Şanţuri antitanc, labirinturi de tranşee, obstacole din beton, bobine de sârmă ghimpată, câmpuri de mine. Iată cum s-a pregătit Rusia pentru contraofensiva ucraineană

Pregătirea de luni de zile a Ucrainei pentru următoarea contraofensivă a permis Rusiei să îşi fortifice poziţiile de-a lungul liniei de front de aproape 1.000 km. Imaginile din satelit examinate de multiple publicaţii şi analizate de experţi militari au dezvăluit o reţea rusească multistratificată de şanţuri antitanc, labirinturi de tranşee, obstacole din beton "dinţii dragonului", obstacole din oţel "arici", bobine de sârmă ghimpată şi câmpuri de mine.

Urmărește
2289 afișări
Imaginea articolului Şanţuri antitanc, labirinturi de tranşee, obstacole din beton, bobine de sârmă ghimpată, câmpuri de mine. Iată cum s-a pregătit Rusia pentru contraofensiva ucraineană

Şanţuri antitanc, labirinturi de tranşee, obstacole din beton, bobine de sârmă ghimpată şi câmpuri de mine. Iată cum s-a pregătit Rusia pentru contraofensiva ucraineană

Următoarele luni vor fi un moment potenţial decisiv în război. O operaţiune ofensivă reuşită a Ucrainei i-ar putea da un impuls semnificativ în încercarea de elimina trupele ruseşti de pe teritoriul său şi ar convinge partenerii occidentali să îşi continue sprijinul militar. De asemenea, ar ajuta la menţinerea unui moral ridicat în rândul populaţiei care a îndurat oroarea invaziei deja de 15 luni.

Există, de asemenea, o miză importantă pentru Rusia. Dacă Ucraina poate prelua din nou controlul asupra provinciilor Doneţk, Luhansk, Kherson şi Zaporizhzhia - pe care preşedintele rus Vladimir Putin a pretins că le-a anexat în septembrie anul trecut - sau asupra Peninsulei Crimeea, pe care Kremlinul a ocuapt-o în martie 2014, ar putea da o lovitură semnificativă unei armate care dă deja semne de epuizare şi lupte interne.

Primele semne ale contraofensivei ucrainene pot fi deja observate în ceea ce experţii militari numesc "operaţiuni de modelare" - tactici obişnuite folosite înaintea unui atac pe scară largă. În ultimele două săptămâni, forţele ucrainene au efectuat atacuri cu rachete şi sabotaje asupra centrelor de comandă şi control, a depozitelor de arme şi a sistemelor de artilerie ruseşti, scrie FT.

Contraofensiva ucraineană ar putea veni cu pierderi mari

Spargerea liniilor defensive puternic fortificate ale Rusiei fără a suferi pierderi grele ar fi extrem de dificilă, a declarat Mykola Bielieskov, cercetător la Institutul Naţional pentru Studii Strategice din Kiev.

Rob Lee, cercetător senior la Foreign Policy Research Institute, un think-tank american, a declarat că fortificaţiile Rusiei au fost concepute pentru a canaliza trupele ucrainene spre zonele în care vor fi supuse unui foc intens.

"Dacă ai mai multe linii de apărare, chiar dacă Ucraina trece cu succes de prima, atunci Rusia ar trebui să aibă suficient timp pentru a consolida o a doua sau a treia", a spus el.

Sudul va fi probabil principalul obiectiv al forţelor ucrainene - un lucru care nu a scăpat Moscovei.

Imaginile din satelit arată că cea mai puternic fortificată secţiune a liniei de front a Rusiei se află în sudul provinciei Zaporizhzhia, unde se aşteaptă ca Ucraina să încerce să pătrundă şi să rupă "puntea terestră" care leagă teritoriul rusesc de Crimeea ocupată. Legătura este crucială pentru logistica şi aprovizionarea militară rusă.

Rusia a construit în zonă un labirint elaborat de şanţuri antitanc, tranşee, obstacole din beton şi oţel, sârmă ghimpată şi câmpuri minate. Aerodromul Berdyansk, situat în apropierea Mării Azov, un centru pentru avioanele militare ruseşti, a fost înconjurat de tranşee adânci şi de trei linii de "dinţi de dragon" din beton.

Foto: FT/ ISW
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici