- Home
- Externe
- BRUXELLES, (14.06.2016, 15:41)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: România s-a oferit să găzduiască şi să coordoneze 5.000 de militari NATO
România s-a oferit să găzduiască şi coordoneze o brigadă militară NATO de 5.000 de militari, în cadrul măsurilor de disuasiune luate în raport cu Rusia, anunţă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Urmărește
5538 afișări
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: România s-a oferit să găzduiască şi să coordoneze 5.000 de militari NATO (Imagine AFP / Mediafax Foto)
Miniştrii Apărării ai statelor NATO vor aproba marţi trimiterea a circa 4.000 de militari, susţinuţi de o forţă de reacţie rapidă, în Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia.
Cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării se va analiza şi o propunere a României de a găzdui şi de a coordona o brigadă NATO, circa 5.000 de militari, în cadrul măsurilor menite să descurajeze Rusia, a declarat Stoltenberg.
"Vom decide crearea unei brigăzi cu baza în România, la care vor participa militari români şi bulgari, într-un cadru care va permite antrenarea alături de alţi aliaţi", a explicat ulterior Carmen Romero, un purtător de cuvânt al NATO.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
"Nu vrem confruntarea cu Rusia, nu vrem un nou Război Rece. Dar Alianţa va continua să protejeze statele membre de orice ameninţare", a dat asigurări Jens Stoltenberg, conform Reuters.
Alianţa Nord-Atlantică va trimite circa 4.000 de militari suplimentari în Polonia şi în ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei, a anunţat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia cer de mult timp consolidarea prezenţei militare NATO, pentru descurajarea Rusiei. "Alianţa Nord-Atlantică a luat măsuri solide pentru protejarea naţiunilor noastre şi pentru a contribui la stabilitatea regională. Dar provocările continuă. De aceea, trebuie să avem măsuri pe termen lung. Am stabilit avansarea prezenţei în partea de est a Alianţei. Acum discutăm dimensiunile, scopul şi componenţa forţei militare. La recomandările experţilor noştri, se va decide mobilizarea a patru batalioane în ţările baltice şi în Polonia. Această decizie va transmite un semnal clar: că Alianţa este pregătită să apere orice aliat", a declarat Jens Stoltenberg.
Kremlinul a avertizat marţi că Rusia va lua măsuri de apărare în cazul suplimentării efectivelor NATO în estul Europei.
Săptămâna trecută, surse diplomatice afirmau că Statele Unite ar putea solicita implicarea Canadei pentru a contribui, alături de Marea Britanie şi Germania, la suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est, în contextul în care aliaţii europeni sunt reticenţi. În pofida demonstraţiilor de forţă prin organizarea de exerciţii militare în Europa de Est, Alianţa Nord-Atlantică pregăteşte şi staţionarea a 4.000 de militari suplimentari, prin rotaţie, în Polonia şi ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei. Până acum, la noua forţă militară au anunţat participarea Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, fiecare cu câte 1.000 de militari. Washingtonul caută încă un aliat care să trimită 1.000 de militari în statele est-europene, dar ţările europene sunt reticente să contribuie. "Aliaţii europeni au motive să nu se implice. Sunt deja implicaţi în alte operaţiuni, în Europa, în Africa, în Afganistan. Pur şi simplu nu mai au fonduri", a declarat un diplomat NATO. "Există disensiuni în cadrul NATO. Unii aliaţi cred că trupele trebuie suplimentate pe flancul sudic", dezvăluie Sophia Besch, analist la Centrul pentru Reformă Europeană (CER), cu sediul la Londra. "Summitul NATO de la Varşovia va fi ultimul din mandatul preşedintelui Barack Obama, iar Statele Unite vor să fie un succes. Se vor asigura că va fi găsită a patra ţară care să contribuie, posibil Canada", declara un diplomat polonez.
Statele Unite au anunţat în martie că vor trimite militari suplimentari în Europa de Est, cel mai probabil inclusiv în România, începând din anul 2017, în contextul măsurilor de garantare a securităţii pe fondul acţiunilor Rusiei. Pentagonul a alocat un buget suplimentar de 3,5 miliarde de dolari pentru o prezenţă militară permanentă în România, Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia. Decizia suplimentării capabilităţilor militare americane în Europa de Est are rolul de a oferi garanţii de securitate aliaţilor NATO în contextul activităţilor militare ale Rusiei.
Alianţa Nord-Atlantică trebuie să transforme patrulele aeriene din zona Mării Baltice într-o forţă care să poată apăra ţările baltice în caz de război, afirma în martie generalul american Philip Breedlove, la acea vreme comandantul în exerciţiu al forţelor NATO din Europa, în ceea ce era un avertisment adresat Rusiei.
Citeşte şi: Autorităţile americane, îndemnate de un oficial ONU să înăsprească "regimul armelor de foc"
Citeşte şi: Un poliţist francez şi soţia sa, ucişi într-o suburbie din Paris, într-un atac revendicat de ISIS/ Atacatorul fusese condamnat în 2013 pentru apartenenţă la o grupare teroristă / Reacţia lui Francois Hollande
Citeşte şi: Un poliţist francez şi soţia sa, ucişi într-o suburbie din Paris, într-un atac revendicat de ISIS/ Atacatorul fusese condamnat în 2013 pentru apartenenţă la o grupare teroristă / Reacţia lui Francois Hollande
Citeşte şi: Cel mai mare eşec al lui Obama. Statistica dramatică a unui fenomen nerezolvat în SUA - Gândul
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe