Live text  Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”

  • Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina.
  • Sancţiunile obligă petrolierele ruseşti să schimbe pavilionul, raportează Bloomberg.
  • Sondaj: Majoritatea ucrainenilor se opun păcii fără restaurarea integrităţii teritoriale.
  • Trump leagă sfârşitul războiului din Ucraina de scăderea preţurilor la petrol de către OPEC.
  • The Kyiv Independent dezvăluie implicarea unor ofiţeri ruşi în jefuirea muzeelor din Ucraina.
  • Sîrskîi raportează progrese în pregătirea de luptă a Brigăzii 155 antrenate în Franţa.
  • Kemlinul nu vede „elemente noi” în abordarea lui Trump împotriva Rusiei
  • Putin este din ce în ce mai preocupat de starea economiei Rusiei, relatează Reuters
  • Budanov: Coreea de Nord va trimite unităţi de artilerie şi alte 150 de rachete balistice pentru a ajuta Rusia
  • Atacurile ruseşti în Ucraina au ucis cel puţin două persoane şi au rănit cel puţin 46 în ultima zi, inclusiv un copil, au informat autorităţile regionale pe 23 ianuarie.
  • Rusia pierde peste 825.000 de soldaţi şi mii de echipamente în Ucraina
  • 115 confruntări armate în ultimele 24 de ore, cele mai intense lupte fiind pe frontul Pokrovsk, unde au fost respinse 62 de atacuri ruseşti.
  • Grupul Wagner este acuzat de atacuri planificate asupra infrastructurii occidentale, recrutarea de deţinuţi şi minori pentru front,
  • Oficialii europeni cer majorarea bugetelor de apărare şi sprijin sporit pentru Ucraina, avertizând că Rusia ar putea testa capacitatea de apărare a blocului în următorii ani.
  • Zelenski: SUA trebuie să fie parte din orice forţă de menţinere a păcii în Ucraina.
Urmărește
9083 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”

Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina

Pe 23 ianuarie, Pentagonul a clarificat că ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump, care suspendă programele de ajutor extern pentru 90 de zile, nu afectează asistenţa militară acordată Ucrainei. Confirmarea a fost transmisă Serviciului Ucrainean al Voice of America.

Sancţiunile obligă petrolierele ruseşti să schimbe pavilionul, raportează Bloomberg

Sancţiunile impuse de Regatul Unit şi SUA au forţat petrolierele Rusiei să se reînregistreze sub jurisdicţii mai puţin reputabile, a raportat Bloomberg. 
 
Această perturbare logistică a dus, de asemenea, la schimbări de proprietate ale petrolierelelor pentru a evita detectarea, complicând şi mai mult operaţiunile de export de petrol ale Rusiei.

Sondaj: Majoritatea ucrainenilor se opun păcii fără restaurarea integrităţii teritoriale

Un sondaj recent a arătat că 57% dintre ucraineni cred că un acord de pace care nu restaurează integritatea teritorială completă este sortit eşecului. 
 
Sondajul a evidenţiat, de asemenea, că peste jumătate dintre respondenţi privesc pozitiv preşedinţia lui Donald Trump.

Trump leagă sfârşitul războiului din Ucraina de scăderea preţurilor la petrol de către OPEC

Preşedintele american Donald Trump a declarat că războiul Rusiei în Ucraina „se va încheia imediat” dacă Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va accepta să reducă preţurile la petrol. 
 
Trump a mai menţionat că Ucraina este „pregătită pentru un acord,” dar a subliniat că întrebările despre un acord de pace într-un an ar trebui adresate Rusiei.

Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european

La Forumul Economic Mondial de la Davos, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat noua administraţie Trump să menţină ajutorul militar pentru Ucraina. Rutte a asigurat că „dacă SUA continuă să furnizeze arme Ucrainei, factura va fi plătită de europeni,” subliniind angajamentul colectiv pentru sprijinirea Ucrainei în conflictul în curs.

The Kyiv Independent dezvăluie implicarea unor ofiţeri ruşi în jefuirea muzeelor din Ucraina

Kyiv Independent a identificat ofiţeri şi oficiali ruşi de rang înalt implicaţi în jefuirea muzeelor din sudul Ucrainei. În timpul unei contraofensive ucrainene, forţele ruse au furat peste 33.000 de artefacte istorice şi opere de artă, marcând cel mai mare furt de obiecte de muzeu din Europa de la Al Doilea Război Mondial.

Trupele ucrainene din apropiere de Velyka Novosilka, expuse riscului de încercuire, avertizează un purtător de cuvânt

Purtătorul de cuvânt militar Viktor Trehubov a raportat pe 23 ianuarie că soldaţii ucraineni din apropierea localităţii Velyka Novosilka se află într-o situaţie precară. „Velyka Novosilka este în prezent într-o situaţie destul de dificilă,” a afirmat Trehubov.

Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că rezolvarea războiului din Ucraina ar trebui să fie percepută ca o victorie pentru preşedintele american Donald Trump, nu pentru preşedintele rus Vladimir Putin. „Cred că problema încheierii războiului din Ucraina trebuie să fie o victorie pentru Trump, nu pentru Putin,” a subliniat Zelenski.

Sîrskîi raportează progrese în pregătirea de luptă a Brigăzii 155 antrenate în Franţa

Pe 23 ianuarie, Comandantul-Şef Oleksandr Sîrskîi a remarcat că Brigada 155 „Ana de Kiev,” antrenată în Franţa, „dobândeşte treptat anumite capacităţi de luptă,” în urma îngrijorărilor legate de comanda şi instruirea insuficientă anterioară.

Kemlinul nu vede „elemente noi” în abordarea lui Trump împotriva Rusiei

Kremlinul nu vede nimic nou în ameninţările preşedintelui american Donald Trump de a impune sancţiuni dacă nu se ajunge la niciun acord cu privire la războiul din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe 23 ianuarie, în timpul conferinţei sale de presă.

"Nu vedem elemente deosebit de noi aici. Ştiţi că Trump, în prima iteraţie a preşedinţiei sale, a fost preşedintele american care a recurs cel mai adesea la metode de sancţiuni", a spus Peskov.
 
Rusia este pregătită pentru un dialog „egal şi respectuos” cu SUA, aşa cum a fost în timpul primului mandat al lui Trump, a adăugat Peskov.

Putin este din ce în ce mai preocupat de starea economiei Rusiei, relatează Reuters

Preşedintele rus Vladimir Putin pare din ce în ce mai îngrijorat de economia ţării, în timp ce preşedintele american Donald Trump cere încetarea războiului din Ucraina, a informat Reuters pe 23 ianuarie, citând cinci surse nedezvăluite.
 
De-a lungul celor aproape trei ani de invazie pe scară largă , partenerii occidentali ai Ucrainei au impus sancţiuni grele Moscovei pentru a-i submina capacitatea de a duce război. Iniţial, Rusia a rezistat în mare măsură sancţiunilor, eludând restricţiile economice prin ţări terţe şi diverse lacune.
 
Situaţia pare să se schimbe, deoarece Rusia s-a confruntat cu provocări economice tot mai mari în ultimele luni, agravate de lipsa forţei de muncă şi de inflaţia indusă de cheltuielile militare, care a dus la rate record ale dobânzilor.

Budanov: Coreea de Nord va trimite unităţi de artilerie şi alte 150 de rachete balistice pentru a ajuta Rusia

Se aşteaptă ca statul Coreea de Nord să trimită întăriri în regiunea Kursk din Rusia, în principal unităţi de artilerie cu arme şi rachete, a declarat şeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kyrylo Budanov, într-un interviu pentru revista The War Zone, publicat pe 23 ianuarie.
 
De asemenea, Phenianul este de aşteptat să trimită 150 de rachete balistice KN-23 cu rază scurtă de acţiune în Rusia în 2025, în plus faţă de cele 148 deja furnizate în 2024, potrivit şefului spionajului.

Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au ucis 2 persoane şi au rănit alte 46 în ultima zi

Atacurile ruseşti în Ucraina au ucis cel puţin două persoane şi au rănit cel puţin 46 în ultima zi, inclusiv un copil, au informat autorităţile regionale pe 23 ianuarie.

Forţele Moscovei au lansat peste noapte 92 de drone de atac de tip Shahed şi drone momeală împotriva Ucrainei, precum şi patru rachete balistice Iskander-M sau KN-23 nord-coreene trase împotriva Zaporizhzhia, potrivit Forţelor Aeriene .
 
Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 57 de drone, în timp ce 27 au fost pierdute în spaţiul aerian fără a provoca pagube, a spus Forţele Aeriene.

Rusia intensifică atacurile pe mai multe fronturi

În ultimele 24 de ore, forţele ruse au desfăşurat 115 confruntări armate pe fronturile din Pokrovsk, Lyman, Toreţk şi Kupiansk, conform Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Rusia a lansat peste 5.200 de atacuri, inclusiv 74 de lovituri aeriene şi 2.487 de drone kamikaze. Cele mai intense lupte au avut loc în zona Pokrovsk, unde apărătorii ucraineni au respins 62 de atacuri ruseşti.
 
Pe fronturile Kupiansk şi Lyman, ruşii au încercat să pătrundă în apărarea ucraineană în mai multe localităţi, dar au fost opriţi. În schimb, pe fronturile Harkov, Siversk şi Orikhiv, nu s-au înregistrat operaţiuni ofensive semnificative.
 

Pierderi masive pentru Rusia în Ucraina: peste 825.000 de soldaţi şi mii de echipamente distruse

De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie 2022, Rusia a pierdut aproximativ 825.320 de soldaţi, potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Doar în ultima zi, forţele ruse au înregistrat 1.340 de victime.

Raportul detaliază şi pierderile de echipamente: 9.850 de tancuri, 20.497 de vehicule blindate, 22.256 de sisteme de artilerie, 23.111 drone, 369 de avioane şi 331 de elicoptere, alături de un submarin şi 28 de nave.

Grupul Wagner, acuzat de comploturi împotriva Chevron şi colaborare cu Al Qaeda

Corespondenţa obţinută de canalul ucrainean 24 arată că grupul Wagner, condus de Yevgeny Prigozhin înainte de moartea sa, a fost implicat în comploturi pentru atacuri asupra infrastructurii occidentale din Africa şi în colaborări cu organizaţii teroriste precum Al Qaeda. De asemenea, e-mailurile scot la iveală recrutorii care convingeau deţinuţi şi chiar minori să se alăture luptelor din Ucraina, mulţi dintre aceştia participând la ofensivele de uzură din Donbas, suferind pierderi masive.

În paralel, corespondenţa conţine critici dure din partea familiilor luptătorilor morţi, care denunţă lipsa sprijinului oficial pentru familiile îndoliate şi condiţiile inumane de pe front. Wagner este, de asemenea, acuzat de „recrutarea în masă a condamnaţilor, similară cu sclavia”. Aceste dezvăluiri aduc în prim-plan scandaluri anterioare, inclusiv livrările de alimente alterate de către Concord Group, compania deţinută de Prigozhin, care a provocat otrăvirea a sute de copii în Rusia.

Zelensky: Conducerea SUA este esenţială în eforturile de pace din Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat pe 22 ianuarie că orice forţă de menţinere a păcii eficientă în Ucraina trebuie să includă trupe americane, subliniind rolul crucial al SUA în descurajarea agresiunii ruse. Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Zelenski a respins ideea că aliaţii europeni ar putea oferi suficient sprijin militar independent, afirmând: „Nimeni nu va risca fără Statele Unite”.

De asemenea, Zelenski a subliniat importanţa implicării Ucrainei în orice negocieri privind viitorul său, avertizând împotriva înţelegerilor făcute fără consultarea Kievului, aşa cum s-a întâmplat la negocierile de la Minsk în 2015. Totodată, el a cerut Chinei să-şi folosească influenţa asupra Rusiei, subliniind dependenţa economică a Moscovei faţă de Beijing.

UE avertizează: Rusia reprezintă o ameninţare existenţială, timpul pentru acţiune se scurge

Uniunea Europeană avertizează că Rusia ar putea testa capacitatea blocului de a se apăra în următorii trei până la cinci ani, subliniind necesitatea majorării bugetelor de apărare şi a unei cooperări militare mai profunde între statele membre. Potrivit şefei diplomaţiei UE, Kaja Kallas, Rusia alocă peste o treime din bugetul naţional pentru apărare, de trei ori mai mult decât înainte de invazia Ucrainei. „Este o ţară puternic militarizată, care prezintă o ameninţare existenţială pentru noi toţi,” a declarat Kallas, avertizând că timpul pentru acţiune se scurge rapid.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a avertizat că Rusia ar putea ataca teritoriul NATO până în 2029-2030, datorită industrializării militare rapide. În acest context, oficialii UE subliniază nevoia urgentă de a accelera producţia de arme şi echipamente militare, în condiţiile în care Rusia produce mai multe arme într-un an decât întregul bloc european. „Ucraina este linia de apărare a Europei,” a adăugat Kallas, solicitând sprijin suplimentar pentru Kiev şi o integrare mai strânsă a apărării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici