- Home
- Externe
- MOSCOVA, (06.04.2017, 22:13)
- Mihai Draghici
Rusia consideră Ierusalimul de Vest, capitala Israelului, iar Ierusalimul de Est, a viitorului stat palestinian
Rusia a exprimat preocupare pentru stagnarea procesului de pace israelo-palestinian, reiterând susţinerea pentru soluţia coexistenţei a două state, anunţând recunoaşterea Ierusalimului de Vest capitală a Israelului şi propunând Ierusalimul de Est drept capitală a viitorului stat palestinian.
Urmărește
2843 afișări
MAE rus: Ierusalimul de Vest, capitala Israelului, Ierusalimul de Est, a viitorului stat palestinian (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)
"Moscova este profund preocupată de situaţia conflictului israelo-palestinian. Palestinienii şi Israelul nu au mai efectuat negocieri politice de aproape trei ani, iar situaţia pe teren a continuat să se deterioreze. (...) Rusia reafirmă susţinerea pentru soluţia coexistenţei a două state ca varianta cea mai bună, care să întrunească interesele naţionale ale popoarelor palestinian şi israelian, cu care noi avem relaţii de prietenie", anunţă Ministerul rus de Externe într-un comunicat postat joi pe site-ul instituţiei.
"Reiterăm angajamentul nostru pentru principiile enunţate de ONU în privinţa soluţionării conflictului palestiniano-israelian, principii care includ statutul Ierusalimului de Est ca fiind capitală a viitorului stat palestinian. În acelaşi timp, trebuie să afirmăm că, în acest context, noi considerăm Ierusalimul de Vest ca fiind capitala Israelului", precizează Ministerul rus de Externe.
Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa "unică şi indivizibilă", dar partea de est a oraşului este revendicată de Autoritatea Palestiniană, care speră să obţină un acord pentru crearea unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est. Toate ambasadele ţărilor în Israel sunt în Tel Aviv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
În februarie, Donald Trump, preşedintele SUA, l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, să limiteze activităţile de colonizare în Cisiordania. "Aş vrea să văd limitarea puţin a colonizării", a subliniat liderul de la Casa Albă. Întrebat dacă preferă soluţia coexistenţei a două state, israelian şi palestinian, sau dacă are în vedere alte opţiuni, Trump a răspuns: "Sunt mulţumit cu cea care le place lor cel mai mult". Referindu-se la controversata iniţiativă de mutare a ambasadei americane din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Donald Trump s-a declarat favorabil, însă a precizat: "Analizăm ideea cu multă grijă".
La rândul său, Benjamin Netanyahu a declarat atunci că se concentrează pe "conţinut", "nu pe etichete" în privinţa soluţiei de pace prin coexistenţa a două state, israelian şi palestinian. "În loc de un acord cu etichete, mai bine unul cu substanţă. Există două condiţii pentru pace. În primul rând, palestinienii trebuie să recunoască statul evreu... Apoi, în orice acord de pace, Israelul trebuie să menţină controlul asupra securităţii asupra întregii zone situate la vest de Râul Iordan", practic în Cisiordania, a explicat Benjamin Netanyahu după întrevederea cu Donald Trump.
Citeşte şi: Reuters: "Este cerul albastru? Depinde de ce spune Donald Trump"/ Cetăţenii americani îşi orientează opiniile în funcţie de raportarea faţă de Donald Trump
Citeşte şi: Donald Trump analizează opţiuni militare ca reacţie la atacul chimic din Siria - surse CNN
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe