LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 945. Programul secret de drone al Rusiei în China. O nouă ameninţare în conflictul din Ucraina / Defecţiuni la o parte din obuzele trimise Ucrainei prin iniţiativa Cehiei / Putin anunţă schimbarea doctrinei nucleare a Rusiei: „Lista ameninţărilor militare a fost extinsă”

  • Programul secret de drone al Rusiei în China. O nouă ameninţare în conflictul din Ucraina.
  • Rusia acuzată de pregătirea unor atacuri asupra centralelor nucleare din Ucraina, avertizează Zelenski la ONU.
  • Nu sunt planificate întâlniri între Zelenski şi Trump în timpul vizitei în SUA.
  • Rusia a pierdut 646.400 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.
  • Marea Britanie urmăreşte să asigure cel mai puternic sprijin pentru Ucraina.
  • Trump promite să scoată America din războiul din Ucraina şi îl învinovăţeşte pe Biden pentru conflict.
  • Defecţiuni la o parte din obuzele trimise Ucrainei prin iniţiativa Cehiei.
Urmărește
4644 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 945. Programul secret de drone al Rusiei în China. O nouă ameninţare în conflictul din Ucraina / Defecţiuni la o parte din obuzele trimise Ucrainei prin iniţiativa Cehiei / Putin anunţă schimbarea doctrinei nucleare a Rusiei: „Lista ameninţărilor militare a fost extinsă”

Războiul din Ucraina, ziua 945. Defecţiuni la o parte din obuzele trimise Ucrainei prin iniţiativa Cehiei

Ucraina propune ţărilor din Europa de Nord să instruiască câte un batalion ucrainean

Ucraina a invitat ţările din Europa de Nord să se alăture proiectului Brigăzii Nordului. Ca parte a iniţiativei, se propune ca fiecare ţară din Europa de Nord să instruiască şi să înarmeze un batalion ucrainean, scrie Ukrainska Pravda.

„Prin aderarea la proiectul Brigada Nordică, companiile de apărare şi ţările nordice vor avea ocazia să demonstreze eficienţa produselor de apărare nordice pe un câmp de luptă real. Să ne unim forţele pentru o victorie comună”, a afirmat viceprim-ministrul ucrainean al Apărării, Oleksandr Balanutsa, în timpul unei vizite oficiale în Norvegia.

Putin anunţă schimbarea doctrinei nucleare a Rusiei: „Lista ameninţărilor militare a fost extinsă”

Cum plănuieşte NATO să evacueze trupele rănite de pe front în cazul unui război cu Rusia

Zelenski critică încercările Chinei şi Braziliei de mediere a războiului din Ucraina

Avertismentul lui Zelenski: Rusia pregăteşte atacuri asupra centralelor nucleare ucrainene

Erdoğan afirmă că SUA şi alţi membri NATO nu doresc ca Ucraina să adere la Alianţă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Statele Unite şi alte ţări NATO nu doresc ca Ucraina să devină membru al Alianţei, astfel că Turcia va lua în considerare poziţia aliaţilor săi atunci când va lua propria decizie în această privinţă, notează NBC News.

El a adăugat că aderarea Ucrainei nu este o chestiune care ar trebui să fie grăbită. 

Ucraina îndeamnă liderii mondiali să nu caute „o ieşire” din război în loc de pace

Programul secret de drone al Rusiei în China. O nouă ameninţare în conflictul din Ucraina

Trump nu se se va întâlni cu Zelenski. Fostul preşedinte a lăudat recordul militar al Rusiei în conflictele istorice şi a ironizat ajutorul lui Biden pentru Ucraina într-un discurs în Georgia

Planul de 3 ani al Ucrainei pentru producţia de drone şi tehnologii robotice a fost dezvăluit

Ucraina a elaborat un plan extins pe trei ani pentru producţia de drone, sisteme de război electronic şi tehnologii robotice terestre, a dezvăluit ministrul Apărării, Rustem Umerov, pe 24 septembrie. Planul, prezentat în timpul călătoriilor sale diplomatice în SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania, detaliază nevoile strategice, operaţionale şi tactice pentru aceste tehnologii. De asemenea, estimează finanţările necesare, deşi detaliile specifice nu au fost dezvăluite.
 
Umerov a subliniat că mai multe naţiuni au fost de acord să finanţeze producţia de drone şi rachete a Ucrainei. Forţele ucrainene au fost pionieri în utilizarea dronelor pentru a contracara avantajul militar al Rusiei, reuşind să avarieze peste 200 de instalaţii militare ruseşti folosind tehnologia „roiului de drone” în ultimul an.
 
Deşi Kievul are capacitatea internă de a produce peste 3 milioane de drone anual, ţara încă depinde de finanţarea internaţională pentru a-şi extinde pe deplin producţia. Utilizarea dronelor fabricate în Ucraina a fost esenţială pentru a viza infrastructura rusă, iar Ucraina continuă să facă presiuni pentru ridicarea restricţiilor privind atacurile cu armament furnizat de Occident.

Zelenski va urca pe scena ONU în încercarea de a obţine sprijin

Atacurile Rusiei provoacă moartea a 11 persoane şi rănirea altor 69 în Ucraina

În ultimele 24 de ore, atacurile ruseşti asupra Ucrainei au dus la moartea a cel puţin 11 persoane şi rănirea altor 69, au raportat autorităţile regionale pe 25 septembrie.
 
În Harkov, al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, bombe aeriane ghidate lansate de Rusia au lovit cartiere dens populate, ucigând trei persoane şi rănind 36. Clădiri rezidenţiale din districtele Kyivskyi şi Saltivskyi au fost grav avariate. Numărul victimelor ar putea creşte, operaţiunile de salvare fiind în desfăşurare.
 
În regiunea Harkov, o femeie de 93 de ani a fost ucisă în Kupiansk, iar un bărbat de 61 de ani şi-a pierdut viaţa în Varvarivka, în urma unui atac cu dronă. De asemenea, Zaporojie a fost atacat de focuri ruseşti, rănind şapte civili.
 
În alte regiuni, au avut loc victime în Polohy, regiunea Sumî şi regiunea Doneţk. Atacurile ruseşti în regiunea Herson au vizat 20 de aşezări, soldându-se cu un mort şi 18 răniţi. Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să doboare 28 din cele 32 de drone Shahed şi toate rachetele de croazieră lansate peste noapte, deşi patru drone au ajuns în diferite regiuni.

Rusia acuzată de pregătirea unor atacuri asupra centralelor nucleare din Ucraina, avertizează Zelenski la ONU

Pe 24 septembrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adresat un avertisment Consiliului de Securitate al ONU, afirmând că Rusia plănuieşte să vizeze trei centrale nucleare din Ucraina. El a subliniat că aceste posibile atacuri evidenţiază dispreţul Rusiei faţă de normele internaţionale, declarând că „nimic din ceea ce preţuiţi nu contează pentru Moscova.”
 
Deşi Zelenski nu a menţionat numele specific al centralelor nucleare ameninţate, centralele din Rivne şi Hmelniţki, situate în vestul Ucrainei, precum şi centrala de la Pivdennoukrainsk din sud, reprezintă o sursă majoră de preocupare. Atacurile ruseşti au pus anterior în pericol aceste locaţii, perturbând alimentarea cu energie a unităţilor.
 
Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, se află sub control rusesc din martie 2022 şi a fost deconectată de mai multe ori de la reţeaua de energie ucraineană din cauza atacurilor continue.
 
Comentariile lui Zelenski vin în urma avertismentelor ministrului de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, care a menţionat că Rusia ar putea viza infrastructura esenţială a centralelor nucleare, cu riscul unor consecinţe catastrofale. Zelenski a acuzat, de asemenea, Rusia că utilizează sateliţi chinezi pentru a colecta informaţii despre instalaţiile nucleare ale Ucrainei pentru posibile atacuri viitoare.
 
Ucraina şi-a informat partenerii internaţionali şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cu privire la aceste ameninţări în creştere, subliniind necesitatea unei intervenţii globale urgente.

Ucraina îşi clarifică poziţia după comentariile preşedintelui ceh despre ocupaţia rusă

Ca răspuns la remarcile făcute de preşedintele ceh Petr Pavel cu privire la ocupaţia “temporară” a anumitor teritorii ucrainene de către Rusia, Ministerul de Externe al Ucrainei a subliniat pe 24 septembrie necesitatea retragerii complete a trupelor ruse ca o condiţie prealabilă pentru realizarea unei “păci juste şi durabile”. Comentariile lui Pavel, făcute într-un interviu pentru The New York Times pe 23 septembrie, sugerează că un rezultat realist al conflictului în curs ar putea implica o ocupaţie interimară a unor teritorii, afirmând: “A vorbi despre o înfrângere a Ucrainei sau a Rusiei, pur şi simplu nu se va întâmpla. Aşa că sfârşitul va fi undeva la mijloc.”
 
Ministerul de Externe al Ucrainei a contrazis aceste afirmaţii, clarificând că nu pot exista “soluţii de compromis”. A reiterat că retragerea forţelor ruse din graniţele internaţional recunoscute ale Ucrainei nu este doar un vis, ci un scenariu viabil, conform formulei de pace a preşedintelui Volodimir Zelenski. Această formulă vizează asigurarea nu doar a suveranităţii Ucrainei, ci şi a păcii în întreaga Europă.
La sfârşitul lunii august, s-a raportat că Rusia controla aproximativ 27% din teritoriul ucrainean, inclusiv părţi din Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie, alături de Peninsula Crimeea anexată. Guvernul rus pretinde anexarea completă a acestor regiuni, în ciuda faptului că nu controlează capitalele Herson şi Zaporojie.
 
Răspunzând Ministerului de Externe al Ucrainei, Pavel şi-a reiterat poziţia că, deşi sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei este vital, aşteptările privind termenul şi costul acestei restaurări trebuie să fie realiste. El şi-a exprimat îngrijorarea că înfrângerea Rusiei cu un cost uman imens nu ar constitui o victorie.
 
Preşedintele Zelenski urmează să dezvăluie “planul său de victorie” în cadrul unei întâlniri cu preşedintele american Joe Biden, în contextul discuţiilor în curs privind rezolvarea conflictului. Zelenski susţine că orice negocieri de pace trebuie să se alinieze formulei de pace în zece paşi a Ucrainei, care solicită o retragere completă a trupelor ruse. El a afirmat cu tărie că nu există alternativă pentru atingerea păcii, respingând orice noţiune de îngheţare a conflictului sau de permisiune a unei noi agresiuni ruse.

Nu sunt planificate întâlniri între Zelenski şi Trump în timpul vizitei în SUA

Informaţiile furnizate de Associated Press indică faptul că, în prezent, nu există întâlniri programate între fostul preşedinte american Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul vizitei lui Zelenski în Statele Unite săptămâna aceasta. În timp ce Zelenski urmează să se întâlnească cu preşedintele Joe Biden pe 26 septembrie pentru a discuta planul său de victorie, discuţiile cu Trump şi Kamala Harris erau, de asemenea, anticipate, dar nu au fost confirmate.
 
Săptămâna trecută, Zelenski a sugerat că ar putea avea o întâlnire cu Trump pe 26-27 septembrie, dar nu a oferit detalii suplimentare. Potrivit unui oficial anonim din campania lui Trump, nu a fost încă aranjată nicio astfel de întâlnire, lăsând deschisă dar incertă posibilitatea.
 
Kievul nu a comentat asupra situaţiei. Posibila întoarcere la putere a lui Trump ridică îngrijorări în Ucraina din cauza susţinătorilor săi pro-Trump din Congres, care au obstrucţionat anterior ajutoarele, afectând sprijinul militar pe câmpul de luptă. De asemenea, Trump a lăsat să se înţeleagă că ar putea exercita presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda teritorii în vederea unei soluţionări mai rapide a conflictului. Deşi a exprimat sprijin pentru Ucraina în conversaţiile anterioare, el a manifestat scepticism cu privire la implicarea actuală a SUA în război.

Rusia a pierdut 646.400 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei

Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, Rusia a suferit pierderi uriaşe de 646.400 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe 24 februarie 2022. Această statistică a fost publicată pe 25 septembrie şi include 1.250 de victime înregistrate doar în ultimele 24 de ore.
 
În plus faţă de pierderile de personal, raportul evidenţiază şi distrugerea semnificativă a echipamentului militar rus. Rusia a pierdut 8.815 tancuri, 17.304 vehicule blindate, 25.248 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 18.549 de sisteme de artilerie, 1.199 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 952 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 328 de elicoptere, 15.879 de drone, 28 de nave şi bărci, precum şi un submarin.

Zelenski: Rusia nu poate fi calmată doar prin negocieri

Marea Britanie urmăreşte să asigure cel mai puternic sprijin pentru Ucraina

Secretarul britanic de externe, David Lammy, a declarat pe 24 septembrie că lucrează pentru a poziţiona Ucraina „în cea mai puternică poziţie” în faţa Rusiei, în contextul apropierii iernii. Cu toate că Lammy nu a confirmat dacă Marea Britanie va permite Ucrainei să folosească arme de precizie cu rază lungă de acţiune pentru a lovi teritoriul Rusiei, el a recunoscut că sprijinul Iranului cu rachete balistice pentru Moscova reprezintă o „escaladare majoră.”
 
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut de mult timp utilizarea rachetelor britanice Storm Shadow şi a rachetelor americane ATACMS pentru a lovi ţinte din Rusia, însă decizia a fost amânată de preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer.
Vorbind la Adunarea Generală a ONU din New York, Lammy a subliniat importanţa menţinerii Ucrainei în cea mai avantajoasă poziţie, fără a oferi vreun avantaj operaţional Rusiei.
 
Marea Britanie şi-a exprimat constant sprijinul pentru Ucraina, angajând un total de 12,8 miliarde de lire sterline, dintre care 7,8 miliarde sunt destinate asistenţei militare. Lammy a criticat în mod deschis acţiunile Rusiei, acuzând Moscova de încălcarea legii internaţionale şi de atacuri asupra infrastructurii civile.

Trump promite să scoată America din războiul din Ucraina şi îl învinovăţeşte pe Biden pentru conflict

Defecţiuni la o parte din obuzele trimise Ucrainei prin iniţiativa Cehiei

Un procent mic dintre obuzele de artilerie primite prin iniţiativa Cehiei au avut defecţiuni, potrivit publicaţiei germane Handelsblatt, relatează The Kyiv Independent. Un raport din partea Kievului către Praga a semnalat că unele dintre obuze au explodat prematur în timpul luptei, provocând răni şi avarii la sistemele de artilerie.
 
Din cele aproape 35.000 de obuze primite, aproximativ 0,05% au prezentat această problemă, cu cinci din fiecare 10.000 explodând prematur. Oficialii ucraineni au atribuit aceste defecţiuni detonatorilor mai vechi din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, rezultând explozii la distanţe de 20-60 de metri de la gura ţevii.
 
În ciuda acestor probleme, Ucraina rămâne recunoscătoare pentru iniţiativa preşedintelui ceh Petr Pavel. Cehia a fost una dintre primele ţări care au oferit sprijin semnificativ Ucrainei, incluzând tancuri de luptă, elicoptere şi alte echipamente militare.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici