Sprijinul occidental pentru Ucraina ar putea scădea dramatic din 2025

Ucraina se confruntă cu o posibilă scădere semnificativă a ajutorului occidental începând cu anul 2025, arată Institutul Kiel.

Urmărește
228 afișări
Imaginea articolului Sprijinul occidental pentru Ucraina ar putea scădea dramatic din 2025

În lunile iulie şi august 2024, Ucraina a primit aproximativ 14,6 miliarde de euro în ajutor de la aliaţii săi occidentali. Acest sprijin a fost împărţit între ajutor militar (5,5 miliarde de euro în iulie) şi ajutor financiar pentru stabilizarea economiei şi reconstrucţie (7,9 miliarde de euro în august).

Pietro Bomprezzi, manager de proiect al Ukraine Support Tracker la IfW Kiel, subliniază importanţa continuării ajutorului: „Ajutorul pentru populaţie şi reconstrucţie este crucial, dar fondurile pentru acest lucru rămân surprinzător de scăzute. Odată cu apropierea iernii, ţările occidentale ar trebui să îşi intensifice de urgenţă ajutorul pentru reconstrucţie, în special pentru infrastructura critică şi sistemele energetice distruse de Rusia".

Cu toate acestea, perspectivele pentru 2025 sunt îngrijorătoare. Raportul identifică trei factori majori care ar putea duce la o scădere drastică a ajutorului: un potenţial al doilea mandat al lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, care ar putea bloca noi pachete de ajutor în Congres, anunţul recent al Germaniei de a reduce la jumătate ajutorul pentru Ucraina în următorul buget, un exemplu pe care alte ţări l-ar putea urma, şi înlocuirea ajutorului european cu subvenţii NATO sau împrumuturi din veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate.

IfW Kiel estimează că, în cel mai pesimist scenariu, ajutorul total pentru Ucraina s-ar putea reduce la jumătate în 2025, ajungând la aproximativ 55 de miliarde de euro, comparativ cu peste 100 de miliarde de euro estimate în cazul în care eforturile donatorilor ar rămâne neschimbate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici