Războiul din Ucraina, ziua 290. Poliţia ucraineană, nou bilanţ despre crimele de război comise de ruşi / Ruşii au bombardat o maternitate / Bulgaria va oferi pentru prima dată asistenţă militară Ucrainei / Rusia a lansat peste o mie de drone şi rachete / Ucraina a respins atacurile invadatorilor

  • Din 10 octombrie şi până în prezent, Rusia a bombardat cu peste o mie de drone şi rachete uzinele energetice ale Ucrainei
  • Armata rusă a distrus complet oraşul Bakhmut
  • Toate centralele termice de pe teritoriul Ucrainei au suferit avarii majore şi populaţia civilă este cea mai afectată de această situaţie
Urmărește
17144 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 290. Poliţia ucraineană, nou bilanţ despre crimele de război comise de ruşi / Ruşii au bombardat o maternitate /  Bulgaria va oferi pentru prima dată asistenţă militară Ucrainei / Rusia a lansat peste o mie de drone şi rachete / Ucraina a respins atacurile invadatorilor

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:10 Yan Rachinski, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, denunţă "războiul nebunesc" al lui Putin 

UPDATE 20:30 Germania refuză să trimită sisteme de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei. Ce motiv invocă 

Înaltul oficial german din domeniul Afacerilor externe, Tobias Lindner, a declarat joi că Germania nu are acces liber la sistemele Patriot fabricate în SUA şi nu le poate transfera Ucrainei.
 
„Sistemele Patriot fac parte din sistemul de apărare colectivă al NATO”, a declarat Lindner. 
 
Germania a blocat până acum transferul sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina. 
 
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat acum patru zile că este dezamăgit de această decizie, luată după ce a discutat cu omologul său german Christine Lambrecht, întrucât „desfăşurarea de Patriot în vestul Ucrainei ar spori securitatea polonezilor şi ucrainenilor”. 
 
Oficialul a adăugat că Polonia va începe să lucreze la staţionarea sistemelor de apărare aeriană furnizate de Germania în Polonia şi la integrarea acestora în sistemul său de comandă. 
 
După ce o rachetă a lovit satul polonez Przewodow pe 15 noiembrie, Lambrecht a anunţat că Germania va livra sisteme de rachete Patriot Poloniei. Blaszczak a cerut Germaniei să trimită în schimb lansatoarele în vestul Ucrainei. Guvernul german a răspuns că o astfel de decizie va trebui să fie aprobată de NATO. 
 

UPDATE 19:30 Doi civili ucişi şi alţi răniţi în Kherson, după bombardamentele de ieri seară ale invadatorilor

 

UPDATE 18:30 Poliţia ucraineană, nou bilanţ despre crimele de război comise de ruşi 

 
 
Şeful Poliţiei Naţionale, Ihor Klymenko, a declarat la 10 decembrie că aproximativ 47.000 de crime de război au fost înregistrate în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă, la 24 februarie. Numărul aceste include tortură, viol şi uciderea de civili. 
 
Între timp, Parchetul General al Ucrainei a raportat pe 4 decembrie că armata rusă a comis 51.161 de crime de război şi crime de agresiune în Ucraina de la începutul războiului total al Rusiei.
 
 

UPDATE 18:00  Atacuri ruseşti cu drone au vizat reţeaua electrică din Odesa, în Ucraina 

 
Toată infrastructura necritică din portul Odesa, în sudul Ucrainei, a rămas fără energie electrică după ce Rusia a folosit drone pentru a lovi instalaţii energetice, au declarat sâmbătă oficialii locali, fiind afectată şi o mare parte din regiunea înconjurătoare, scrie Reuters. 
 
 
"Din cauza amplorii pagubelor, toţi utilizatorii din Odesa, cu excepţia infrastructurii critice, au fost deconectaţi de la electricitate", a scris primarul din Odesa, Gennadiy Trukhanov, pe Facebook.
 
Odesa, cel mai mare oraş-port din Ucraina, avea o populaţie de peste 1 milion de locuitori înainte de invazia Rusiei din 24 februarie.
 
Într-o declaraţie postată de administraţia oraşului pe aplicaţia Telegram se arată că loviturile ruseşti au afectat linii de transmisie şi echipamente cheie din regiunea Odesa în primele ore ale zilei de sâmbătă.
 
Guvernatorul regiunii Odesa, Maksym Marchenko, a declarat că Rusia a folosit drone "kamikaze", şi că două au fost doborâte deasupra Mării Negre.
 
"Ca urmare, nu există electricitate în aproape toate districtele şi comunităţile din regiunea noastră", a scris Marchenko pe Telegram.
 
Din octombrie, Moscova a vizat infrastructura energetică a Ucrainei cu valuri de rachete şi drone, Kievul recunoscând vineri că fiecare centrală termică şi hidroelectrică din ţară a fost avariată. 
 
 

UPDATE 17:00 Bulgaria va oferi pentru prima dată asistenţă militară Ucrainei

 

Parlamentul bulgar a aprobat trimiterea în Ucraina a primei tranşe de ajutor militar de la începutul războiului.
 
Bulgaria a fost una dintre puţinele ţări europene care nu au participat la eforturile comunităţii internaţionale de a oferi asistenţă militară Kievului. La începutul primăverii, politicienii bulgari au încercat să trimită arme pentru nevoile Forţelor Armate ale Ucrainei, dar în mai această decizie a fost blocată de guvernul ţării (care s-a schimbat de atunci).
 
Lista completă a ceea ce va fi predat Kievului este clasificată, dar Sofia spune că este vorba în principal de arme uşoare şi muniţie. Sistemele de rachete antiaeriene şi avioanele de luptă, de care Kievul are cel mai mult nevoie, nu sunt incluse în tranşă: Ministerul Apărării bulgar a explicat acest lucru având în vedere menţinerea propriei capacităţi de apărare.
 
„Mulţumesc parlamentului bulgar pentru votul istoric privind acordarea primului pachet de asistenţă militară”, a scris ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba pe Twitter. 
 
 

UPDATE 16:30 Ministrul ucrainean de Externe: „Folosirea sportului pentru a masca crimele de război, dezgustătoare"

 
Ucraina a avertizat organismele sportive internaţionale împotriva perspectivei "dezgustătoare" de a permite sportivilor ruşi şi belaruşi să participe la competiţii internaţionale - inclusiv la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, relatează insidethegame. 
 
 

UPDATE 16:00 Rusia bombardează o maternitate din Kherson. Nu este prima oară când invadatorii lovesc maternităţi

 

UPDATE 15:00 Ministrul rus al Apărării: avansăm în Donbas

Trupele ruse avansează în Donbas. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a anunţat acest lucru în cadrul unei conferinţe de presă. „În sectorul Krasny Liman, trupele ruse au continuat să efectueze ofensiva şi au capturat linii mai avantajoase. Două contraatacuri ale unităţilor Forţelor Armate ale Ucrainei, întărite de mercenari străini, au fost dejucate de focul de artilerie şi acţiunile intensive ale trupelor în direcţia aşezărilor Cervonopopovka şi Chervonaia Dibrova din Republica Populară Lugansk”, a spus el. „60 de militari şi mercenari ucraineni, un vehicul de luptă al infanteriei şi două vehicule blindate au fost distruşi”, a adăugat acesta. „În sectorul Doneţk, unităţile ruse continuă ofensiva”, a spus el.

 

UPDATE 14:30 Banksy, pe Legacy of War, pentru a sprijini refugiaţii ucraineni

După raidurile din ultimele săptămâni făcute pentru a lăsa imagini anti-război pe zidurile distruse din jurul Kievului, artistul stradal Banksy îşi continuă intervenţiile în favoarea Ucrainei. În schimbul a 5000 de lire sterline fiecare, pe site-ul web al Fundaţia „Legacy of War” se pot cumpăra desenele sale. Banii vor sprijini populaţia civilă. Fiecare print, montat într-un cadru de lemn, este semnat şi numerotat, iar fiecare client poate achiziţiona un singur exemplar.

UPDATE 14:00 Bombele ruseşti au distrus jumătate din infrastructura electrică a Ucrainei

Aproximativ jumătate din infrastructura electrică critică din Ucraina a fost „avariată semnificativ” de bombardamentele ruseşti şi o parte din aceasta a fost complet distrusă, a declarat viceprim-ministrul pentru dezvoltare comunitară, teritorii şi infrastructuri, Oleksandr Kubrakov, într-un comentariu publicat pe CNN. Ucraina a folosit „saci mari de nisip” pentru a proteja structurile, a adăugat vicepremierul.

UPDATE 13:30 SUA discută dacă să transfere drone Reaper în Ucraina

În Statele Unite sunt în desfăşurare consultări cu privire la transferul în Ucraina a dronelor de recunoaştere şi atac Reaper, scrie Politico. Această decizie ar fi luată în considerare, în ciuda temerilor Pentagonului că Rusia ar putea obţine tehnologie clasificată americană. Politico, citând surse informate, notează că discuţiile privind transferul dronelor au început încă din februarie, după invazia rusă a Ucrainei. Pentagonul s-a opus până acum acestei iniţiative.

UPDATE 13:00 Rudele lui Kadîrov, acuzate că fură cereale din Ucraina

UPDATE 12:30 NATO, îngrijorată

UPDATE 12:00 Putin a rămas fără rachete

UPDATE 11:20 Putin ameninţă că va reduce producţia de petrol, ca răspuns la limitarea preţului G7 a exporturilor ruseşti de ţiţei

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va reduce producţia de petrol ca răspuns la plafonul de preţ al G7 impus exporturilor de ţiţei ale Moscovei, o măsură pe care ţările occidentale speră că va menţine curgerea petrolului, diminuând veniturile din război ale Kremlinului în Ucraina.

Putin a spus că Rusia „pur şi simplu nu va vinde” ţărilor care au plafonat preţurile sau s-au alăturat unui embargo al UE privind cumpărarea petrolului ţării. „Ne vom gândi şi – nu spun că ne vom decide – la o posibilă reducere a producţiei”, a spus el.

Este primul său răspuns posibil la sancţiunile care au blocat importurile UE de ţiţei rusesc transportat pe mare şi au încercat să impună o limită a preţului pe care îl pot plăti alte ţări.

Putin a numit mişcarea o „decizie care nu este de piaţă şi dăunătoare” şi a spus că ar fi „prostie pentru toată lumea” să o aplice.

UPDATE 10:40 Kuleba: Nu este încă timpul pentru mediere”

Guvernul de la Kiev priveşte cu ochi buni un posibil rol al Sfântului Scaun într-un viitor acord de pace, dar „tristul adevăr este că încă nu a sosit momentul medierii şi motivul este preşedintele Putin. Dacă vreţi pace, nu trimiteţi în fiecare săptămână rachete pentru a ne distruge infrastructurile, nu continua să trimiteţi soldaţi să ne cucerească oraşele, nu anexaţi teritorii care aparţin altora”. Ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat jurnaliştilor aflaţi într-o misiune cu ambasada Ucrainei la Sfântul Scaun. „Va veni vremea medierii şi dacă Sfântul Scaun doreşte să participe, va fi binevenit”.

UPDATE 10:00 Kiev: atacuri nocturne cu drone, 10 doborâte

Ucraina a fost lovită de un atac nocturn al dronelor iraniene: după cum a raportat comandamentul forţelor aeriene de la Kiev, dintre cele 15 avioane „kamikaze” fără pilot, aproximativ 10 au fost doborâte de apărarea antiaeriană. Acestea erau situate deasupra regiunilor Herson, Mykolaiv şi Odesa, a declarat forţele aeriene, potrivit agenţiei de presă UNIAN.

UPDATE 09:30 Kiev: Atacurile ruseşti au fost respinse ieri în apropierea a 13 aşezări

Forţele ucrainene au respins ieri atacurile ruseşti în apropierea a 13 aşezări, a anunţat pe Facebook Statul Major al Forţelor Armate de la Kiev, potrivit Ukrinform. „În cursul zilei trecute, unităţile Forţelor de Apărare au respins atacurile ocupanţilor ruşi din apropierea Ploshchanka, Nevske şi Bilohorivka, regiunea Lugansk şi lângă Yakovlivka, Bakhmutske, Pidhorodne, Bakhmut, Opytne, Kurdiumivka, Druzhba, Nevelske, Pobieda şi Novomy. Regiunea Doneţk”, se arată în raportul zilnic al armatei. Tot ieri, trupele ruse au lansat cinci lovituri cu rachete şi aproximativ 20 de lovituri aeriene asupra ţării şi au folosit în mod intens sistemele de rachete cu lansare multiplă (MLRS). Rachetele ruseşti au lovit aşezări precum Velika Posarivka din regiunea Sumî şi Komoşuvakha, Hrohorivske şi Yulivka din regiunea Zaporojie.

UPDATE 09:20 Gaidai, armata Kievului este lângă Kremennaya: În 2023, vom elibera tot Lugansk

Şeful administraţiei militare a regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, a spus că armata ucraineană se va apropia de Kremennaia, în Lugansk ocupat, iar acum se află la câţiva kilometri de oraş. „Trupele noastre sunt la câţiva kilometri de Kremennaya - a spus el conform Ukrainska Pravda -. Sper ca înainte de noul an să fie ştiri despre eliberarea aşezărilor din regiune”, în ciuda faptului că trupele ruse sunt „bine pregătite” să-şi apere poziţiile. Gaidai crede că la sfârşitul iernii, forţele de apărare din regiunea Lugansk pot ajunge la linia de demarcaţie stabilită în 2014, iar în 2023 să elibereze întreaga regiune.

UPDATE 09:00 SUA, temeri cu privire la cererea de bombe cu dispersie

Administraţia Biden prezintă „îngrijorări” cu privire la cererea Kievului de bombe cu dispersie, arme care sunt interzise de peste 100 de ţări (cu excepţia SUA), dar pe care Rusia le foloseşte în conflictul ucrainean. „Pe baza politicii noastre, avem îngrijorări cu privire la utilizarea acestui tip de muniţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA.

UPDATE 08:00 Atacul cu rachete ruseşti asupra Oblastului Sumî, pagube grave

Trupele ruse au lansat aseară un atac cu rachete asupra infrastructurii rezidenţiale din comunitatea Velikopisarivska, din regiunea Sumî, potrivit guvernatorului regional Dmitro Zhiviţki. Potrivit Kyiv Independent, care a publicat ştirea, guvernatorul a raportat „daune grave” aduse infrastructurii civile. În timpul zilei, forţele ruse au bombardat şi aşezările de graniţă din regiune de 48 de ori. În ziua precedentă, forţele ruse au atacat regiunea de 55 de ori.

UPDATE 07:00 Zelenski: Implicarea lumii în implementarea formulei de pace

„Aceasta este acum una dintre sarcinile cheie ale statului nostru: să implicăm lumea în implementarea concretă a punctelor formulei de pace. Permiteţi-mi să vă reamintesc că formula pentru pace constă în zece puncte: de la siguranţa nucleară la restabilirea integrităţii teritoriale a statului nostru, de la securitatea energetică până la întoarcerea tuturor prizonierilor de război şi deportaţilor deţinuţi pe teritoriul Rusiei”, a reamintit preşedintele ucrainean, în discursul său de seară. „Trebuie să returnăm drapelul ucrainean tuturor oraşelor şi comunităţilor Ucrainei, trebuie să asigurăm responsabilitatea reală a statului terorist pentru acest război şi trebuie să asigurăm siguranţa tuturor generaţiilor de ucraineni după încheierea acestui război”, susţine Zelenski.

UPDATE 04:00 Norvegia va aloca 100 de milioane de dolari pentru refacerea infrastructurii deteriorate din Ucraina

Norvegia va furniza 1 miliard de coroane norvegiene, echivalentul a 100 de milioane de dolari, pentru a repara infrastructura Ucrainei, grav afectată de atacurile cu rachete în masă ale Rusiei. 

UPDATE 03:00 Putin: Rusia ia în considerare „conceptul de lovitură preventivă”

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că ţara sa ar putea adopta o formă preventivă de atac în cazul Ucrainei.

"Ne gândim doar la asta. Americanii nu s-au sfiit să vorbească deschis despre asta în ultimii ani, ba chiar au lansat atacuri preventive.  Poate că merită să ne gândim la adoptarea ideilor dezvoltate de omologii noştri din SUA, pentru a ne asigura securitatea", a declarat Putin în timpul unei conferinţe de presă în Kârgâzstan. 

UPDATE 02:00 Ruşii trimit obuze înspre localităţile limitrofe frontului

Trupele ruse lansează rachete asupra regiunii Sumy, unde în special zonele rezidenţiale sunt grav avariate de obuze.

UPDATE 01:40 Rusia recrutează masiv

Aproxmativ 10.000 de bărbaţi care îndeplineau criteriul vârstei de recrutare au fost obligaţi să se înroleze în armată la Moscova. Cei care s-au opus, au fost luaţi cu forţa de poliţie şi înscrişi.

Rezumatul zilei

Numărul ambasadelor care au primit pachete suspecte creşte cu două. Este vorba de ambasadele aflate în Danemarca şi România.

Statele Unite impun sancţiuni celui mai controversat judecător ucrainean.

Ofensiva ruşilor s-a oprit în Bakhmut, oraş pe care îl bombardează intens.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici