Siria cere justiţie după 11 ani de crime şi atrocităţi

În ultimul deceniu, rebeliunea transformată în război civil din Siria a fost plină de încălcări grave ale drepturilor omului ce ar putea echivala cu crime de război.

Urmărește
3208 afișări
Imaginea articolului Siria cere justiţie după 11 ani de crime şi atrocităţi

Siria cere justiţie după 11 ani de crime şi atrocităţi

De 11 ani, sirienii caută dreptate pentru atrocităţile de război, transmite Al-Jazeera

În ultimul deceniu, rebeliunea transformată în război civil din Siria a fost plină de încălcări grave ale drepturilor omului ce ar putea echivala cu crime de război.

Amjad al-Malah, 32 de ani, şi familia sa au reuşit în sfârşit să fugă din oraşul asediat Madaya în urmă cu cinci ani şi s-au îndreptat spre nord-vestul Siriei.„Am trăit ani de zile în frig, foame şi moarte. Oamenii au fost nevoiţi să facă contrabandă cu legume”, spune activistul civic şi media care acum locuieşte în Afrin.

„Un kilogram [două lire] de orez sau grâu costa 250 de dolari. A fost un chin.”

Lucrătorii umanitari, cărora li se permitea rareori să intre în zonele asediate, au descris scene de malnutriţie severă. 

În 2017, forţele de opoziţie şi guvernamentale au ajuns la un acord pentru a pune capăt asediului oraşului Madaya şi a altor trei oraşe. Al-Malah a spus că el şi alte familii au plecat doar cu hainele pe ei şi au trăit din asistenţa umanitară în aşezările cu corturi.  

600.000 de sirieni au pierit în ultimul deceniu! 

Luptele au încetat în multe părţi ale ţării sfâşiate de război, dar 6 milioane de sirieni chinuiţi de strămutarea forţată, tortură şi dispariţia celor dragi încă aşteaptă orice act de dreptate.

Noura Ghazi, fondatoarea Nophotozone, o organizaţie neguvernamentală care pledează pentru drepturile omului şi oferă sprijin legal refugiaţilor sirieni şi familiilor acestora, spune că multe familii îşi pierd orice speranţă.

„Priorităţile lumii s-au schimbat, iar Siria a fost lăsată deoparte”, spune Ghazi pentru Al Jazeera. „Dar, ca familie, încercăm să ne găsim calea înainte.”

  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici