LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 692. Armata ucraineană a atacat cu drone oraşul rusesc Voronej: a fost declarată stare de urgenţă / Zelenski s-a întâlnit la Davos cu Stoltenberg şi Ursula von der Leyen / Neutra Elveţie va găzdui un summit de pace

  • Ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus cinci drone şi a interceptat alte trei în timpul nopţii deasupra regiunii Voronej, care se învecinează cu Ucraina.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.
  • Elveţia a acceptat, luni, să găzduiască un summit global de pace privind Ucraina, la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.
Urmărește
15475 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 692. Armata ucraineană a atacat cu drone oraşul rusesc Voronej: a fost declarată stare de urgenţă / Zelenski s-a întâlnit la Davos cu Stoltenberg şi Ursula von der Leyen / Neutra Elveţie va găzdui un summit de pace

UPDATE Putin îi jigneşte pe ucraineni

UPDATE Von der Leyen: haideţi să reconstruim încrederea, UE poate deschide calea

„Încă o dată, realitatea serioasă este că ne trezim într-o concurenţă mai intensă între ţări decât în ​​trecut”, dar „nu este timpul pentru conflicte sau polarizare, este momentul să construim încredere, să impulsionăm colaborarea la nivel global mai mult ca niciodată”, preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a spus acest lucru în discursul său la Forumul economic mondial. Pentru preşedinte, „Europa poate şi trebuie să preia conducerea în formarea răspunsului global” la actualele provocări.

UPDATE Lavrov laudă Coreea de Nord

Rusia apreciază sprijinul Coreei de Nord în ceea ce priveşte operaţiunea militară din Ucraina. Ministrul de externe Serghei Lavrov a spus acest lucru, citat de Tass, în timp ce deschidea o conversaţie la Moscova cu omologul său nord-coreean, Choe Son Hui. Potrivit agenţiei Ria Novosti, discuţiile vor continua ulterior în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele va decide să viziteze Phenianul „la momentul potrivit”, acceptând invitaţia adresată acestuia de liderul nord-coreean Kim Jong Un în timpul unui summit între cei doi desfăşurat în septembrie anul trecut în Rusia. „Menţinem o cooperare strânsă şi fructuoasă cu Phenianul în cadrul Naţiunilor Unite şi al altor organizaţii multilaterale”, a spus Lavrov. „Susţinem întotdeauna Coreea de Nord la ONU şi apreciem foarte mult poziţia dumneavoastră similară în sprijinul Rusiei, inclusiv în chestiuni legate de operaţiunea noastră militară specială din Ucraina”, a adăugat ministrul de Externe, adresându-se omologului său nord-coreean.

UPDATE Guvernatorul băncii centrale ruse, Nabiullina, şi-a anulat ieşirile. Canalul de telegrame Cheka-Ogpu: a suferit o intervenţie chirurgicală

Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale ruse, şi-a anulat participarea la o expoziţie programată marţi, la Moscova. Nu a fost anunţat niciun motiv pentru absenţa ei. Banca centrală a refuzat să comenteze. Potrivit canalului de Telegram Cheka-Ogpu, Nabiullina a suferit o intervenţie chirurgicală în spital, care era programată. Nabiullina, care conduce Banca Rusiei din 2013, urma să vorbească la forumul „Ziua finanţelor”, de la târgul Rossiya, din Moscova.

Nabiullina, în vârstă de 60 de ani, este creditată cu asigurarea stabilităţii economice a Rusiei, după ce Occidentul a decis cele mai dure sancţiuni impuse vreodată unei economii majore, ca răspuns la decizia Rusiei de a trimite armata în Ucraina, în 2022 Decizia sa de a ridica ratele dobânzilor la 20% la scurt timp după începutul războiului şi impunerea controalelor asupra capitalului au fost factori cruciali în apărarea rublei şi prevenirea unor fluxuri serioase de capital care ar fi putut deraia economia rusă.

Îngreunată de o inflaţie mare, cu mult peste ţinta de 4% a Băncii Centrale, Nabiullina a fost nevoită să ridice dobânzile la nivelul actual de 16%, pe care unii lideri de afaceri l-au criticat, stabilindu-l ca fiind prohibitiv. Aproximativ 300 de miliarde de dolari în active au fost îngheţate de sancţiuni.

Apărătorii săi susţin că a modernizat politica Băncii Centrale ruse, în special lansând un curs de schimb flotant în noiembrie 2014. Nabiullina a fost lăudată în ţară şi în străinătate pentru că a condus economia rusă prin prăbuşirea preţurilor petrolului şi primul val de sancţiuni occidentale după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.

UPDATE Zelenski, la Davos: Putin nu se va schimba

UPDATE Zelenski se întâlneşte cu Jens Stoltenberg şi Ursula von der Leyen la Davos

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Zelensk a sosit în Elveţia la 15 ianuarie pentru a participa la Forumul de la Davos, un eveniment anual care reuneşte liderii guvernelor, ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile din întreaga lume.

Zelenski s-a întâlnit cu Stoltenberg în marja evenimentului şi a participat la întâlnirea "CEO pentru Ucraina" cu Ursula von der Leyen. Zelenski a declarat pentru X că i-a mulţumit lui Stoltenberg pentru "sprijinul ferm" al NATO şi a discutat despre situaţia de pe linia frontului.

De asemenea, el "a subliniat necesitatea de a consolida în continuare apărarea aeriană a Ucrainei" şi "a remarcat importanţa acordului de securitate dintre Marea Britanie şi Ucraina".

Potrivit presei, Zelenski va ţine un discurs la Davos şi intenţionează să se întâlnească cu Jamie Dimon, directorul JPMorgan Chase.

UPDATE Kievul afirmă că Rusia a pierdut 372.090 de soldaţi de la începutul războiului

Rusia a pierdut 372.090 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1100 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.113 tancuri, 11.358 de vehicule blindate de luptă, 11.731 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 8.801 sisteme de artilerie, 961 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 653 de sisteme de apărare aeriană, 331 de avioane, 324 de elicoptere, 6.877 de drone, 23 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Ajutorul către Ucraina la control

Bruxelles-ul efectuează un audit al cantităţii de armament pe care statele membre ale UE au furnizat-o Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei în această ţară, ca răspuns la afirmaţiile potrivit cărora unele capitale nu au reuşit să trimită cât de mult ar fi putut.

UPDATE Stare de urgenţă în oraşul Voronej din Rusia după atacul cu drone din Ucraina

Primarul oraşului Voronej, din sudul Rusiei, a declarat marţi stare de urgenţă după ceea ce oficialii au declarat că un atac cu drone a fost lansat de Ucraina, care a avariat mai multe clădiri şi a rănit un copil.

Oamenii din cel puţin un bloc au fost evacuaţi la o şcoală din apropiere după ce resturi de drone au provocat un mic incendiu şi au aruncat în aer ferestrele, a declarat primarul Vadim Kstenin pe aplicaţia Telegram.

Ferestrele din alte clădiri au fost, de asemenea, spulberate, a spus el, adăugând: "Starea de urgenţă introdusă în oraş va permite implementarea rapidă a măsurilor de înlocuire a acestora".

Guvernatorul regiunii, Alexander Gusev, a declarat pe canalul său Telegram că o fată a fost rănită când resturi de drone au căzut pe clădirea în care locuia.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus cinci drone şi a interceptat alte trei în timpul nopţii deasupra regiunii Voronej, care se învecinează cu Ucraina. Oraşul Voronej este centrul administrativ al regiunii. De asemenea, ministerul a precizat că a interceptat patru drone în regiunea rusească Belgorod, aflată în apropiere.

Voronej, un oraş cu peste 1 milion de locuitori, se află la aproximativ 250 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Rusia are o bază aeriană în apropiere de oraşul Voronej, unde se află câteva bombardiere Sukhoi Su-34, potrivit presei ruse. Rusia desfăşoară adesea avioanele de vânătoare-bombardament în timpul atacurilor aeriene asupra Ucrainei.

UPDATE Explozii raportate în oraşul rusesc de frontieră Voronej

Aproximativ 16 explozii au fost auzite în cursul nopţii la Voronej, un oraş rusesc aflat în apropiere de graniţa cu Ucraina, a relatat TSN citând postări pe reţelele de socializare locale.

Autorităţile ruse au declarat că au "respins un atac" şi au doborât trei drone.

Anterior au fost raportate explozii în Kursk, de asemenea un oraş rusesc aflat în apropiere de graniţa cu Ucraina.

Ucraina s-a bazat pe drone pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei, în principal oraşe de frontieră.

În decembrie 2023, Ucraina a lansat 70 de drone împotriva unor ţinte ruseşti, ca "răspuns la atacurile teroriste ale Rusiei asupra oraşelor şi civililor ucraineni".

UPDATE Zalujnîi informează SUA despre progresul războiului

Comandantul-şef al armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi, a avut o convorbire telefonică cu şeful Statului Major interarme al SUA, Charles Brown, şi a discutat despre progresele înregistrate pe câmpul de luptă.

"L-a informat pe generalul Brown despre situaţia de pe câmpul de luptă în ansamblu şi în detaliu pe secţiuni individuale ale frontului. I-a împărtăşit rezultatele analizei ostilităţilor în 2023 şi previziunile pentru 2024. Împreună cu şeful Statului Major Întrunit al SUA, au făcut schimb de opinii cu privire la chestiuni de interes strategic reciproc", a declarat Zalujnîi.

Experţii militari susţin că Rusia intenţionează să intensifice operaţiunile în apropiere de Harkov şi speră să avanseze pe câmpul de luptă, a relatat Institutul pentru Studierea Războiului.

La începutul lunii decembrie, preşedintele Volodimir Zelenski ordonase trecerea la o strategie defensivă după ce contraofensiva în regiunile sudice nu s-a materializat.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Elveţia, neutră, a acţionat şi anterior ca mediator pentru rezolvarea conflictelor şi ar putea acum să ajute la găsirea unei soluţii pentru războiul care a început când Rusia a trimis trupe în Ucraina, în 24 februarie 2022.

"La cererea preşedintelui ucrainean, Elveţia a acceptat să găzduiască un summit privind formula de pace", a arătat guvernul elveţian. "Alte detalii sunt acum în curs de elaborare".

Vorbind alături de omologul său elveţian, Viola Amherd, la o conferinţă de presă la Berna, Zelenski nu a oferit o listă extinsă a participanţilor la summitul de pace planificat, dar a dat de înţeles cine ar dori să participe.

"Suntem deschişi tuturor ţărilor care ne respectă suveranitatea şi integritatea teritorială la summitul de pace, aşa că trageţi concluzii despre pe cine invităm", a declarat Zelenski.

Nici Zelenski, nici Amherd nu au oferit detalii despre data sau locul din Elveţia unde ar putea avea loc summitul. Ei au declarat că echipele lor vor începe să îl organizeze începând de marţi.

Zelenski se afla în Elveţia, unde urma să aibă întâlniri şi cu alţi lideri mondiali în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Printre demnitarii cu care s-ar putea întâlni ar fi premierul chinez Li Qiang, care se află de asemenea la Davos în această săptămână. Asta în condiţiile în care autorităţile de la Kiev au declarat, duminică, că este vital ca Beijingul să fie implicat în discuţiile pentru a pune capăt conflictului cu Rusia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici