Rusia consideră Ierusalimul de Vest, capitala Israelului, iar Ierusalimul de Est, a viitorului stat palestinian

Rusia a exprimat preocupare pentru stagnarea procesului de pace israelo-palestinian, reiterând susţinerea pentru soluţia coexistenţei a două state, anunţând recunoaşterea Ierusalimului de Vest capitală a Israelului şi propunând Ierusalimul de Est drept capitală a viitorului stat palestinian.

Urmărește
2843 afișări
Imaginea articolului Rusia consideră Ierusalimul de Vest, capitala Israelului, iar Ierusalimul de Est, a viitorului stat palestinian

MAE rus: Ierusalimul de Vest, capitala Israelului, Ierusalimul de Est, a viitorului stat palestinian (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

"Moscova este profund preocupată de situaţia conflictului israelo-palestinian. Palestinienii şi Israelul nu au mai efectuat negocieri politice de aproape trei ani, iar situaţia pe teren a continuat să se deterioreze. (...) Rusia reafirmă susţinerea pentru soluţia coexistenţei a două state ca varianta cea mai bună, care să întrunească interesele naţionale ale popoarelor palestinian şi israelian, cu care noi avem relaţii de prietenie", anunţă Ministerul rus de Externe într-un comunicat postat joi pe site-ul instituţiei.

"Reiterăm angajamentul nostru pentru principiile enunţate de ONU în privinţa soluţionării conflictului palestiniano-israelian, principii care includ statutul Ierusalimului de Est ca fiind capitală a viitorului stat palestinian. În acelaşi timp, trebuie să afirmăm că, în acest context, noi considerăm Ierusalimul de Vest ca fiind capitala Israelului", precizează Ministerul rus de Externe.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa "unică şi indivizibilă", dar partea de est a oraşului este revendicată de Autoritatea Palestiniană, care speră să obţină un acord pentru crearea unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est. Toate ambasadele ţărilor în Israel sunt în Tel Aviv.

În februarie, Donald Trump, preşedintele SUA, l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, să limiteze activităţile de colonizare în Cisiordania. "Aş vrea să văd limitarea puţin a colonizării", a subliniat liderul de la Casa Albă. Întrebat dacă preferă soluţia coexistenţei a două state, israelian şi palestinian, sau dacă are în vedere alte opţiuni, Trump a răspuns: "Sunt mulţumit cu cea care le place lor cel mai mult". Referindu-se la controversata iniţiativă de mutare a ambasadei americane din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Donald Trump s-a declarat favorabil, însă a precizat: "Analizăm ideea cu multă grijă".

La rândul său, Benjamin Netanyahu a declarat atunci că se concentrează pe "conţinut", "nu pe etichete" în privinţa soluţiei de pace prin coexistenţa a două state, israelian şi palestinian. "În loc de un acord cu etichete, mai bine unul cu substanţă. Există două condiţii pentru pace. În primul rând, palestinienii trebuie să recunoască statul evreu... Apoi, în orice acord de pace, Israelul trebuie să menţină controlul asupra securităţii asupra întregii zone situate la vest de Râul Iordan", practic în Cisiordania, a explicat Benjamin Netanyahu după întrevederea cu Donald Trump.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici