SCANDALUL VOLKSWAGEN: Congresmenii acuză agenţia americană de mediu că nu a descoperit la timp frauda

Congresmenii dau vina pe agenţia americană de mediu că nu a descoperit înşelătoria comisă ani de zile de Volkswagen la testele de poluare, în timp ce şeful diviziei grupului din SUA şi-a cerut scuze în audierea într-o comisie a Camerei Reprezentanţilor şi a acuzat inginerii companiei.

Urmărește
1994 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL VOLKSWAGEN: Congresmenii acuză agenţia americană de mediu că nu a descoperit la timp frauda

Congresmenii acuză agenţia americană de mediu că nu a descoperit la timp frauda de la Volkswagen

Şeful Volkswagen Americas, Michael Horn, a spus sub jurământ că decizia folosirii unui soft care să reducă nivelul emisiilor poluante în timpul testării automobilelor diesel nu a aparţinut conducerii grupului ci câtorva ingineri, relatează Reuters.

Scandalul a dus la scăderea capitalizării de piaţă a VW cu o treime, din septembrie, şi la demisia directorului general Martin Winterkorn. Grupul german a suspendat şi 10 directori, inclusiv trei ingineri de top, în cadrul unei investigaţii interne.

Procuratura germană a efectuat joi percheziţii la sediul central al VW.

"Au fost câţiva ingineri software care au făcut acest lucru", a spus Horn, despre softul inserat la motoarele diesel ale grupului din 2009.

Volkswagen a folosit "dispozitive de apărare" diferite în Europa şi SUA, întrucât standardele referitoare la emisiile poluante sunt diferite în cele două regiuni, a explicat oficialul companiei.

"Unii oameni au luat decizii greşite pentru a scăpa de anumite lucruri", a explicat Horn, întrebat fiind dacă VW a trişat cu dispozitivele de apărare pentru că era mai ieftin decât să folosească sisteme speciale de injecţie pentru a reduce nivelul emisiilor.

Congresmenii au criticat totodată Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA, reprezentată la audiere.

Reprezentantul Michael Burgess, republican din Texas, a criticat mărimea bugetului anual al agenţiei, notând că înşelătoria VW a fost descoperită de un studiu al West Virginia University, care a avut un buget de sub 70.000 de dolari.

Volkswagen trebuie să prezinte săptămâna viitoare autorităţilor americane de reglementare din SUA şi California primele propuneri de rezolvare a problemei softului instalat pe modelele Passat din 2012-2014, a anunţat joi agenţia de mediu.

Grupul va lansa în ianuarie o campanie de rechemare a circa 11 milioane de automobile diesel implicate în scandal, la nivel global anticipând că aceasta s-ar putea încheia la sfârşitul anului 2016. VW a alocat 6,5 milioane de euro în trimestrul trei, pentru acoperirea costurilor campaniei de eliminare a softului ilegal, dar analiştii consideră că suma necesară va fi mult mai mare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici