi să profite de sentimentele neoimperialiste şi naţionaliste din Europa pentru a crea o prăpastie între Ucraina şi vecinii săi occidentali, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). 

UPDATE Kievul afirmă că Rusia a pierdut 384.140 de soldaţi de la începutul războiului

Rusia a pierdut 384.140 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat, marţi, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 960 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.300 de tancuri, 11.725 de vehicule blindate de luptă, 12.191 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 9.144 de sisteme de artilerie, 972 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 663 de sisteme de apărare aeriană, 332 de avioane, 324 de elicoptere, 7.084 de drone, 23 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Cinci oameni au murit în urma atacurilor aeriene din nordul şi estul Ucrainei

Cinci oameni au murit în urma atacurilor aeriene lansate de ruşi în ultimele 24 de ore asupra unor localităţi din nordul şi estul Ucrainei.

Obuzele ruseşti au ucis patru persoane în două sate din regiunea Sumî, lângă graniţa cu Rusia, potrivit Reuters. Regiunea este atacată frecvent de ruşi.

De asemenea, o femeie a murit într-un atac asupra oraşului Avdiivka, din estul Ucrainei, au declarat oficialii locali. Oraşul ucrainean aflat pe linia frontului a fost distrus în timpul conflictului. O perioadă de timp a fost ocupat de ruşi, dar ucrainenii au reuşit să-l recucerească.

Statul Major al forţelor armate ucrainene a anunţat că militarii au respins 13 atacuri ruseşti în jurul oraşului Avdiivka în ultimele 24 de ore. Oficialii militari au vorbit în ultimele zile despre creşterea activităţii militare ruseşti pe porţiuni lungi ale frontului de 1.000 de km care traversează estul şi sudul Ucrainei.

ŞTIREA INIŢIALĂ 

Sistemele de apărare aeriană ruseşti au distrus sau interceptat 21 de drone lansate de Ucraina deasupra Peninsulei Crimeea şi a mai multor regiuni ruseşti, au anunţat marţi agenţiile de presă ruseşti, citând Ministerul Apărării de la Moscova.

Sistemele ruseşti au doborât 11 dintre drone deasupra Crimeei, a relatat agenţia de presă de stat RIA.

Mihail Razvozhayev, guvernatorul instalat de Moscova la Sevastopol, în Crimeea, a declarat pe Telegram că nu au existat pagube în urma atacului asupra Sevastopolului, cel mai mare oraş din Crimeea şi un important port la Marea Neagră.

Drone lansate de Ucraina au fost, de asemenea, doborâte deasupra Belgorodului, regiunile Briansk, Kaluga şi Tula, au raportat agenţiile ruseşti.

Resturi de drone au căzut pe acoperişul unei clădiri de la periferia oraşului Kaluga, dar nu s-au înregistrat pagube majore sau răniţi, a declarat guvernatorul regiunii, Vladislav Shapsha, pe Telegram.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei. Kievul şi-a intensificat atacurile aeriene în ultimele luni, aceste lovituri vizează infrastructura militară rusă pentru a submina eforturile de război ale administraţiei de la Kremlin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici