Scandal lângă România. Ungaria şi Bulgaria sunt la cuţite. Budapesta a cerut UE să deschidă o procedură împotriva Sofiei / Serbia reclamă şi ea vecinul nostru de la Sud de Dunăre
Ungaria a cerut executivului Uniunii Europene să deschidă o procedură legală împotriva Bulgariei în legătură cu o taxă pe care aceasta a impus-o recent pentru gazele naturale ruseşti care trec pe teritoriul său, a declarat vineri un ministru al guvernului, relatează AP.
Scandal lângă România. Ungaria şi Bulgaria sunt la cuţite. Budapesta a cerut UE să deschidă o procedură împotriva Sofiei / Serbia reclamă şi a veciunul nostru de la Sud de Dunăre
Bulgaria consideră că taxa, pe care a impus-o în octombrie, va reduce poziţia privilegiată a companiei energetice ruseşti de stat Gazprom în sud-estul Europei şi va descuraja influenţa rusă în regiune.
Însă taxa a stârnit furia Serbiei, precum şi a Ungariei, ţară membră a UE, care depind în mare măsură de gazul rusesc care vine în mare parte prin Turcia şi Bulgaria, prin conducta TurkStream.
Într-un videoclip postat pe Facebook, ministrul ungar pentru afaceri europene, Janos Boka, a declarat că a trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care a îndemnat-o să lanseze o procedură de infringement împotriva Bulgariei, primul pas potenţial pe care blocul comunitar îl poate folosi pentru a se asigura că legislaţia sa este respectată de statele membre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Un campion şi-a pierdut toate medaliile olimpice în incendiile din LA. CIO promite să le înlocuiască
-
Detalii din culise: Capturarea nord-coreenilor de către Ucraina oferă o perspectivă rară asupra alianţei cu Rusia
-
Grevă în Belgia. Sunt afectate traficul aerian şi feroviar, şcolile s-au închis
Boka s-a plâns că Bulgaria a impus această taxă fără să se consulte mai întâi cu Ungaria şi că, în opinia sa, măsura încalcă legislaţia UE în domeniul vamal şi comercial.
"Taxa bulgară pe energie pune grav în pericol securitatea energetică a Ungariei şi a întregii regiuni", a declarat Boka, adăugând că Ungaria este pregătită să sesizeze cea mai înaltă instanţă a UE înainte de sfârşitul anului dacă nu va fi lansată o procedură de infringement.
Majoritatea ţărilor din Europa s-au debarasat în mare parte de gazul rusesc de când Moscova a lansat invazia sa în Ucraina în februarie 2022. Dar Ungaria a făcut un lobby intens la Moscova pentru a obţine acorduri mai favorabile privind gazele în cele 21 de luni de la începutul războiului.
Bulgaria a fost deconectată de la livrările Gazprom la scurt timp după invazia rusă în Ucraina, dar a permis utilizarea gazoductului TurkStream care trece pe teritoriul său pentru a aproviziona Serbia şi Ungaria, două dintre cele mai pro-ruse guverne din Europa.
Taxa, 10 euro pe megawatt-oră pentru transferurile de gaz rusesc, a fost discutată de UE în octombrie, dar nu s-a luat nicio decizie cu privire la oportunitatea ei.
Guvernul Bulgariei a declarat că nu se aşteaptă ca taxa să ducă la creşterea preţurilor pentru Ungaria şi Serbia, ci la profituri mai mici pentru Gazprom.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO