- Home
- Externe
- PARIS, (15.03.2015, 16:23)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Siria intră în al cincilea an de război
Conflictul din Siria intră duminică în al cincilea an, în contextul în care regimul lui Bashar al-Assad se simte încurajat de faptul că atenţia comunităţii internaţionale s-a mutat asupra crizei umanitare, exacerbate de ascensiunea gripării Statul Islamic (SI), scrie Agence France-Presse pe site.
Urmărește
5788 afișări
Siria intră în al cincilea an de război (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Peste 210.000 de oameni au fost ucişi, iar jumătate din populaţia ţării nevoită să se refugieze din calea luptelor, determinând organizaţii în domeniul drepturilor omului să acuze comunitatea internaţională de "abandonarea Siriei".
Ţara a fost împărţită în bucăţi între forţele guvernamentale, grupări jihadiste, luptători kurzi şi restul rebelilor nejihadişti.
Eforturile diplomatice sunt blocate, după ce două runde de negocieri de pace nu au condus la niciun progres şi după eşecul unei propuneri de armistiţiu la Alep.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Reprimarea guvernamentală feroce asupra demonstraţiilor, de la originea conflictului, a fost cea care a condus la militarizarea acestuia şi transformarea lui într-un război pe mai multe fronturi.
Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) apreciază că Siria este în prezent "cea mai importantă urgenţă umanitară".
Citeşte şi:
Războiul din Siria a redus speranţa de viaţă cu 20 de ani. 80% din populaţie trăieşte în sărăcie - FOTO
Citeşte şi:
Consiliul de Securitate al ONU, criticat de 21 de organizaţii umanitare pentru un eşec în Siria
Aproximativ patru milioane de persoane au fugit în străinătate, dintre care peste un milion în Libanul vecin.
În ţară, peste şapte milioane de persoane au fost deplasate, iar potrivit ONU peste 60% din populaţie trăieşte, în prezent, în sărăcie.
Infrastructura ţării a fost decimată, moneda este în cădere liberă, iar unii economişti afirmă că ţara a fost aruncată cu aproximativ 30 de ani în urmă din punct de vedere economic.
ONG-uri cu activitate în domeniul drepturilor omului au documentat încălcări grave. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra, a anunţat săptămâna aceasta că aproximativ 13.000 de persoane au fost torturate până la moarte, în detenţie, de către Guvern, de la începutul conflictului.
Alte zeci de mii de persoane se află în continuare în închisorile regimului şi în centre de detenţie, multe dintre ele fiind dispărute după ce sunt arestate.
În pofida unui val de proteste internaţionale şi acuzaţii potrivit cărora regimul a folosit armament chimic împotriva propriului popor, în august 2013, preşedintele Bashar al-Assad se agaţă de putere.
Forţele care-i sunt loiale şi-au consolidat strânsoarea asupra capitalei siriene, Damasc, şi încearcă să încercuiască rebelii în cel de-al doilea cel mai important oraş din ţară, Alep (nord).
Atacurile s-au intensificat, iar forţele guvernamentale recurg tot mai mult la butoaie cu explozivi pe care le larghează pe post de bombe. Însă regimul al-Assad dezminte aceste acuzaţii, în pofida unei documentări ample.
Îndemnurile la demisia liderului sirian au devenit tot mai moderate, în contextul în care atenţia internaţională se concentrează asupra ameninţării reprezentate de către gruparea jihadistă Statul Islamic.
Unii diplomaţi afirmă că există o nouă voinţă, de a i se acorda lui Bashar al-Assad un rol în viitorul ţării, şi Washingtonului, cel mai dur oponent al regimului, şi-a schimbat retorica la acest capitol.
Direcorul CIA John Brennan a declarat vineri la Washington că este îngrijorat de "colapsul" Guvernului Siriei, care ar putea deschide calea unei preluări a controlului de către islamişti.
De asemenea, secretarul de Stat american John Kerry a subliniat că prioritatea Washingtonului este înfrângerea SI.
- Perspective reduse de pace
Statele Unite au format o coaliţie de luptă împotriva SI atât în Siria, cât şi în Irak, ţări în care jihadiştii deţin controlul asupra unor zone extinse şi în care au proclamat un "califat".
Atacuri aeriene care susţin eforturile luptătorilor kurzi la sol, în Siria, au respins SI din unele zone, însă gruparea continuă să exercite un control semnificativ.
De asemenea, SI a atras mii de luptători străini, mulţi din Occident, provocând îngrijorări faţă de perspectiva unor atacuri pe care aceşti jihadişti le-ar putea comite în ţările de origine după ce revin de pe front.
Însă, în pofida atenţiei internaţionale, există puţine şanse de soluţionare a conflictului pe cale paşnică.
Două runde de negocieri, mediate de către ONU, în Elveţia, au eşuat să aducă vreun progres, iar Staffan de Mistura, al treilea emisar special ONU pentru Siria, s-a bucurat de puţin succes prin propunerea unui armistiţiu local la Alep.
Rusia, un aliat-cheie al lui al-Assad, a iniţiat un dialog separat şi urmează să găzduască negocieri la Moscova în aprilie, însă nu este clar dacă opoziţia siriană recunoscută la nivel internaţional va participa.
Un grup de 21 de agenţii umanitare au criticat miercuri, într-un raport, Consiliul de Securitate al ONU pentru că a eşuat să-şi implementeze rezoluţiile vizând o îmbunătăţire a situaţiei umanitare în Siria şi să pună capăt războiului din această ţară, catalogâd anul 2014 ca "cel mai negru an" al conflictului armat.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe