Rusia nu vrea înlocuirea trupelor ruse cu trupe ONU în Transnistria. Moscova a calificat propunerea moldoveană ca fiind "foarte periculoasă"

Moscova a respins ca "foarte periculoasă" o propunere a ministrului moldovean al Apărării Anatol Şalaru de înlocuire a trupelor ruse de menţinere a păcii din regiunea separatistă moldoveană Transnistria cu trupe ONU.

Urmărește
4548 afișări
Imaginea articolului Rusia nu vrea înlocuirea trupelor ruse cu trupe ONU în Transnistria. Moscova a calificat propunerea moldoveană ca fiind "foarte periculoasă"

Rusia nu vrea înlocuirea trupelor ruse cu trupe ONU în Transnistria. Moscova a calificat propunerea moldoveană ca fiind "foarte periculoasă" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Ministrul moldovean "propune înlocuirea trupelor ruse de menţinere a păcii, care joacă un rol-cheie în implementarea operaţiunii de menţinerea păcii în Transnistria - ce s-a dovedit eficientă, cu trupe de menţinerea păcii cu un mandat ONU", a declarat miercuri Maria Zaharovna, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, citată joi de protalul Sputnik.

"Este evident că aceste circumstanţe sunt foarte periculoase şi, desigur, în contradicţie cu dorinţa noului Cabinet moldovean de a dezvolta relaţiile moldoveano-ruse", a apreciat ea.

Transnistria, care nu este recunoscută de către Moscova şi nici de către comunitatea internaţională, şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în urma unui război care a început în 1990 şi s-a încheiat cu un armistiţiu pe 21 iulie 1992.

Armistiţiul a instituit un contingent rusesc de menţinerea păcii 1.200 de militari, meţinut pe teritoriul moldovean până în prezent.

Principalul obiectiv al contingentului rusesc este menţinerea păcii şi protejarea armamentului şi securităţii regiunii separatiste moldovene, în contextul în care în zona în care este menţinut nu au avut loc incidente armate de la armistiţiul din 1992.

În total 1.500 de militari ruşi sunt staţionaţi pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din Grupul Operaţional al Forţelor ruseşti în această fostă republică sovietică. Activitatea restului "pacificatorilor" este reglementată prin Comisia Comună de Control, din care fac reprezentanţi ai Chişinăului, Tiraspolului şi Moscovei.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici