- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 1022. Zelenski îl critică pe Orban după discuţia la telefon cu Putin / SUA aprobă un pachet de 266 de milioane de dolari pentru sprijinirea avioanelor F-16 ale Ucrainei / Instalaţie industrială avariată în urma unui atac cu rachete asupra unui port din sud-vestul Rusiei
- SUA analizează sancţiuni mai dure împotriva petrolului rusesc înainte de inaugurarea lui Trump.
- SUA aprobă un pachet de 266 de milioane de dolari pentru sprijinirea avioanelor F-16 ale Ucrainei.
- Dronă rusească atacă un vehicul al AIEA în apropiere de centrala nucleară Zaporojie.
- Un atac cu rachete care a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri a avariat o instalaţie industrială şi numeroase maşini în portul Taganrog din sud-vestul Rusiei, a declarat miercuri guvernatorul interimar al regiunii Rostov, scrie Reuters.
Zelenski îl critică pe Orban după discuţia la telefon cu Putin pentru a discuta despre Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski l-a criticat pe prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, după convorbirea de o oră cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul căreia cei doi au discutat despre războiul din Ucraina.
Premierul Ungariei a menţionat că aceste săptămâni sunt „cele mai periculoase” ale războiului, adăugând că părţile iau „toate măsurile diplomatice posibile” pentru a promova o încetare a focului şi discuţii de pace.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Analiză: De ce trebuie să vindem motorina, energia şi gazul la preţuri aliniate la UE
-
ÎCCJ respinge cererea lui George Simion împotriva hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale
-
Probleme la reţelele de socializare ale Meta. Facebook, Instagram şi Whatsapp au picat în România
În replică, Zelenski a făcut apel la „a nu juca pe propria imagine în detrimentul unităţii”, ci „pentru succesul comun”. El a adăugat că discuţiile despre războiul din Ucraina nu pot avea loc fără reprezentanţii săi.
„Este absolut clar că obţinerea unei păci reale şi a unei securităţi garantate necesită determinarea americană, unitatea europeană şi angajamentul tuturor partenerilor de a susţine obiectivele şi principiile Cartei ONU”, a adăugat Zelenski
Zelenski a mulţumit, de asemenea, lui Trump şi liderilor europeni cu care Ucraina „lucrează deja împreună pentru a găsi soluţiile corecte şi puternice pentru o pace reală”.
Orban a răspuns criticilor lui Zelenski, afirmând pe X că Ungaria i-ar fi propus lui Zelenski „un armistiţiu de Crăciun şi un schimb de prizonieri pe scară largă”, dar că preşedintele ucrainean a exclus această propunere.
Flota „fantomă” a Rusiei, lovită de noi sancţiuni ale UE
Preşedinţia maghiară a declarat pe plaforma X că sancţiunile vor viza navele din ţările terţe care sprijină războiul Rusiei în Ucraina şi vor adăuga mai multe persoane şi entităţi pe lista de sancţiuni. Sancţiunile nu vor fi adoptate decât după ce miniştrii de externe vor aproba pachetul, luni.
„Susţin adoptarea celui de-al 15-lea pachet de sancţiuni, care vizează în special flota fantomă a Rusiei”, a declarat pe X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Pachetul de sancţiuni va viza aproape 30 de entităţi, peste 50 de persoane şi 45 de petroliere.
WP: Ucraina a ajutat HTS să îndepărteze regimul lui Assad de la putere. A trimis în Siria drone şi operatori de drone
Sursele Washington Post susţin că, în urmă cu aproximativ 4-5 săptămâni, serviciile secrete ucrainene au trimis aproximativ 20 de operatori de drone cu experienţă şi aproximativ 150 de drone First Person View (FPV) la sediul rebelilor din Idlib, din Siria. Washington Post scrie că ajutorul armatei ucrainene a jucat un rol minor în doborârea regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Cu toate acestea, este văzut ca un element important al strategiei mai ample a Ucrainei de a desfăşura atacuri sub acoperire împotriva operaţiunilor ruseşti în diferite părţi ale lumii, inclusiv în Orientul Mijlociu, Africa şi chiar în interiorul Rusiei.
Ucrainenii şi-au anunţat intenţiile. Într-un articol din 3 iunie, The Kyiv Post a citat o sursă din serviciul de informaţii militare ucrainean, cunoscut sub numele de GUR, care a declarat ziarului că „de la începutul anului, rebelii [sirieni], sprijiniţi de agenţi ucraineni, au provocat numeroase lovituri asupra bazelor militare ruseşti reprezentate în regiune”.
Politico: Macron şi Tusk vor discuta la Varşovia despre desfăşurarea de trupe de menţinere a păcii în Ucraina
Emmanuel Macron va discuta cu Donald Tusk despre desfăşurarea de trupe de menţinere a păcii în Ucraina după ce războiul se va încheia, au declarat pentru Politico un diplomat al Uniunii Europene şi un oficial francez.
„Este adevărat”, a confirmat diplomatul UE atunci când a fost întrebat despre un raport al presei poloneze din ziarul Rzeczpospolita care susţinea că cele două ţări discută despre o potenţială forţă de menţinere a păcii de 40.000 de militari compusă din trupe din mai multe ţări. Diplomatul nu a dat detalii cu privire la ţările din care ar putea proveni soldaţii, scrie Politico.
Propunerea privind forţele de menţinere a păcii este separată de ideea anterioară a lui Macron de a trimite instructori militari în Ucraina în timpul războiului.
La începutul acestei săptămâni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut referire la un astfel de plan atunci când s-a întâlnit cu Friedrich Merz, probabil viitorul cancelar al Germaniei.
Rusia nu se clinteşte de la condiţiile de pace. Zaharova: Moscova nu este dispusă pentru concesii în privinţa Ucrainei
Zelenski: Rusia se confruntă cu pierderi record în decembrie
Ucraina poate rezista până la mijlocul lui 2025 chiar şi fără sprijinul SUA, spune ministrul de finanţe
Zelenski subliniază importanţa garanţiilor de securitate în discuţiile de la Paris cu Trump
CFR-ul ucrainean, investigat pentru presupuse activităţi ilegale
Atacuri ruse în Ucraina: 8 morţi şi 57 de răniţi
Raport: Peste 82.000 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina, identificaţi
Rapoartele media au documentat peste 82.000 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina. În ciuda acestor pierderi, Rusia a obţinut câştiguri teritoriale minore în estul Ucrainei, folosind tactici costisitoare de tip „valuri umane,” care au dus la pierderi semnificative pentru avansuri tactice reduse.
Statul Major General: Pierderile trupelor ruse în Ucraina depăşesc 757.000
De la 24 februarie 2022, Rusia a pierdut 757.340 de soldaţi în Ucraina, potrivit Statului Major General. Această cifră include 1.400 de pierderi înregistrate în ultima zi.
Bilanţul atacului cu rachete ruseşti asupra oraşului Zaporojie a crescut la şase morţi
Rusia, deschisă să discute un schimb de prizonieri cu SUA, afirmă un oficial rus
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că Rusia este „cu siguranţă pregătită să ia în considerare” un schimb de prizonieri cu Statele Unite. El a spus pentru NBC News că un astfel de schimb ar putea reprezenta „un pas sănătos înainte, mai ales la începutul următoarei administraţii (americane).”
SUA analizează sancţiuni mai dure împotriva petrolului rusesc înainte de inaugurarea lui Trump
SUA iau în considerare impunerea unor sancţiuni mai stricte asupra petrolului rusesc, a raportat Bloomberg. Deşi nu s-au luat decizii finale, surse indică faptul că opţiunile analizate includ vizarea „flotei fantomă” a Rusiei.
SUA aprobă un pachet de 266 de milioane de dolari pentru sprijinirea avioanelor F-16 ale Ucrainei
Departamentul de Stat al SUA a anunţat pe 10 decembrie un pachet de vânzări militare externe în valoare de 266 de milioane de dolari pentru Ucraina. Fondurile vor acoperi servicii de întreţinere şi reparaţii esenţiale pentru menţinerea flotei de avioane de luptă F-16 a Ucrainei.
Dronă rusească atacă un vehicul al AIEA în apropiere de centrala nucleară Zaporojie
Un atac cu dronă rusească din 10 decembrie a avariat grav un vehicul de serviciu al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), aflat pe drum spre centrala nucleară Zaporojie (ZNPP), potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Instalaţie industrială avariată în urma unui atac cu rachete asupra unui port din sud-vestul Rusiei
„Potrivit informaţiilor preliminare, nimeni nu a fost rănit”, a declarat guvernatorul interimar, Iuri Slyusar, pe Telegram.
Slyusar a spus că 14 maşini au luat foc, dar nu a dat detalii despre cât de mare a fost atacul.
Reuters notează că informaţia nu poate fi verificată din surse independente şi că nu există deocamdată un comentariu din partea Ucrainei.
Zona avariată din Taganrog, pe coasta rusă a Mării Negre şi nu departe de graniţa cu Ucraina, a fost izolată de poliţie, a declarat Svetlana Kambulova, şefa oraşului, pe Telegram.
Rusia are o bază aeriană în apropierea oraşului, de unde analiştii militari spun că forţele aeriene ruse operează drone, bombardiere şi alte arme pentru a ataca Ucraina.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO