- Home
- Externe
- (18.01.2022, 13:45)
- Cezara Mîndrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia a trimis trupe în Belarus pentru exerciţii comune. Lukaşenko: „Sunt nişte capetele fierbinţi care cer război”
- Rusia a trimis trupe suplimentare în Belarus pentru exerciţiile comune ce vor începe în februarie.
- Mişcarea ar putea stârni temeri de invazie deoarece exerciţiile sunt planificate şi lângă graniţele statelor membre NATO, Polonia şi Lituania.
Urmărește
6174 afișări
Rusia a început să trimită trupe în Belarus pentru exerciţii militare comune, într-o mişcare care ar putea creşte temerile celor din vest cu privire la o posibilă pregătire a Moscovei pentru o invazie.
Exerciţiile militare comune, denumite United Resolve, urmează să aibă loc în timp ce Rusia adună forţe de-a lungul graniţei de est a Ucrainei, ameninţând cu o potenţială invazie ce ar putea declanşa cel mai mare conflict din Europa din ultimii zeci de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Mai multe videoclipuri postate pe reţelele de socializare din Belarus arătau diverse vehicule militare care soseau pe platformele unor vagoane deţinute de compania de căi ferate a Rusiei. Alexander Volfovich, actualul secretar al Consiliului de Securitate de Stat al Republicii Belarus, a declarat într-un briefing că trupele ruseşti au venit, într-adevăr, ceva mai repede decât era programat.
Alexander Lukaşenko a răspuns presiunilor internaţionale prin întărirea legăturilor cu Rusia, oferind sprijin vocal pentru consolidarea militară a lui Putin, în timp ce acesta primeşte sprijin diplomatic şi economic de la Kremlin pentru a lupta împotriva sancţiunilor occidentale. El a abandonat, de asemenea, poziţia neutră a ţării sale cu privire la conflictul din Ucraina şi a susţinut public anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.
Exerciţiile vor avea loc în vestul Belarusului, în apropiere atât de graniţele statelor membre NATO, Polonia şi Lituania, cât şi de flancul sudic cu Ucraina, a spus Lukaşenko.
„Stabiliţi o dată exactă şi anunţaţi-ne, astfel încât să nu fim învinuiţi că am adunat din senin nişte trupe aici, de parcă ne pregătim să mergem la război”, a spus liderul Belarusului înalţilor oficiali militari, citat de The Guardian.
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat, înainte de o întâlnire cu omologul său rus ce a avut loc marţi, că speră ca tensiunile să fie rezolvate pe cale diplomatică, Moscova riscând să plătească un „preţ mare” în caz contrar.
Nu au fost specificate numere concrete de trupe trimise şi nici un interval de timp exact pentru exerciţiile comune Rusia-Belarus pe care Putin le-a anunţat în timpul unui summit cu Lukaşenko, de la sfârşitul lunii decembrie.
Liderul Belarusului a mai spus că exerciţiile sunt necesare din cauza prezenţei forţelor NATO în Polonia şi în statele baltice vecine. Totodată, există o îngrijorare şi cu privire la desfăşurarea de trupe din Ucraina.
„De ce ni se reproşează nouă şi Rusiei că ţinem manevre, exerciţii şi aşa mai departe când ai venit de departe?” a precizat Lukaşenko, subliniind că ţările occidentale au trimis aproape 30.000 de soldaţi în apropierea graniţelor ţării sale. „Sunt nişte capetele fierbinţi care cer război. Auzim aceste declaraţii”.
Volfovich a mai spus că exerciţiile vor implica soldaţi bieloruşi şi ruşi care se vor antrena pentru a respinge atacurile aeriene şi terestre, pentru a neutraliza sabotorii inamici şi pentru a practica alte manevre. De asemenea, el a minimizat semnificaţia momentului lor, spunând că nu este „nimic extraordinar” deoarece aceste exerciţii au fost anunţate încă de la finalul anului trecut.
Rapoartele din Rusia au arătat că mai multe echipamente militare, inclusiv tancuri şi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, au fost transportate prin toată ţara către Ucraina în ultima săptămână.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Final tragic pentru un băieţel de 4 ani. A fost răpit din Belgia de bărbatul care-l îngrijea şi a fost găsit mort în Olanda
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe