LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 995. Victoria lui Trump oferă o oportunitate de reluare a dialogului cu SUA, spune trimisul Rusiei la ONU / Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare

  • Victoria lui Trump oferă o oportunitate de reluare a dialogului cu SUA, spune trimisul Rusiei la ONU.
  • Preşedintele Poloniei: Nu-mi pot imagina ca Trump să abandoneze Ucraina.
  • Trump ar putea numi în perioada următoare un emisar special pentru Ucraina.
  • Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia.
  • Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare.
Urmărește
2020 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 995. Victoria lui Trump oferă o oportunitate de reluare a dialogului cu SUA, spune trimisul Rusiei la ONU / Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare

Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia

Rutte: NATO trebuie să ajute Ucraina să pună capăt războiului prin negocieri, dar de pe o poziţie de forţă

Doar Ucraina poate decide când şi cum să înceapă negocierile cu Rusia pentru a pune capăt războiului, însă aliaţii NATO trebuie să continue să ofere Ucrainei un sprijin puternic pentru ca aceasta să poată negocia de pe o poziţie de forţă, afirmă secretarul general al NATO, Mark Rutte, în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs.

„Numai guvernul ucrainean poate decide să înceapă discuţiile cu Rusia despre cum să pună capăt acestui război. Dar ei (ucrainenii - n.r.) trebuie să facă acest lucru de pe o poziţie de forţă. Acesta este motivul pentru care trebuie să continuăm să furnizăm ajutor pentru apărare Ucrainei pentru a ne asigura că vor fi într-o poziţie de forţă atunci când va veni ziua”, a declarat secretarul general al NATO.

Soldaţii ruşi au ucis un civil într-un sat din regiunea Doneţk

Soldaţii ruşi au împuşcat mortal o femeie neînarmată care se plimba pe o stradă din satul Terny din regiunea Doneţk, situat pe linia frontului, a anunţat Parchetul regiunii Doneţk.

De la începutul invaziei, în 2022, au apărut numeroase cazuri de ucidere sau maltratare a civililor de către trupele ruse, subliniind dezastrul umanitar provocat de război.

„Soldaţii ruşi au văzut un locuitor local care mergea pe stradă de-a lungul caselor distruse de inamic. Soldaţii au deschis focul asupra femeii. Un foc de armă de calibru mic a ucis civilul”, se arată în comunicatul emis de procurori.

Potrivit procurorilor, crima a avut loc pe 10 noiembrie. Autorităţile ucrainene au lansat o anchetă.

Ucrainenii spun că garanţiile de securitate sunt mai importante decât discuţiile despre teritorii

Victoria lui Trump oferă o oportunitate de reluare a dialogului cu SUA, spune trimisul Rusiei la ONU

„Indiferent de schimbările politice interne, (Washingtonul) urmăreşte constant ideea de a ţine Moscova sub control... schimbarea administraţiei nu prea modifică această direcţie,” a declarat ambasadorul Gennady Gatilov.

Oficiali europeni se arată deschişi pentru un acord „teren pentru securitate” în Ucraina, potrivit WP

În timp ce îşi declară public sprijinul deplin pentru integritatea teritorială a Ucrainei, ideea cedării de teritorii câştigă tot mai multă tracţiune printre oficialii occidentali, deşi detaliile unui astfel de acord rămân neclare, a scris The Washington Post.

Abandonarea Ucrainei ar fi mai gravă pentru SUA decât retragerea din Afganistan, spune un fost diplomat britanic

„(Donald) Trump a subliniat umilinţa lui (Joe) Biden legată de Afganistan… dar dacă va sfârşi prin prăbuşirea Ucrainei, aceasta va fi o umilinţă mult mai mare pentru SUA şi influenţa sa globală,” a declarat fostul ministru de externe al Marii Britanii, William Hague, în cadrul podcastului Daily T.

Ucraina respinge o încercare a Rusiei de a intra în Kupiansk, afirmă armata

„Oraşul este sub controlul Forţelor Armate ale Ucrainei,” a declarat Andrii Kovalev, purtătorul de cuvânt al Statului Major, pentru Ukrinform.

Trump vrea să aducă Ucraina şi Rusia la masa negocierilor, spune candidatul pentru funcţia de consilier pe probleme de securitate naţională

Într-un interviu acordat unui corespondent Voice of America, Mike Waltz, congresmanul din Florida a declarat că Donald Trump este interesat să pună capăt războiului, în loc să-l continue, şi că doreşte să aducă Ucraina şi Rusia la masa negocierilor.

Atacuri ruse asupra Ucrainei: 2 morţi şi 28 răniţi în ultima zi

Atacurile Rusiei asupra Ucrainei, din ultima zi , au dus la moartea a două persoane şi rănirea altor 28. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 21 dintre cele 59 de drone lansate de Rusia peste noapte, iar alte 38 au fost “pierdute” în diferite regiuni ale Ucrainei, conform informaţiilor furnizate de Forţele Aeriene ucrainene.

Preşedintele Poloniei: Nu-mi pot imagina ca Trump să abandoneze Ucraina

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că nu îşi poate imagina ca Donald Trump să permită Rusiei să distrugă Ucraina. El a subliniat că Statele Unite, cu fonduri de la contribuabilii americani, au investit sume uriaşe în Ucraina, iar preşedintele Trump va fi responsabil pentru aceste investiţii atunci când va reveni în funcţie.

Ucraina raportează pierderi uriaşe pentru Rusia

Conform ultimului raport al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, Rusia a pierdut 716.070 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022.
 
Printre aceste pierderi, se numără 1.690 de victime în ultima zi.
 
Raportul mai menţionează că Rusia a pierdut 9.319 tancuri, 18.947 de vehicule blindate de luptă, 29.090 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 20.472 de sisteme de artilerie, 1.252 de sisteme de lansatoare multiple de rachete, 997 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 18.852 de drone, 28 de nave şi bărci, şi un submarin.

Trump ar putea numi în perioada următoare un emisar special pentru Ucraina

Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia

Preşedintele american Joe Biden va discuta cu omologul său chinez, Xi Jinping, pe marginea Summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) din Lima, Peru, pe 16 noiembrie, conform anunţului Casei Albe. 
 
Această întâlnire ar putea fi ultima lor ca preşedinţi, deoarece Biden va fi înlocuit de preşedintele ales, Donald Trump, în ianuarie 2025.
 
În centrul discuţiilor se află sprijinul Chinei pentru Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Biden intenţionează să-şi exprime „profunda îngrijorare” faţă de acest sprijin, inclusiv faţă de implicarea Coreei de Nord, care a trimis 10.000 de soldaţi ce participă la operaţiuni de luptă alături de trupele ruse în regiunea Kursk.
 
Administraţia americană a criticat sprijinul chinez, aplicând sancţiuni companiilor chineze implicate în producţia de drone folosite de Rusia. Deşi Biden are o poziţie slăbită ca preşedinte în funcţie, secretarul de stat Antony Blinken a promis sprijin constant pentru Ucraina şi un răspuns ferm al NATO faţă de prezenţa trupelor nord-coreene.

Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare

Pe 13 noiembrie, Ministerul de Externe al Ucrainei a respins ferm afirmaţiile din mass-media potrivit cărora Kievul ar dezvolta arme nucleare, scrie The Kyiv Independent.
 
Purtătorul de cuvânt Heorhii Tykhyi a subliniat angajamentul Ucrainei faţă de Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) şi cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care asigură transparenţa activităţilor nucleare ale ţării. Tykhyi a declarat că Ucraina nu deţine şi nici nu intenţionează să dobândească arme nucleare.
 
Această negare vine ca răspuns la un raport publicat de The Times, care sugera că Ucraina ar putea dezvolta o bombă nucleară rudimentară „în câteva luni” în cazul întreruperii ajutorului american, folosind plutoniu şi o tehnologie similară cu cea a bombei de la Nagasaki din al Doilea Război Mondial. 
 
Speculaţiile au apărut după comentariile recente ale preşedintelui Volodimir Zelenski, care a sugerat că Ucraina ar putea lua în considerare capabilităţi nucleare dacă aderarea la NATO întârzie, evidenţiind lacunele de securitate ale Memorandumului de la Budapesta din 1994. Acest acord a determinat Ucraina să renunţe la arsenalul său nuclear în schimbul unor garanţii de securitate din partea SUA, Regatului Unit şi Rusiei.
 
Ulterior, Zelenski a clarificat aceste declaraţii, indicând că scopul lor a fost de a sublinia frustrarea faţă de garanţiile de securitate neîndeplinite, şi nu de a sugera ambiţii nucleare active.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici