- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scutul antirachetă din România, o ameninţare pentru Serbia
Elementele scutului american antirachetă amplasate în România ar putea reprezenta o ameninţare pentru Serbia, aceasta riscând să suporte pagube colaterale în cazul unui eventual atac cu rachetă, susţine profesorul Slobodan Misovici, citat de B92, în pagina electronică.
Scutul antirachetă din România, o ameninţare pentru Serbia
"Trăim într-o perioadă în care are loc un nou Război Rece. Sunt numeroase motive pentru a instala un scut antirachetă la graniţele Rusiei şi cel mai important dintre ele este pentru a demonstra puterea militară şi economică a Statelor Unite şi a ţărilor NATO tuturor celor din comunitatea internaţională. O consecinţă strategică a scutului antirachetă este impunerea necesităţii ca Rusia să construiască un nou scut antirachetă care costă mult, cu scopul de a o secătui economic. Al doilea motiv important este polarizarea internă a populaţiei din Rusia", a declarat profesorul Slobodan Misovici de la facultatea de Studii de Securitate pentru cotidianul Vecernje novosti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
„El mi-a propus acest lucru”. Vladimir Putin dezvăluie că Joe Biden a propus amânarea aderării Ucrainei la NATO în 2021
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
"Amplasarea unui scut antirachetă la mai puţin de 200 de kilometri de Serbia are un efect negativ asupra securităţii şi creşte vulnerabilitatea ţării noastre", a explicat profesorul.
"Acest lucru se întâmplă pentru că sistemul nostru antirachetă este învechit. Amplasarea unui scut antirachetă este o provocare pentru toate ţările din Europa de Sud-Est şi din Balcani, deoarece necesită cheltuieli mai mari pentru menţinerea securităţii la un nivel necesar. Acesta va genera probabil costuri adiţionale şi presiuni asupra ţării noastre din cauza aderării la NATO şi asupra sistemului european colectiv de apărare şi securitate", a subliniat el.
Misovici crede că scutul antirachetă din România va obliga Serbia să facă o alegere dificilă şi anume să decidă să nu investească în apărare şi să îşi reducă astfel securitatea sau să îşi sporească cheltuielile.
"NATO nu va efectua presiuni asupra Serbiei pentru a adera oficial după amplasarea scutului antirachetă în România", a declarat el, adăugând că scopul scutului antirachetă este să exercite presiune pshilogică şi economică asupra Rusiei, nu să declanşeze un război nuclear.
"Totuşi, cel care are puterea are o mare problemă deoarece este tentat permanent să o folosească. În cazul unui conflict la scară mare, Serbia ar putea să devină uşor o victimă colaterală nu numai din cauza scutului antirachetă din România, ci şi din cauza bazelor americane din Kosovo. Un pericol mult mai mare pentru tot sud-estul Europei îl reprezintă posibilitatea ca centrala nucleară de la Kozlodui să fie atacată", a declarat profesorul.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:22
Brazilia afirmă că lucrătorii de la uzina BYD din China sunt victime ale traficului de persoane
-
astăzi, 09:03
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale