LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 880. Trupele ucrainene din prima linie au probleme cu proviziile, afirmă Zelenski / Rafinăria Tuapse din Rusia, avariată în urma unui atac cu drone

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că trupelor ucrainene de pe linia frontului le lipsesc provizii esenţiale, în special muniţie şi drone.
  • Principala rafinărie a gigantului petrolier Rosneft din sudul Rusiei a luat foc în urma unui atac cu drone luni dimineaţă, au declarat autorităţile regionale.
Urmărește
15091 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 880. Trupele ucrainene din prima linie au probleme cu proviziile, afirmă Zelenski / Rafinăria Tuapse din Rusia, avariată în urma unui atac cu drone

UPDATE Letonia trimite încă 500 de drone în Ucraina

Riga a pregătit un lot de peste 500 de drone pentru a fi trimise Ucrainei, a declarat ministrul leton al apărării, Andris Spruds, la 22 iulie. La începutul acestei luni, Riga a anunţat că va trimite Ucrainei în iulie peste 2 500 de drone de luptă de diferite tipuri, în valoare de 4 milioane de euro.

UPDATE Johnson a acţionat în interesul Ucrainei în timpul întâlnirii cu Trump, spune vicepremierul

„El are dreptul la opinia sa. El acţionează în interesul Ucrainei şi îşi poate permite să facă acest lucru, deoarece cunoaşte poziţia preşedintelui nostru şi poziţia ucrainenilor”, a declarat viceprim-ministrul Olha Stefanishyna.

UPDATE Un bombardament rusesc a rănit 5 persoane la Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, a declarat că un bărbat în vârstă de 37 de ani a fost spitalizat în stare moderată ca urmare a atacului şi că alte patru persoane au fost tratate în ambulatoriu.

UPDATE Rusia începe dezmembrarea bisericii ortodoxe ucrainene din Crimeea ocupată

Fostul procuror general adjunct Gyunduz Mamedov a declarat, citându-l pe mitropolitul Klyment al Episcopiei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (OCU) din Crimeea, că aceasta era ultima biserică OCU rămasă în peninsula ocupată.

UPDATE O iniţiativă cehă asigură fonduri pentru a furniza Ucrainei 500.000 de obuze până în 2024

Există suficiente fonduri pentru a furniza Ucrainei 500 000 de obuze până la sfârşitul anului, deşi acest număr ar putea ajunge la 800 000 „dacă se asigură o finanţare suplimentară”, a declarat ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky.

UPDATE Ucraina ajunge la un acord preliminar cu deţinătorii de obligaţiuni privind restructurarea datoriei

Pe baza acordului, Ucraina va economisi 11,4 miliarde de dolari în următorii trei ani şi 22,75 miliarde de dolari până în 2033, a explicat prim-ministrul Denys Shmyhal.

UPDATE Fluxul ilegal de cipuri din partea Chinei către Rusia este în scădere, relatează Reuters

Livrările de semiconductori şi alte bunuri cu dublă utilizare către Rusia au scăzut cu o cincime în 2024, a raportat Reuters la 22 iulie, citând date de la Departamentul de Comerţ al SUA.

Trupele ruse pun presiune pe centrul logistic ucrainean din Pokrovsk

Comandantul suprem al Ucrainei a declarat luni că forţele ruse organizează atacuri neîncetate pentru a încerca să avanseze spre oraşul Pokrovsk, un centru logistic în est, şi că au loc lupte active de-a lungul întregului front.

"Inamicul nu acordă nicio atenţie nivelului destul de ridicat al pierderilor şi continuă să înainteze spre Pokrovsk", a declarat generalul Oleksandr Sîrski într-o declaraţie de pe frontul de est.

Pokrovsk se află la mai puţin de 25 km de teritoriul ocupat de ruşi şi se află la o intersecţie de drumuri şi o cale ferată care o transformă într-un punct logistic important pentru militari şi pentru civilii din est.

Doneţkul ocupat are probleme cu aprovizionarea cu apă din cauza unei pene de curent în Rusia

Alimentarea cu apă din râul Don către Doneţk, ocupat de ruşi, a fost întreruptă din cauza unei pene de curent în Rusia.

Mai multe regiuni ruseşti şi o parte din Crimeea ocupată au rămas fără curent electric. În total, aproximativ un milion de persoane au rămas fără curent aproape simultan.

Întreruperi majore ale sistemului energetic şi pene de curent la scară largă au avut loc în sudul Rusiei şi în peninsulă după o pană de curent la o unitate a centralei nucleare Rostov pe 20 iulie.

"Din cauza penei de curent din Rusia, staţiile de pompare ale canalului Don-Donbas, recent construit, sunt în pană, iar alimentarea cu apă s-a oprit complet. Repararea va dura luni de zile, iar situaţia din teritoriile ocupate s-a deteriorat", a declarat Centrul pentru Rezistenţă Naţională a Ucrainei.

Ministrul ucrainean de Externe merge în China pentru prima dată de la începutul războiului

Ministerul chinez de Externe nu a oferit prea multe detalii, în afară de un anunţ al purtătorului de cuvânt Mao Ning, care a declarat că Dmitro Kuleba se va afla în China de marţi până vineri. Vizita lui Kuleba are loc la invitaţia omologului său chinez, Wang Yi, a relatat agenţia chineză Xinhua.

Ucraina a confirmat, de asemenea, că întâlnirea va avea loc. Principala temă de discuţie va fi "căutarea de soluţii pentru agresiunea rusă şi rolul posibil al Chinei în obţinerea unei păci stabile şi juste", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Kiev.

Rusia îşi adună forţele în regiunea Harkov pentru noi atacuri

Rusia a desfăşurat unităţi de asalt suplimentare în apropierea satului Hliboke din regiunea Harkov pentru a pregăti noi operaţiuni ofensive, a declarat Nazar Voloşin, purtătorul de cuvânt al grupului de forţe Khortytsia, pentru Interfax Ucraina.

Satul Hliboke este situat în nordul regiunii Harkov, la 7 kilometri de graniţa cu Rusia şi la 39 de kilometri de al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, oraşul Harkov.

Rusia a lansat ofensiva în regiunea Harkov în luna mai, dar asaltul s-a blocat rapid. Potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, aproximativ 20.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în timpul atacului eşuat din regiunea nord-estică.

Rusia adună în prezent noi trupe în apropierea satului Hliboke şi în părţile centrale şi estice ale oraşului Vovceansk, care a devenit scena unora dintre cele mai grele lupte din regiunea Harkov.

Un atac ucrainean cu drone a incendiat rafinăria rusească Tuapse

Principala rafinărie a gigantului petrolier Rosneft din sudul Rusiei a luat foc în urma unui atac cu drone luni dimineaţă, au declarat autorităţile regionale.

"Infrastructura rafinăriei de petrol din Tuapse a fost deteriorată ca urmare a căderii unor resturi de drone", au declarat autorităţile pe Telegram. Incendiul, care a izbucnit pe un teritoriu de 50 de metri pătraţi, a fost stins până la ora locală 8:01.

Apărarea aeriană a doborât opt drone în jurul oraşului Tuapse, a raportat Interfax. În total, 75 de drone ucrainene au fost interceptate şi distruse deasupra teritoriului rus luni dimineaţă, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Acesta este primul atac ucrainean reuşit asupra unei rafinării ruse importante de la jumătatea lunii mai şi intervine în momentul în care industria de prelucrare a petrolului din Rusia este pe cale să îşi majoreze producţia la un nivel maxim al ultimelor şase luni pentru a satisface cererea internă în creştere.

Kievul susţine că Rusia a pierdut 567.760 de militari în Ucraina

Rusia a pierdut 567.760 de militari în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat luni Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.050 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8 284 de tancuri, 15 980 de vehicule blindate de luptă, 21 138 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 15 637 de sisteme de artilerie, 1 123 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 900 de sisteme de apărare aeriană, 362 de avioane, 326 de elicoptere, 12 475 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

Trupele ucrainene din prima linie au probleme cu proviziile, în special muniţie şi drone

Lipsa muniţiilor a fost mult timp o problemă constantă în Ucraina, în special în prima jumătate a anului 2024. În lunile de iarnă, forţele armate ale Ucrainei au suferit o lipsă critică de obuze, în mare parte din cauza întârzierilor în acordarea ajutorului militar din partea SUA.

"Ce anume lipseşte ... Distribuţia de muniţie şi un număr suficient de drone, înainte de toate", a declarat Zelenski.

Comandantul-şef Oleksandr Sîrski a vizitat brigăzile din prima linie şi a raportat despre lipsa de provizii militare, a spus Zelensky.

Raportul vine la câteva zile după ce Ministerul Apărării a anunţat că va returna "o cantitate semnificativă" de muniţie desemnată anterior ca fiind expirată pe liniile de front.

"Este foarte important să ne asigurăm că, în toate direcţiile cheie, avem mijloacele necesare pentru a provoca pierderi maxime inamicului", a declarat Zelenski.

Zelenski a comentat, de asemenea, sosirea recentă a unui sistem german de apărare antiaeriană Patriot.

"Aş dori să mulţumesc Germaniei şi Statelor Unite pentru acest pas. Vom fi capabili să facem mai multe pe cer", a declarat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici