Russia Today: Raidurile ruse perturbă afacerile ISIS cu intermediari turci, între care şi fiul lui Erdogan

Raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria perturbă afacerile profitabile cu petrol ale grupării Stat Islamic şi ale unor intermediari turci, printre care s-ar afla şi oficiali de la Ankara, inclusiv fiul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, comentează postul Russia Today în pagina electronică.

Urmărește
5963 afișări
Imaginea articolului Russia Today: Raidurile ruse perturbă afacerile ISIS cu intermediari turci, între care şi fiul lui Erdogan

Russia Today: Raidurile ruse perturbă afacerile ISIS cu intermediari turci, între care şi fiul lui Erdogan

Moscova a acuzat Turcia că ajută gruparea Stat Islamic în comerţul ilegal cu petrol, care contribuie la finanţarea organizaţiei teroriste. Potrivit unor analişti, raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria perturbă afacerile profitabile ale unor intermediari turci, printre care s-ar afla şi oficiali de la Ankara.

Pe reţelele de socializare din Turcia au fost publicate fotografii cu fiul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Necmettin Bilal, în timp ce lua cina la un restaurant din Istanbul cu un presupus lider al grupării SI, care ar fi participat la masacrul din Homs şi Rojava (Kurdistanul sirian).

De asemenea, există speculaţii conform cărora Bilal Erdogan este direct implicat în tranzacţiile petroliere pe piaţa neagră cu gruparea Stat Islamic. "SI are mulţi bani, sute de milioane sau chiar miliarde de dolari din vânzările de petrol. În plus, ei sunt protejaţi de armata unei ţări. Se poate înţelege de ce acţionează atât de îndrăzneţ şi zgomotos. De ce omoară oameni în moduri atât de atroce. De ce comit acte teroriste în toată lumea, inclusiv în inima Europei", a declarat marţi preşedintele rus, Vladimir Putin, după ce aviaţia turcă a doborât un bombardier rus în apropierea frontierei turco-siriene.

Subsecretarul de Stat american pentru Terorism şi Informaţii financiare, David Cohen, afirma în octombrie că gruparea SI câştigă un milion de dolari pe zi din vânzările de petrol. "Potrivit informaţiilor noastre, SI vinde petrol la preţuri reduse substanţial către o varietate de intermediari, inclusiv unii din Turcia, care apoi transportă petrolul pentru a fi revândut. Se pare că o parte din petrolul extras din teritoriul controlat de SI a fost vândut kurzilor din Irak şi apoi revândut în Turcia", preciza el.

Conform premierului rus, Dmitri Medvedev, intermediarii din Turcia nu sunt doar antreprenori, ci şi oficiali de la Ankara. Turcia apără gruparea Stat Islamic, întrucât unii oficiali turci au "interese financiare directe" în comerţul cu petrol al organizaţiei teroriste, a declarat Medvedev miercuri.

Analistul politic rus Igor Iuşkov, de la Fondul Naţional de Securitate Energetică, a apreciat că operaţiunea antiteroristă a Moscovei din Siria îngreunează aceste afaceri. El a adăugat că extracţia petrolului va scădea deoarece gruparea Stat Islamic duce lipsă de specialişti.

Un membru al consiliului de experţi al Uniunii industriei petroliere ruse, Eldar Kasaiev, a afirmat că SI vinde petrol cu 15-25 de dolari barilul, cu mult sub preţul petrolului Brent, de 45-50 de dolari. "Prin revânzarea acestuia, Ankara are oportunitatea de a obţine venituri suplimentare şi de a continua să bombardeze kurzii, susţinând că bombardează rebeli", a subliniat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici