Regina Elisabeta a II-a s-a ascuns de Ceauşescu după tufişurile din grădina palatului. Regina a fost deranjată de decizia Guvernului de a-l invita pe dictatorul român într-o vizită de stat în 1978

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a ascuns în spatele unui tufiş, în 1978, în grădinile palatului regal pentru a evita o conversaţie cu fostul dictator român Nicolae Ceauşescu, aflat în vizită de stat în Marea Britanie, relatează Daily Mail, în ediţia electronică.

Urmărește
32581 afișări
Imaginea articolului Regina Elisabeta a II-a s-a ascuns de Ceauşescu după tufişurile din grădina palatului. Regina a fost deranjată de decizia Guvernului de a-l invita pe dictatorul român într-o vizită de stat în 1978

Regina Elisabeta a II-a s-a ascuns de Ceauşescu după tufişurile din grădina palatului. Regina a fost deranjată de decizia Guvernului de a-l invita pe dictatorul român într-o vizită de stat în 1978

Regina a fost nevoită, de-a lungul anilor, să tolereze mai mulţi oficiali dezagreabili, între care şi fostul dictator român Nicolae Ceauşescu.

"Este un slujitor al statului, ca şi noi, şi nu are iluzii privind contrariul", a declarat fostul ministru britanic de Externe, Sir Malcolm Rifkind.

Cu toate acestea, ea a fost clar deranjată de decizia Guvernului de a-l invita pe dictatorul român într-o vizită de stat în 1978, astfel că a făcut tot posibilul pentru a evita să îl întâlnească pe acesta mai mult decât era necesar.

În timp ce îşi plimba câinii în grădinile palatului, regina i-a văzut pe Ceauşescu şi pe soţia acestuia, Elena, îndreptându-se spre ea. Aşa cum le-a povestit ulterior unor oaspeţi invitaţi la masă, ea a decis că cel mai bine este să se ascundă în spatele unui tufiş decât să susţină o conversaţie politicoasă cu cei doi.

Aceste dezvăluiri apar într-o carte, intitulată Our Queen şi scrisă de Robert Hardman, din care cotidianul britanic a publicat mai multe fragmente.

Incidentul detaliat şi într-un documentar

Într-un material intitulat ”The royal guests from hell”, Daily Mail, dezvăluie o serie de momente stânjenitoare sau amuzante care fac obiectul documentarului ”Inside The Crown: Secrets Of The Royals”, care va fi difuzat de ITV în a doua parte a lunii ianuarie.

Jurnalistul Robert Hardman a investigat documentele păstrate de Arhivele Naţionale din Kew pentru noua serie de documentare descoperind mai multe detalii amuzante în scrisorile celor care s-au aflat în apropierea figurilor regale.

Jurnalistul a descoperit în corespondenţa regală şi noi aspecte legate vizita întreprinsă de Nicolae Ceauşescu la Buckingam Palace, în 1978. Documentele arată cât de stânjenitor a fost momentul în care Reginei i s-a cerut să îl întâmpine pe Ceauşescu pentru a asigura încheierea unui acord comercial.

”În arhivă se găseşte o scrisoare redactată de ministrul de externe britanic din acel moment, David Owen care îl întreabă pe secretarul său personal, «Cine a acceptat vizita aceasta? Eu? Dacă eu am fost, îmi pare rău». Am vorbit mult cu David care îşi aminteşte că în mijlocul vizitei şi-a dat seama de ceea ce se petrecea şi că se gândea «Ce dracu se întâmplă? E vina mea?»”, a dezvăluit jurnalistul. Se pare că Regina nu a fost prea mulţumită de vizita lui Ceauşescu. ”Mi s-a spus că Regina l-a găsit pe Ceauşescu atât de neplăcut încât atunci când îşi plimba câinii şi l-a văzut pe acesta alături de soţie în grădinile palatului s-a ascuns. E singura dată când Regina s-a ascuns în propria grădină!”, a comentat Hardman.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici