Rusia riscă să declanşeze un război cu NATO în Marea Neagră, avertizează un fost comandant suprem al forţelor aliate în Europa / România, Turcia şi Bulgaria ar fi în prima linie

Administraţia de la Moscova riscă să declanşeze un război direct cu NATO prin interceptarea unor nave în apele internaţionale şi prin încercarea de a impune un control economic asupra Ucrainei, avertizează un fost comandant suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR).

Urmărește
21603 afișări
Imaginea articolului Rusia riscă să declanşeze un război cu NATO în Marea Neagră, avertizează un fost comandant suprem al forţelor aliate în Europa / România, Turcia şi Bulgaria ar fi în prima linie

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

Amiralul american în retragere James Stavridis, care a condus forţele alianţei pe continent între 2009 şi 2013, a declarat pentru POLITICO că escaladările pe mare, inclusiv abordarea unei nave turceşti duminică, ar putea forţa partenerii Kievului să intervină pentru a împiedica paralizarea economiei Ucrainei.

"Acţiunile Rusiei în apele internaţionale ale Mării Negre creează un risc real de escaladare a acestei situaţii până la un război pe mare între NATO şi Federaţia Rusă", a spus Stavridis. NATO, a continuat el, "nu va furniza toate armele şi banii pentru Ucraina, doar pentru a vedea cum Rusia le sugrumă economia cu o blocadă ilegală".

Marţi, Ministerul rus al Apărării a confirmat că Rusia a tras focuri de avertisment înainte de a aborda nava Şükrü Okan, o navă cargo sub pavilion Palau pe care ministrul ucrainean de externe a identificat-o ca fiind turcă. În mod sensibil, inspecţia a avut loc în sud-vestul Mării Negre, în largul coastelor Turciei, una dintre marile puteri NATO. Stavridis a criticat tactica ca fiind "echivalentă cu pirateria", Kremlinul făcând eforturi şi mai mari pentru a submina comerţul dintre Ucraina şi restul Europei.

"Dacă Rusia începe să sechestreze nave sau caută să le sperie, cred că este probabil ca NATO să răspundă prin sprijinirea unui coridor umanitar pentru transportul maritim", a declarat Stavridis. Alianţa ar putea proteja navele care merg spre şi dinspre portul ucrainean Odesa "cu avioane de luptă NATO deasupra capului şi, eventual, cu nave de război NATO în escortă".

Tensiunile din Marea Neagră au escaladat dramatic de când Rusia s-a retras unilateral din acordul ONU privind cerealele în luna iulie şi a avertizat că navele care călătoresc spre porturile ucrainene ar putea fi considerate ţinte militare.

Ca răspuns la retragerea Rusiei din acordul privind cerealele, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Rusia de "acţiuni periculoase şi de escaladare în Marea Neagră", în parte şi cu referire la bombardarea de către Rusia a porturilor ucrainene. NATO a adăugat că a "intensificat supravegherea şi recunoaşterea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă şi drone".

Stavridis a susţinut că sprijinul din partea statelor NATO riverane Mării Negre, şi anume Turcia, România şi Bulgaria, ar însemna că "flota rusă din Marea Neagră ar fi depăşită din punct de vedere militar".

Turcia a îndemnat Rusia să se alăture din nou acordului privinde cerealele. Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan se pare că se va întâlni cu Putin la sfârşitul lunii, iar comerţul cu cereale va fi probabil pe ordinea de zi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici