Reacţiile politicienilor ruşi la noile sancţiuni impuse de Occident

Majoritatea politicienilor ruşi, inclusiv cei introduşi recent pe "lista neagră" a Uniunii Europene (UE) şi Statelor Unite, au reacţionat cu ironie la noile sancţiuni occidentale şi au denunţat aceste "acţiuni cu caracter distructiv", relatează agenţia Itar-Tass, în ediţia electronică.

Urmărește
1475 afișări
Imaginea articolului Reacţiile politicienilor ruşi la noile sancţiuni impuse de Occident

Reacţiile politicienilor ruşi la noile sancţiuni impuse de Occident (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În general, Moscova a reacţionat calm la noile sancţiuni", scrie agenţia, notând totuşi că, în opinia politicienilor ruşi, noile sancţiuni vor agrava situaţia din Ucraina.

Astfel, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat, Aleksei Puskov, a apreciat că prin aceste măsuri "Uniunea Europeană a făcut o alegere în favoarea unei tensionări a conflictului politic cu Rusia".

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a apreciat la rândul său că decizia Uniunii Europene va submina procesul de pace lansat în Ucraina. El a menţionat că Rusia va reacţiona "calm, adecvat, bazându-se pe necesitatea de a apăra interesele proprii".

Liderul partidului Rusia Dreaptă, Serghei Mironov, a insistat că Moscova trebuie să consolideze sancţiunile impuse Occidentului, după ce anterior Rusia a impus un embargo anumitor importuri agricole din UE, Statele Unite, Australia, Canada şi Norvegia.

"Ce vrea să obţină Uniunea Europeană? Să ne sperie? Să se răzbune pentru revenirea Crimeei la Rusia şi pentru ajutorul acordat estului Ucrainei? Sau se supune unui ordin al Statelor Unite?", a comentat Mironov măsurile adoptate de Bruxelles.

În opinia sa, aceste acţiuni, inclusiv introducerea a încă 24 de nume pe lista de sancţiuni, pot provoca doar "un zâmbet de compasiune".

"Însă este necesar să răspundem cu noi sancţiuni împotriva occidentalilor. Ei trebuie să înţeleagă că Rusia nu poate fi speriată. Au trecut acele vremuri când se putea acest lucru!", a declarat liderul partidului Rusia Dreaptă.

La rândul său, vicepreşedintele Dumei de Stat, Nikolai Levicev, vizat de sancţiuni, a afirmat că politicienii ruşi nu vor avea de suferit din cauza acestor sancţiuni, deoarece majoritatea nu călătoresc în Europa.

"Aceste sancţiuni nu afectează politicienii, ci relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană", a apreciat el, subliniind că Bruxelles-ul "îşi pierde subiectivitatea politică şi devine o marionetă a Washingtonului".

"Îmi este ruşine pentru Europa", a adăugat Levicev.

În opinia oficialului rus, "în perioada următoare am putea vorbi de o sclavie a elitei politice europene, controlată de prietenii ei americani".

De asemenea, preşedintele Comitetului pentru politică economică din cadrul Dumei de Stat, Igor Rudenski, a apreciat că din cauza acestor sancţiuni suferă, în primul rând, Europa, care ar putea fi afectată de şomaj, agravarea relaţiilor economice internaţionale şi tensionarea climatului de afaceri.

"Vedem că Rusia reacţionează la aceste sancţiuni cu demnitate şi este pregătită să soluţioneze problemele apărute", a afirmat Rudenski.

"Din păcate, politicienii europeni nu au învăţat lecţia privind consecinţele sancţiunilor inpuse de ei înşişi, ei nu observă cum suferă şi dau faliment fermierii şi oamenii lor de afaceri", a adăugat oficialul rus.

La rândul său, liderul Partidului Liberal-Democrat (LDPR), Vladimir Jirinovski, vizat de sancţiuni, şi-a exprimat "mulţumirea".

"Mulţumesc, Bruxelles! Numele meu figurează pe lista celor vizaţi de sancţiuni. Mă simt de parcă am primit Ordinul «Pentru apărarea ruşilor!»", a afirmat Jirinovski, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Un alt deputat al LDPR, Leonid Kalaşnikov, a apreciat că "prin astfel de sancţiuni, Uniunea Europeană încearcă să ne reducă la tăcere".

"Ei (occidentalii) înşişi ne spuneau: lăsaţi în pace Pussy Riot şi alţi disidenţi, iar acum încearcă să-i reducă la tăcere pe politicienii ruşi", a declarat Kalaşnikov.

Uniunea Europeană a decis, joi, aplicarea sancţiunilor economice consolidate împotriva Rusiei, după un acord în acest sens al şefilor de stat şi de guvern din UE, la 30 august, în urma informaţiilor cu privire la intrarea trupelor ruse în Ucraina şi participarea directă la confruntări. Noile sancţiuni europene impuse Moscovei au intrat în vigoare vineri dimineaţa.

Pe lista de 24 de ruşi şi ucraineni vizaţi de blocarea activelor şi interdicţia de a călători în UE figurează Serghei Şemezov, un apropiat al lui Vladimir Putin, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei ruse Iuri Vorobiov şi o serie de vicepreşedinţi ai Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), şi anume Vladimir Vasiliev, Ivan Melnikov, Nikolai Levişev şi Igor Lebedev. Pe lista celor 24 de personalităţi vizate de măsurile restrictive ale UE se află, de asemenea, Aleksei Naumets, general rus având legătură cu prezenţa militarilor ruşi în Ucraina, precum şi mai mulţi lideri separatişti ucraineni, printre care Aleksandr Zaharcenko, "premierul" Republicii Doneţk, şi Ghennadi Tsipkalov, "premierul Republicii Lugansk".

Statele Unite urmează să adopte de asemenea măsuri împotriva Rusiei, preşedintele Barack Obama anunţând joi seara noi sancţiuni în sectoarele finanţelor, energiei şi apărării, ca răspuns la "actele ilegale" ale Moscovei în Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici