Războiul din Ucraina, ziua 875. J.D. Vance, opţiunea pentru vicepreşedinţia SUA: „Nu-mi pasă ce se întâmplă cu Ucraina” / Rusia ascunde morţii din război în statisticile anuale / Grecia se pregăteşte să transfere 32 de avioane F-16 Ucrainei

  • Cu doar cinci zile înainte de începerea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, J.D. Vance, propus pentru vicepreşedinţia SUA, a declarat că „nu îi pasă cu adevărat ce se întâmplă cu Ucraina, într-un fel sau altul”
  • Reuters: Şeful UE îl critică pe premierul ungar Viktor Orban pentru „misiunea de pace” a discuţiilor cu Trump.
  • Rusia exclude în statistici date din raportul anual pentru a ascunde numărul morţilor din război.
  • Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev afirmă că aderarea Ucrainei la NATO ar duce la război.
  • Media: Grecia se pregăteşte să transfere 32 de avioane F-16 Ucrainei
  • Trump: I-am spus lui Putin să nu invadeze Ucraina
Urmărește
4496 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 875. J.D. Vance, opţiunea pentru vicepreşedinţia SUA: „Nu-mi pasă ce se întâmplă cu Ucraina” / Rusia ascunde morţii din război în statisticile anuale / Grecia se pregăteşte să transfere 32 de avioane F-16 Ucrainei

Războiul din Ucraina, ziua 875. J.D. Vance, opţiunea pentru vicepreşedinţia SUA: „Nu-mi pasă ce se întâmplă cu Ucraina” / Rusia ascunde morţii din război în statisticile anuale / Grecia se pregăteşte să transfere 32 de avioane F-16 Ucrainei

UPDATE Luptele din Krinki continuă, dar poziţiile ucrainene sunt "complet distruse"

Forţele ucrainene încă luptă în Krinki, un sat-cheie unde stabiliseră un cap de pod pe malul stâng al râului Dnipro, dar poziţiile lor sunt "complet distruse", a transmis armata ucrainean.

Declaraţia vine după rapoartele neconfirmate din 16 iulie potrivit cărora forţele ucrainene s-au retras din sat.

"Forţele de apărare ale Ucrainei continuă să desfăşoare misiuni de luptă pe malul stâng al Niprului, în special în zona aşezării Krinki", au declarat Forţele de apărare din sudul Ucrainei într-o postare pe Facebook.

"Cu toate acestea, este adevărat că majoritatea poziţiilor principale ale trupelor ucrainene din satul Krinki, ca urmare a focului inamic intens, combinat şi prelungit, au fost complet distruse".

UPDATE Parlamentul European reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Membrii Parlamentului European au condamnat întâlnirea lui Orban cu Putin prin adoptarea unei rezoluţii care prevede un angajament al Parlamentului de a-şi menţine sprijinul pentru Ucraina. 495 de eurodeputaţi au votat în favoarea rezoluţiei pro-Ucraina, 137 votând împotrivă, informează Politico.

Orbán a vizitat Moscova la începutul lunii iulie, ca parte a unei "misiuni de pace" pentru a discuta cu Vladimir Putin condiţiile care ar putea pune capăt războiului din Ucraina.

Vizita a zguduit Bruxelles-ul şi capitalele Uniunii Europene, deoarece a avut loc la câteva zile după ce Ungaria a preluat conducerea preşedinţiei Consiliului UE, iar Orbán a sugerat că reprezintă blocul comunitar în ansamblu.

"Preşedinţia rotativă a UE nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuţie despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina", a scris şeful Consiliului European Charles Michel.

UPDATE Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025

Ajutorul german pentru Ucraina va fi redus la 4 miliarde de euro în 2025, de la aproximativ 8 miliarde de euro în 2024, potrivit unui proiect al bugetului pentru 2025 consultat de Reuters.

Germania speră că Ucraina îşi va putea acoperi cea mai mare parte a nevoilor militare cu împrumutul de 50 de miliarde de dolari garantat din veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate.

Germania este cel mai important furnizor european de ajutor pentru Ucraina.

UPDATE Liderul extremei drepte franceze din Parlamentul European se opune condamnării „iniţiativelor de pace” ale lui Orbán

Este imposibil să-l condamni pe premierul ungar Viktor Orbán pentru manevrele sale „diplomatice”, în timp ce susţinerea Ucrainei în drumul spre NATO ar contribui la escaladarea războiului, a declarat Jordan Bardella, liderul extremei drepte franceze în noul Parlamentul European, notează Ukrinform. 

„Această rezoluţie condamnă vizitele lui Viktor Orbán în Rusia. Nu pot da vina pe Ungaria, partenerul nostru cheie în alianţa transatlantică, pentru influenţarea negativă a situaţiei atunci când încearcă să înceapă o discuţie”, a declarat Bardella, afirmând că documentul privind Ucraina este inacceptabil pe mai multe niveluri.

UPDATE Trump: I-am spus lui Putin să nu invadeze Ucraina

Candidatul la preşedinţia SUA, Donald Trump, a declarat în cadrul unui interviu pentru Bloomberg că sub preşedinţia sa „nu vom fi niciodată ameninţaţi cu războiul” şi că nu i-ar permite şefului Kremlinului, Vladimir Putin, să înceapă un război împotriva Ucrainei.

„Putin şi cu mine ne-am înţeles foarte bine, cu relaţia noastră. Nu am fost niciodată în pericol de război. El nu ar fi intrat niciodată în Ucraina. I-am spus, nu intra niciodată, niciodată în Ucraina”, a declarat fostul preşedinte american.

Potrivit lui Trump, situaţia actuală de securitate din lume „ar putea ajunge la un al Treilea Război Mondial”.

UPDATE Rusia regrupează grupurile de asalt în direcţia Harkov

Forţele de ocupaţie ruse îşi regrupează grupurile de asalt în direcţia Harkov, potrivit unui anunţ făcut de armata ucraineană, scrie Ukrinform.

Miercuri, forţele de apărare ale Ucrainei au respins cinci atacuri inamice în zona menţionată, în timp ce alte trei confruntări sunt în desfăşurare de dimineaţă.

UPDATE Trump, despre sancţiunile impuse Rusiei: „Îi îndepărtăm pe toţi”

Întrebat dacă relaxarea sancţiunilor împotriva Rusiei ar face parte dintr-un potenţial plan de pace, candidatul republican la preşedinţie Donald Trump a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, că „nu iubeşte sancţiunile”, notează Kyiv Independent.

Aşa cum se întâmplă adesea cu Trump, acesta nu a răspuns în mod direct la întrebarea privind o eventuală relaxare a sancţiunilor, ci a vorbit despre subiect în general.

„Deci ceea ce facem cu sancţiunile este că îi forţăm pe toţi să se îndepărteze de noi. Aşa că nu-mi plac sancţiunile”, a spus Trump.

UPDATE Media: Grecia se pregăteşte să transfere 32 de avioane F-16 Ucrainei

Grecia este pe cale să scoată din uz 32 de avioane de luptă F-16 Block-30 mai vechi şi să le transfere Ucrainei, relatează Al Jazeera, potrivit Ukrinform. 

Potrivit unor surse care au vorbit cu Al Jazeera, formula preferată de Grecia pentru transferul avioanelor F-16 este să le vândă înapoi Statelor Unite, care le vor moderniza şi le vor transmite Kievului.

UPDATE Japonia va acoperi 3,3 miliarde de dolari din împrumutul G7 pentru Ucraina

Japonia va suporta 3,3 miliarde de dolari din împrumutul promis Ucrainei de către Grupul celor Şapte (G7), acoperit de veniturile din activele ruseşti, a raportat Kyodo News pe 17 iulie, citând surse diplomatice confidenţiale, scrie Ukrinform.

Potrivit surselor, membrii G7 au coordonat modul de distribuire a ajutorului după ce liderii lor au convenit, în timpul summitului lor din Italia din iunie, să furnizeze 50 de miliarde de dolari în total pentru a sprijini Ucraina, care se află sub invazia Rusiei din februarie 2022, potrivit Kyiv Independent.

Suma include o promisiune a câte 20 de miliarde de dolari din partea SUA şi a UE şi este de aşteptat ca Japonia, Canada şi Regatul Unit să acopere restul de 10 miliarde de dolari. 

UPDATE Rusia şi Ucraina vor face miercuri un schimb de 90 de prizonieri de război

UPDATE SUA califică drept „ipocrizie” reuniunea Rusiei la ONU privind cooperarea globală după invazia din Ucraina

La 16 iulie, ministrul de externe al Rusiei a acuzat Statele Unite că ţin întregul Occident „sub ameninţarea armei” şi obstrucţionează cooperarea internaţională, o afirmaţie denunţată de ambasadorul SUA la ONU drept „ipocrizie” din partea unei ţări care a invadat Ucraina, notează Kyiv Independent.

Înaintea reuniunii, ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a citit o declaraţie în numele a aproximativ 50 de ţări, inclusiv Statele Unite, înconjurat de câteva zeci de emisari ONU. Declaraţia comună a afirmat că comunitatea internaţională nu trebuie să fie distrasă de „încălcările flagrante” ale Rusiei privind integritatea teritorială a Ucrainei şi de „încercarea cinică a Moscovei de a se prezenta drept gardianul ordinii multilaterale”.

UPDATE Medvedev afirmă că aderarea Ucrainei la NATO ar duce la război

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev сlama că aderarea Ucrainei la NATO ar fi privită ca o declaraţie de război împotriva Moscovei. El a subliniat că numai „prudenţa” din partea alianţei ar putea preveni consecinţe catastrofale pentru planetă, potrivit interviului său publicat de un săptămânal local, citat de Kyiv Independent. 

„Încă de la început, am spus clar NATO că aderarea Ucrainei nu reprezintă doar o ameninţare directă la adresa intereselor naţionale ale Rusiei. Este, de fapt, o declaraţie de război, deşi cu întârziere”.

UPDATE Rusia exclude în statistici date din raportul anual pentru a ascunde numărul morţilor din război

Serviciul de Statistică de Stat al Rusiei a exclus numărul total de decese din cauze externe din raportul său anual, a relatat la 16 iulie publicaţia media rusă independentă Meduza, citându-l pe expertul în demografie Aleksei Raksha.

Serviciul de statistică include decesele cauzate de factori externi, cum ar fi accidentele rutiere, omuciderile şi sinuciderile, mai degrabă decât bolile. Analiştii şi jurnaliştii au folosit aceste date pentru a extrapola numărul de soldaţi ruşi ucişi în invazia Ucrainei, lucru pe care Kremlinul a refuzat să îl dezvăluie, notează Kyiv Independent.

Potrivit ultimei lor estimări, mortalitatea masculină excesivă în 2023 este aproape dublă faţă de cea din 2022, iar estimările sugerează că în total, aproximativ 120 000 de militari ruşi au murit în război din 2022, cu o marjă de eroare cuprinsă între 106 000 şi 140 000.

UPDATE Reuters: Şeful UE îl critică pe Viktor Orban pentru „misiunea de pace” a discuţiilor cu Trump

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, l-a criticat pe premierul ungar Viktor Orban pentru lansarea unei „misiuni de pace”, care a inclus vizite la Kiev, Moscova şi Beijing. Această mişcare a inclus discuţii cu fostul preşedinte american Donald Trump şi cu liderii Rusiei şi Chinei, scrie Kyiv Independent.

Într-o scrisoare adresată colegilor lideri ai blocului celor 27 de naţiuni, Orban a declarat că Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, este pregătit să acţioneze „imediat” ca un mediator de pace în războiul Rusia-Ucraina, dacă va fi ales în noiembrie.

În replică, Charles Michel, preşedintele Consiliului European al liderilor naţionali ai UE, l-a mustrat pe premierul ungar şi a subliniat că acesta nu are mandat pentru discuţii de pace privind invazia rusească în Ucraina.

„Preşedinţia rotativă a Consiliului nu are niciun rol în reprezentarea Uniunii pe scena internaţională şi nu a primit niciun mandat din partea Consiliului European pentru a se angaja în numele Uniunii”, i-a transmis Michel lui Orban într-o scrisoare văzută de Reuters.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Într-un interviu acordat fostului consilier al lui Trump, cu doar cinci zile înainte de începerea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, J.D. Vance, propus pentru vicepreşedinţia SUA, a declarat că „nu îi pasă cu adevărat ce se întâmplă cu Ucraina, într-un fel sau altul”, notează Kyiv Independent.

La momentul respectiv, el a continuat să minimalizeze ameninţarea Rusiei, respingând avertismentele din ce în ce mai alarmante ale guvernului american potrivit cărora Rusia ar fi pe cale să lanseze o invazie la scară largă.

„Nu am servit în Corpul Puşcaşilor Marini pentru a merge şi a lupta împotriva lui Vladimir Putin pentru că nu credea în drepturile transsexualilor, ceea ce Departamentul de Stat al SUA spune că este o problemă majoră cu Rusia”, a spus el.

Vance a făcut aceste comentarii în timp ce 150 000 de soldaţi ruşi erau adunaţi la frontiera ucraineană.

Orice speranţă că, văzând desfăşurarea celui mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace, ar putea stârni o oarecare simpatie din partea lui Vance, a fost spulberată într-un alt interviu cu Steve Bannon, fostul consilier al lui Donald Trump, în martie 2022.

„...Când mă trezesc dimineaţa, îmi fac griji dacă fiul meu de 5 ani va interacţiona cu un traficant sexual”, a spus el, în timp ce milioane de femei şi copii fugeau din Ucraina.

„Nu-mi pasă suficient de mult de ceea ce se întâmplă acolo (în Ucraina – n.r.) încât să intervin, să omor o grămadă de cetăţeni de-ai noştri şi să torn din ce în ce mai mulţi bani în gaura de război în timp ce noi avem propriile noastre probleme aici, acasă”, a spus Vance.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici