Ruşii scot flăcări, după începerea procesului în care un soldat rus este acuzat de crime de război

Vadim Şişimarin, primul soldat rus judecat în Ucraina pentru crime de război, care a pledat vinovat, ar fi împuşcat un civil neînarmat la ordinul comandantului său.

Urmărește
37525 afișări
Imaginea articolului Ruşii scot flăcări, după începerea procesului în care un soldat rus este acuzat de crime de război

Tânărul militar, un tânăr de 21 de ani, cu faţa de copil, a ascultat impasibil, în timp ce procurorul povestea cum a ucis un civil împuşcându-l cu o puşcă Ak-47 prin geamul unei maşini, scrie The Guardian.

Originar din regiunea siberiană Irkuţk, Şimarin face parte din Divizia blindată Kantemirovskaia. Potrivit rechizitoriului, pe 28 februarie, după ce convoiul său de tancuri a fost atacat, tânărul a tras într-o maşină şi apoi a furat-o, pentru a pleca împreună cu alţi 4 militari. Când maşina a ajuns în satul Ciupakivka din regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, militarii au văzut un bărbat de 62 de ani pe o bicicletă în timp ce vorbea la telefon.

Comandantul lui Şişimarin i-a ordonat să împuşte civilul, de teamă că respectivul ar putea da în vileag poziţia lor din teren forţelor ucrainene. Bărbatul ucis a fost localizat la câteva zeci de metri de casa sa. Instanţa, prezidată de 3 judecători, va trebui acum să audieze martori, printre care şi soţia victimei şi un alt soldat rus aflat în maşină.

Pentru Kremlin, care în următoarele ore va decide soarta militarilor Batalionului Azov capturaţi în combinatul siderurgic de la Mariupol, procesul de la Kiev este „o punere în scenă inacceptabilă”: „Au fost fabricate multe falsuri”, spune purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

„Nu avem acces la nicio informaţie. Iar posibilităţile de a ajuta soldatul rus sunt foarte limitate, în absenţa relaţiilor diplomatice”.

Riscă până la închisoare pe viaţă

Sergentul riscă o pedeapsă de la 10 ani până la închisoare pe viaţă, dar este probabil ca situaţia lui să intre într-o viitoare negociere de schimb între prizonieri: deja, joia aceasta va începe un alt proces împotriva a doi soldaţi ruşi acuzaţi că au tras cu rachete asupra clădirilor civile în Harkov, iar procurorul de la Kiev anticipează 10.700 de anchete deja deschise, cu cel puţin 600 de suspecţi.

Guvernul ucrainean se concentrează mult pe justiţia internă, susţine că primeşte 700 de plângeri pe zi şi oferă cifre uriaşe: 43.000 de dosare sunt deja pregătite, cu 200 de violuri („sunt adolescente însărcinate şi cel puţin 60 de copii victime ale violenţei sexuale”, acuză Avocatul Poporului, Liudmila Denisova), un milion şi 300 de mii de deportaţi în Rusia (230 de mii de minori), 4.500 de clădiri civile distruse.

În realitate, potrivit unor jurişti, Convenţia de la Geneva nu ar permite procese de acest tip, cât timp conflictul este în derulare. De la Haga au sosit 42 de anchetatori de la Curtea Penală Internaţională, un grup operativ nemaiîntâlnit până acum.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici