Reducerea drastică a gazelor cu efect de seră nu va afecta semnificativ creşterea economică

Reducerea drastică a emisiilor mondiale de gaze cu efect de seră "nu va afecta semnificativ creşterea" economică, susţin experţii pe probleme de climă, într-un raport publicat duminică la Copenhaga.

Urmărește
202 afișări
Imaginea articolului Reducerea drastică a gazelor cu efect de seră nu va afecta semnificativ creşterea economică

Reducerea drastică a gazelor cu efect de seră nu va afecta semnificativ creşterea economică (Imagine: Shutterstock)

Eforturi "ambiţioase" de reducere a gazelor cu efect de seră ar determina o scădere cu 0,06 puncte a ratei mondiale a creşterii economice, estimată între 1,6 şi 3 la sută pe an, în cursul secolului XXI, dar "cu cât vom aştepta mai mult, cu atât va fi mai costisitor", susţine Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (GIEC).

"Avem puţin timp la dispoziţie înainte ca posibilitatea de a rămâne sub cele 2 grade Celsius să dispară", declară într-un comunicat Rajendra Kumar Pachauri, preşedintele GIEC, în cea mai completă evaluare a schimbărilor climatice publicată după 2007.

Comunitatea internaţională şi-a fixat ca obiectiv menţinerea creşterii globale a temperaturilor sub pragul de 2 grade Celsius, pentru a limita impactul schimbării climatice, care are o viteză inedită.

Pentru a menţine limita de 2 grade Celsius, emisiile mondiale de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu 40-70 la sută între 2010 şi 2050 şi să dispară total până în 2100. Acest lucru presupune reducerea la minimum a energiilor fosile, ameliorarea eficacităţii energetice, limitarea despăduririlor etc.

"Avem mijloacele de a limita încălzirea climatică", apreciază Pachauri, adăugând că "soluţiile sunt numeroase şi permit o dezvoltare economică şi umană continuă". "Tot ce ne trebuie este voinţa de schimbare", a precizat el.

Dacă nu va fi ţinută sub control, schimbarea climatică va avea consecinţe "grave, extinse şi ireversibile", menţionează comunicatul GIEC.

Concentraţiile de gaze cu efect de seră din atmosferă au atins cele mai ridicate niveluri din ultimii 800.000 de ani, potrivit raportului. Consecinţa este că temperatura medie la suprafaţa pământului şi a oceanelor a crescut cu 0,85 grade Celsius între 1880 şi 2012, o încălzire globală cu o viteză inedită.

"Atmosfera şi oceanele s-au încălzit, cantităţile de zăpadă şi gheaţă au scăzut, nivelul mării a crescut", a subliniat Thomas Stocker, vicepreşedintele GIEC.

În opinia GIEC, "limitarea efectelor încălzirii globale ţine de echitate şi justiţie şi este necesară pentru a atinge o dezvoltare durabilă şi a eradica sărăcia".

Experţii subliniază că populaţiile cele mai vulnerabile, în special cele din ţările slab dezvoltate, vor avea mai puţin mijloace de a face faţă impactului schimbării climatice.

Această evaluare globală a datelor privind schimbarea climatică este a cincea publicată de GIEC, după cele din 1990, 1995, 2001 şi 2007, şi a fost redactată de 800 de oameni de ştiinţă care au examinat 30.000 de studii.

Raportul urmează să fie folosit ca bază ştiinţifică de responsabilii politici care participă la negocierile internaţionale vizând limitarea încălzirii globale, care trebuie să conducă la un acord global la sfârşitul lui 2015, la Paris.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici