- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 1021. Zelenski: Ucraina nu-şi va sacrifica tinerii pentru arme / Liderul opoziţiei germane promite sprijin pentru întregul arsenal al Ucrainei / Zelenski caută o soluţie diplomatică la război şi propune un plan pentru trupele străine
- Trupele ruse îşi sabotează bărcile pentru a evita misiunile pe râul Nipru, afirmă surse ucrainene.
- Zelenski: Ucraina nu-şi va sacrifica tinerii pentru arme.
- Liderul opoziţiei germane promite sprijin pentru întregul arsenal al Ucrainei.
- SUA oferă sprijin pentru instruirea şi înarmarea noilor soldaţi ucraineni în contextul unei posibile schimbări de politică.
- Preşedintele Volodimir Zelenski a pledat luni pentru o soluţionare diplomatică a războiului Rusiei din Ucraina şi a evocat ideea desfăşurării de trupe străine în ţara sa până când aceasta ar putea adera la alianţa militară NATO, scrie Reuters.
- Sondaj: Peste 44% dintre ucraineni au încredere în Trump.
Războiul din Ucraina, ziua 1021. Zelenski: Ucraina nu-şi va sacrifica tinerii pentru arme / Liderul opoziţiei germane promite sprijin pentru întregul arsenal al Ucrainei / Zelenski caută o soluţie diplomatică la războiul din Rusia şi propune un plan pentru trupele străine
Statele Unite au deblocat 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Departamentul Trezoreriei SUA a deblocat 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, sumă care reprezintă partea americană din împrumutul de 50 de miliarde de dolari promis de G7 Kievului, care va fi rambursat folosind dobânzile generate de activele ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor.
„Cele 50 de miliarde de dolari furnizate colectiv de G7 prin această iniţiativă vor contribui la asigurarea faptului că Ucraina dispune de resursele de care are nevoie pentru a susţine serviciile de urgenţă, spitalele şi alte fundaţii ale rezistenţei sale curajoase”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
România, ţara cu 35 de cabinete stomatologice publice şi 17.000 private
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
Discuţiile de pace din Ucraina ar putea începe în această iarnă, spune Tusk
Premierul polonez Donald Tusk a afirmat, marţi, că discuţiile de negociere privind încetarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina ar putea începe chiar din această iarnă, scrie agenţia Reuters.
„După cum vă puteţi imagina, delegaţia noastră va fi co-responsabilă, printre altele, de felul în care va arăta calendarul politic, poate de felul în care va fi situaţia în timpul negocierilor, care ar putea, deşi există încă un semn de întrebare, să înceapă în iarna acestui an”, a afirmat Tusk.
Liderul opoziţiei germane susţine că livrarea de rachete Taurus către Ucraina ar trebui coordonată cu partenerii americani şi europeni
Friedrich Merz ar coordona îndeaproape livrarea de rachete Taurus către Ucraina împreună cu SUA şi partenerii europeni, a declarat el într-un interviu acordat BILD.
Potrivit lui Merz, instruirea personalului ucrainean pentru aceste rachete ar dura cel puţin patru luni şi nu ar fi finalizată înainte de preluarea mandatului de către preşedintele ales al SUA, Donald Trump.
„Şi de aceea pledez pentru a răspunde la aceste întrebări împreună cu americanii. Nu singur, nu în Germania, ci împreună cu Europa şi America”, a declarat Merz pentru BILD în timpul vizitei sale la Kiev.
Revenirea lui Trump la Casa Albă provoacă îngrijorare în rândul partenerilor Kievului din Europa, deoarece preşedintele ales a semnalat o scădere a sprijinului militar pentru Ucraina.
Merz, a cărui alianţă conservatoare CDU/CSU conduce în sondaje înaintea alegerilor din februarie, a sosit în capitala Ucrainei pentru discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski.
„Vrem ca armata voastră să fie capabilă să lovească baze militare din Rusia. Nu populaţia civilă, nu infrastructura, ci ţintele militare din care ţara dumneavoastră este atacată”, a declarat Merz.
Merz şi-a exprimat anterior sprijinul pentru dotarea Ucrainei cu rachete Taurus, o măsură pe care cancelarul Olaf Scholz a refuzat să o ia, temându-se că ar atrage Germania în război.
Merz a declarat totuşi că rachetele Taurus nu ar aduce o schimbare „miraculoasă” a jocului în război.
Politicianul a subliniat, de asemenea, că este de acord cu Scholz că Germania nu trebuie să devină o parte la război, dar a subliniat că nici Marea Britanie, nici SUA nu au devenit beligeranţi atunci când au ridicat restricţiile asupra armelor pe care le-au furnizat.
Explozii declanşează evacuări în Yenakiieve, oraş ocupat din regiunea Doneţk
Autorităţile instalate de Rusia în oraşul ocupat Yenakiieve, din regiunea Doneţk, au anunţat evacuări pe 10 decembrie, în urma unor rapoarte privind explozii în zonă.
Exporturile Chinei către Rusia înregistrează primul declin din ultimele patru luni
Exporturile Chinei către Rusia au scăzut cu 10,5% în noiembrie 2023, marcând primul declin din iulie, potrivit unui raport Reuters.
Atac cu rachete ruseşti în regiunea Harkov: 10 răniţi
Un atac cu rachete ruseşti asupra oraşului Zlatopil, din regiunea Harkov, pe 10 decembrie, a rănit cel puţin 10 persoane, potrivit guvernatorului Oleh Syniehubov.
Trupele ruse îşi sabotează bărcile pentru a evita misiunile pe râul Nipru, afirmă surse ucrainene
Soldaţii ruşi ar sabota propriile bărci şi echipamente pentru a evita operaţiunile pe insulele râului Nipru, în sudul Ucrainei, a declarat grupul de rezistenţă ucrainean Atesh pe 10 decembrie.
Atacurile ruseşti provoacă victime şi rănesc civili în Doneţk şi Herson
Sondaj: Pe ce model şi-ar dori ucrainenii ca ţara să adere la NATO
Sondaj: Peste 44% dintre ucraineni au încredere în Trump
Un sondaj realizat de New Europe Center arată că peste 44% dintre ucraineni declară că au încredere în preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ceea ce este semnificativ mai mult decât în toate ţările europene, scrie Ukrainska Pravda.
Acest nivel ridicat de sprijin se datorează probabil aşteptării unei politici mai decisive faţă de Ucraina din partea noii administraţii americane sau anumitor speranţe legate de promisiunile lui Trump de „pace rapidă”.
Cinci răniţi în regiunea Harkov, în urma recentelor atacuri ruseşti
China limitează vânzările de componente pentru drone către SUA şi Europa, afectând efortul de război al Ucrainei
Zelenski către Trump: „Putin se teme doar de tine şi, poate, de China”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe X: „Şi acesta este adevărul - doar o abordare hotărâtă poate pune capăt acestui război într-un mod echitabil şi poate asigura o pace durabilă.”
Numărul victimelor ruse în Ucraina a ajuns la 755.940 din februarie 2022
Marea Britanie sancţionează comerţul ilegal cu aur care finanţează războiul Rusiei
Regatul Unit a impus îngheţarea activelor pentru cinci persoane implicate în comerţul ilegal cu aur, inclusiv CEO-ul Paloma Precious, o companie care a achiziţionat aur rusesc în valoare de peste 300 de milioane de dolari. Sancţiunile au scopul de a perturba reţelele financiare care sprijină eforturile de război ale Rusiei.
Ucraina aprobă utilizarea sistemului robotic Droid TW în luptă
Ministerul Apărării din Ucraina a anunţat, pe 9 decembrie, aprobarea sistemului robotic Droid TW pentru operaţiuni de luptă. Decizia a fost luată în urma performanţei remarcabile a sistemului în cadrul unor teste riguroase în condiţii de luptă.
Zelenski: Ucraina nu-şi va sacrifica tinerii pentru arme
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că salvarea vieţilor este prioritară, afirmând: „Prioritatea ar trebui să fie furnizarea de rachete şi reducerea potenţialului militar al Rusiei, nu scăderea vârstei de recrutare în Ucraina. Obiectivul nostru este să salvăm cât mai multe vieţi, nu să păstrăm armele în depozite.”
Cinci copii ucraineni repatriaţi din Rusia şi teritoriile ocupate
Liderul opoziţiei germane promite sprijin pentru întregul arsenal al Ucrainei
În cadrul unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Friedrich Merz, principalul candidat la funcţia de cancelar al Germaniei, a criticat reticenţa actualului guvern german de a furniza arme cu rază lungă, precum rachetele de croazieră Taurus. Merz a subliniat că Ucraina nu ar trebui să fie forţată să lupte „cu o mână legată la spate.”
SUA oferă sprijin pentru instruirea şi înarmarea noilor soldaţi ucraineni în contextul unei posibile schimbări de politică
Zelenski caută o soluţie diplomatică la războiul din Rusia şi propune un plan pentru trupele străine
Remarcile făcute în cadrul unei conferinţe de presă comune cu liderul opoziţiei germane, Friedrich Merz, au fost cele mai recente semnale ale deschiderii tot mai mari a Kievului faţă de negocierile de război, în contextul în care Donald Trump se pregăteşte să revină la Casa Albă pe 20 ianuarie.
Preşedintele ales al SUA, care a declarat că doreşte să pună capăt rapid războiului, a cerut duminică o încetare imediată a focului şi negocieri pentru a pune capăt „nebuniei”, după ce s-a întâlnit cu Zelenski şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron pentru discuţii la Paris.
„Ucraina doreşte ca acest război să se încheie mai mult decât oricine altcineva. Fără îndoială, o rezoluţie diplomatică ar salva mai multe vieţi. Noi o căutăm”, a declarat Zelenski reporterilor, luni, la Kiev.
Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhiy Nikiforov, a declarat ulterior că Kievul pregăteşte o reuniune în decembrie a principalilor parteneri europeni care, împreună cu SUA, sunt „capabili să asigure consolidarea maximă a statului nostru”.
Scopul era de a dezvolta o poziţie comună care să se menţină puternică atât în negocieri, cât şi pe câmpul de luptă, a adăugat el.
Zelenski a declarat că a discutat despre o „îngheţare” a liniilor în război atunci când s-a întâlnit cu Macron şi Trump. Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean după ce a lansat invazia din 2022 care a declanşat cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial.
Zelenski a declarat că le-a spus celor doi lideri că nu crede că Putin doreşte cu adevărat să pună capăt războiului şi că preşedintele rus trebuie să fie forţat să facă pace.
„Nu poţi exercita forţa decât dacă Ucraina este puternică. O Ucraină puternică înainte de orice diplomaţie înseamnă o (Ucraină) puternică pe câmpul de luptă”, a spus el, sugerând că Kievul are nevoie de ajutor pentru a deveni mai puternic.
El a primit un impuls retoric din partea lui Merz, candidatul principal în cursa electorală pentru a deveni următorul cancelar al Germaniei, care a profitat de vizita sa pentru a compara politica actuală a Berlinului cu obligarea Ucrainei să lupte cu un braţ legat la spate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO