Reacţii internaţionale la gafele lui Joe Biden de la summitul NATO. Ce spun liderii UE şi ce scrie presa despre prestaţia liderului de la Casa Albă

  • Unii lideri europeni l-au apărat pe preşedintele american Joe Biden după o serie de gafe comise în timpul summitului NATO de la Washington.
  • Pe de altă parte, presa europeană a subliniat faptul că gafele comise de Biden în timpul celui mai recent discurs al său sunt o dovadă în plus că preşedintele american nu are şanse să îl învingă pe Donald Trump la alegerile din SUA din luna noiembrie.
Urmărește
1531 afișări
Imaginea articolului Reacţii internaţionale la gafele lui Joe Biden de la summitul NATO. Ce spun liderii UE şi ce scrie presa despre prestaţia liderului de la Casa Albă

Sursa foto: Hepta

Preşedintele american, Joe Biden, a comis o nouă serie de gafe în timpului discursului susţinut la summitul NATO de la Washington, care a marcat cea de-a 75-a aniversare a Alianţei.

Acesta l-a încurcat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu preşedintele Vladimir Putin, moment în care a revenit asupra declaraţiei şi s-a corectat, afirmând că este foarte „concentrat pentru a-l învinge pe Putin”. O altă gafă din timpul discursului a fost cea în care a făcut referire la vicepreşedinta Kamala Harris – aliata lui Biden – cu menţiunea „vicepreşedintele Trump” – contracandidatul său.

 Ce lideri europeni i-au luat apărarea lui Biden pentru greşelile comise

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că Joe Biden a fost „responsabil" şi „clar în problemele pe care le cunoaşte bine", în timp ce noul premierul britanic, Sir Keir Starmer, a declarat că a fost "în formă", potrivit BBC.

Şi cancelarul german Olaf Scholz a împărtăşit apărarea pentru Joe Biden: „Se mai întâmplă şi scăpări de limbă, iar dacă monitorizezi mereu pe toată lumea, vei găsi destule", scrie Reuters.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că a fost un privilegiu şi o plăcere să lucreze cu Joe Biden.

„Profunzimea experienţei [lui Biden], gândirea sa, perseverenţa sa cu privire la cele mai mari probleme şi provocări ale timpului nostru reprezintă un merit pentru munca pe care o facem cu toţii împreună", a declarat el, citat de CBC, scrie BBC.

Pe de altă parte, preşedintele finlandez, Alexander Stubb, a combinat apărarea lui Biden cu temerile legate de direcţia alegerilor din SUA.

„Nu sunt deloc îngrijorat de capacitatea actualului preşedinte al Statelor Unite de a-şi conduce ţara şi de a conduce lupta noastră pentru Ucraina şi de a conduce NATO", a declarat el, completând că singurul aspect îngrijorător îl constituie „climatul politic din Statele Unite în acest moment prea toxic”, notează BBC, citând AFP.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că Biden arăta „bine" şi că a participat la toate sesiunile summitului, spre deosebire de alţi lideri, în timp ce premierul italian Giorgia Meloni a fost rezervată în declaraţii, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, alţi oficiali europeni au taxat gafele lui Biden din timpul discursului. Geert Wilders, al cărui partid de extremă dreapta a câştigat ultimele alegeri din Olanda, a râs de Biden, postând pe X o fotografie cu Zelenskiy şi Harris sub titlul: „Preşedintele Putin se întâlneşte cu vicepreşedintele Trump".

Pe de altă parte, premierul ungar, Viktor Orban – care a devenit subiect de discuţie în ultimele zile, odată cu vizitele sale în Rusia şi China, după ce a fost şi la Kiev într-o „misiune de pace” – nu a declarat nimic presei de la Wasghinton, întrucât s-a întâlnit cu Donald Trump în Florida.

Joe Biden, ridiculizat în presa rusă şi discutat în cea europeană

Oficialii de la Moscova au fost reţinuţi în declaraţii, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov afirmând că gafele au fost în mod clar scăpări de limbă şi „nu sunt treaba noastră, o chestiune internă a SUA", notează BBC.

Pe de altă parte, gafele au devenit subiect central de discuţie în presa rusă, Joe Biden fiind ridiculizat pentru încurcătura numirii lui Zelenski cu Putin.

Televiziunea oficială Rossiya TV a prezentat acest lucru în partea de sus a buletinului său de ştiri de la ora 21.00, spunând că „vasalii Americii s-au prefăcut că nu au observat nimic".

NTV a declarat că Biden nu a fost niciodată atât de aproape de un fiasco şi că „ultima sa scăpare de limbă este demnă de un Oscar".

Şi cotidianul popular Moskovsky Komsomolets a publicat un articol intitulat "Lideri senili", comparându-l pe Joe Biden cu liderii comunişti în vârstă ai URSS.

Pe de altă parte, Reuters notează că presa europeană nu a fost convinsă de prestaţia lui Joe Biden.

„Aceasta a fost şansa lui Joe Biden de a-i convinge pe sceptici. A ratat-o", a titrat Times of London, în timp ce Il Giornale din Italia a concluzionat că a fost "„fârşitul drumului pentru Biden".

Frankfurter Allgemeine Zeitung din Germania a descris conferinţa de presă de încheiere a lui Biden drept o „umilinţă ... Să o spunem pe şleau: Demnitatea titularului funcţiei a fost pătată ireversibil".

Cotidianul britanic The Guardian a fost de acord, descriind conferinţa de presă drept „dureroasă de urmărit”, în timp ce publicaţia elveţiană Neue Zuercher Zeitung a concluzionat că singura şansă a democraţilor de a-l învinge pe republicanul Trump în noiembrie era ca Biden să se retragă din cursă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici