Rusia nu vede vreo "concesie" în restructurarea scutului antirachetă american

Rusia nu vede "concesii" în anunţul făcut de Statele Unite privind restructurarea sistemului lor de scut antirachetă în Europa, a declarat luni un ministru adjunct rus, Serghei Riabkov.

Urmărește
639 afișări
Imaginea articolului Rusia nu vede vreo "concesie" în restructurarea scutului antirachetă american

Rusia nu vede vreo "concesie" în restructurarea scutului antirachetă american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu este vorba despre o concesie făcută Rusiei", a declarat Riabkov pentru cotidianul Kommersant, adăugând că el nu vede "nicio legătură" între declaraţiile Pentagonului privind restructurarea scutului şi obiecţiile Rusiei.

La Washington, secretarul Apărării Chuck Hagel a anunţat vineri o "restructurare" a programului antirachetă al NATO pentru a face faţă unei ameninţări iraniene, în cadrul unei intervenţii consacrate consolidării apărării americane în faţa unei viitoare ameninţări balistice nord-coreene.

Statele Unite vor să restructureze faza finală a scutului antirachetă al NATO "din cauza tăierilor bugetare decise de Congres şi a evoluţiei" situaţiei, potrivit unui oficial din cadrul administraţiei americane.

Concret, instalarea în Turcia a unui radar TPY-2 conceput pentru a depista lansările de rachete balistice şi traiectoria lor este în continuare prevăzut, la fel ca mobilizarea, până în 2018, a 24 de rachete interceptoare SM3-IIA în România şi a unui număr similar în Polonia.

"Nu văd nicio legătură între obiecţiile Rusiei privind amplasarea scutului antirachetă american în Europa şi declaraţiile secretarului american al Apărării", a adăugat Riabkov.

"Tot ceea ce priveşte incertitudinile strategice legate de amplasarea scutului antirachetă al Statelor Unite şi NATO rămâne neschimbat", a subliniat ministrul adjunct rus.

Lansat în 2010, proiectul de scut antirachetă, bazat în principal pe tehnologie americană, urmăreşte să mobilizeze progresiv interceptoare de rachetă şi radare puternice în estul Europei şi în Turcia.

Statele Unite şi NATO afirmă că aceste sisteme nu vizează Rusia, ci o ameninţare venind din Orientul Mijlociu şi în special din Iran.

Moscova consideră totuşi acest scut o ameninţare pentru securitatea sa şi cere să fie asociată la sistem sau, dacă nu, să primească garanţii că acesta nu vizează capacitatea sa de disuasiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici