REPORTAJ: Locuitorii "celui mai est-european oraş britanic", Boston, au opinii împărţite despre migrare

Trei familii din Boston, "cel mai est-european oraş din Marea Britanie", în Lincolnshire, originare din Anglia, România şi Polonia, au opinii împărţite cu privire la posibilitatea venirii altor imigranţi, după anularea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor.

Urmărește
1169 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Locuitorii "celui mai est-european oraş britanic", Boston, au opinii împărţite despre migrare

REPORTAJ: Locuitorii "celui mai est-european oraş britanic", Boston, au opinii împărţite despre migrare (Imagine: Hepta)

Potrivit ultimului recensământ, în 2011 doar 84% din populaţia Bostonului se mai declara de naţionalitate britanică, devenind a doua localitate după Londra cu cei mai numeroşi deţinători de paşapoarte altele decât britanice, iar la o şcoală două treimi din elevi provind din familii de imigranţi, relatează BBC News online.

Liliana Demeter, o asistentă NHS, care s-a mutat în Marea Britanie, din România, cu locul de muncă şi locuieşte în Lincolnshire din 2004, împreună cu soţul, un electrician, şi trei fii, consideră că restricţiile impuse românilor şi bulgarilor sunt incorecte. "Fie eşti în UE, fie nu eşti", spune ea, adăugând că doar cei calificaţi imigrează, "cei de care au nevoie" ţările gazdă, iar "celorlalţi nu li se permite să vină".

Însă ea apreciază că românii vor migra în Marea Britanie pe "piaţa neagră a muncii", fără să plătească taxe, în cazul în care sunt menţinute restricţiile. În opinia sa, stereotipul presei despre români este incorect. "Vă pot duce la toţi prietenii mei români aici, în Boston, care sunt asistenţi sociali, asistentenţi şi aşa mai departe, şi veţi vedea că sunt oameni foarte buni, au copii, mergem la biserică în fiecare duminică", spune ea.

"Am purtat toate aceste discuţii că noi venim şi luăm locurile de muncă. Nu este adevărat. Şi noi mergem la interviuri, aşa cum merg şi ei, nu-i aşa? Cred că unul dintre avantajele noastre este că noi avem o cultură a muncii, deoarece venim dintr-o (fostă) ţară comunistă", subliniază ea.

Fiul ei, Rareş, în vârstă de 15 ani, are mulţi prieteni britanici, dar i-ar plăcea ca mai mulţi români să imigreze la Boston. "Pentru că la şcoală aproape toţi sunt englezi", spune el. "Abia aştept să văd mai multe persoane din România că vin aici", adaugă tânărul.

Milena Czaplinska, în vârstă de 32 de ani, s-a mutat la Boston din Polonia, în urmă cu cinci ani, pentru a câştiga mai mulţi bani şi a trăi mai bine. Ea lucrează într-o farmacie şi locuieşte împreună cu partenerul ei, Marcin Kiusinski, un şofer de taxi, şi fiica lor, Oliwia, în vârstă de trei ani. Nici ea nu se opune venirii unor noi migranţi la Boston şi în Marea Britanie, dar consideră că este necesar ca accesul la ajutoare să le fie restricţionat.

"Eu nici măcar nu am ştiut că Anglia are un sistem de ajutoare, pentru că noi nu avem unul în Polonia. Nu am cerut niciodată ajutoare sociale, muncesc din greu şi sunt foarte mândră de acest lucru. Eu plătesc taxe, inclusiv pentru britanicii care trăiesc din ajutor", spune ea.

Czaplinska afirmă că unele persoane - de toate naţionalităţile - abuzează sistemul ajutoarelor sociale cerând bani de care nu au nevoie, dar apreciază că este necesară o mai bună integrare a persoanelor de toate naţionalităţile. Ea spune că s-a confruntat cu experienţe neplăcute la Boston, un client refuzând să fie servit de ea, iar unele persoane au strigat la ea, pe stradă, că abuzează.

Însă ea apreciază că imigraţia este benefică economiei locale şi consideră că multe afaceri nu ar fi supravieţuit dacă imigranţii ar fi plecat din localitate.

Anstice Potts, în vârstă de 24 de ani, este administrator la o şcoală şi a trăit în zona Bostonului toată viaţa. Logodnicul ei, Matthew Brown, în vârstă de 34 de ani, este profesor şi a trăit, de asemenea, toată viaţa la Boston. Ea crede că unele persoane au opinii foarte ferme împotriva imigraţiei, dar apreciază că este vorba despre o minoritate. Şi ea consideră că imigranţii contribuie la economie şi, deşi nu se opune venirii de noi imigranţi, vrea "controale mai stricte".

"Susţin persoanele care vin aici să muncească şi nu vreau să fie tratate toate drept criminali sau paraziţi", declară tânăra britanică, adăugând că în opinia sa "sunt necesare restricţii ca acest fel de oameni să nu-i afecteze pe cei care sunt aici să facă lucruri bune". "Ar trebui să muncească o anumită perioadă, de exemplu un an, înainte să poată cere ajutoare sociale", este ea de părere.

Bostonul s-a schimbat în mod vizibil din cauza imigraţiei din Europa de Est, o zonă din oraş în care erau parcate maşini vechi şi în care existau magazine goale fiind ocupată acum de supermarketuri est-europene, restaurante internaţionale şi cafenele, spune ea. "Bătrânilor nu le plac schimbările, dar cred că ar trebui să le acceptăm. Este mai bine decât să vezi magazine goale, iar acest lucru aduce bani în ţară", afirmă ea, adăugând că imigranţii acceptă numeroase locuri de muncă pe care englezii nu le vor.

În schimb, Matthew Brown este preocupat de o eventuală creştere a imigraţiei din România şi Bulgaria. "Nu cred că acest lucru ar trebui să aibă loc, dacă Guvernul nu plănuieşte atent să fie suficiente locuri de muncă şi locuinţe şi nu stabileşte reguli clare cu privire la cine are voie să intre în ţară şi cine are dreptul să ceară ajutoare sociale", spune el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici