Statele Unite au declasificat numărul focoaselor nucleare deţinute
Statele Unite ale Americii au publicat, pentru prima dată din 2021, numărul focoaselor nucleare deţinute.
Statele Unite au declasificat numărul focoaselor nucleare deţinute
Aşadar, în septembrie 2023, SUA aveau 3.748 de focoase nucleare, se arată în raportul NNSA (National Nuclear Security Administration).
Numărul acesta reprezintă o reducere de 88% din maximul atins (31.255) la finalul anului 1967 şi o reducere de 83% de la căderea Zidului Berlinului, în 1989 (22.217). Numărul anterior menţionat, 3.748, este numărul stocului de focoase nucleare cu care SUA au rămas din 1945 până pe 30 septembrie 2023.
Numărul armelor nucleare non-strategice ar fi fost redus cu 90% din septembrie 1991 până în septembrie 2023.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
NNSA susţine că stocul de focoase nucleare include atât focoase active şi inactive, strategice şi non-strategice (tactice). Focoasele nucleare active sunt considerate operaţionale şi gata de a fi date în folosinţă, iar cele inactive sunt cele depozitate şi care au status non-operaţional. Deşi şi acestea din urmă pot fi dislocate, procesul de dislocare ar fi mai lung.
Politica de transparenţă cu privire la stocurile de focoase nucleare a fost introdusă de Administraţia Obama. Apoi, sub Administraţia Trump, a existat o perioadă de „secretomanie”, până la venirea Administraţiei Biden, care, însă, după primul an a revenit şi ea la ascunderea numărului stocului. Divulgarea acestui număr, acum, are scopul de a încuraja şi alte state să facă acelaşi lucru.
Şi Franţa şi UK, care de asemenea au arme nucleare, au ţinut ascuns numărul focoaselor deţinute.
Preocupările faţă de controlul armelor nucleare au crescut în ultimii ani, mai ales după ce, în 2019, Rusia a suspendat participarea sa în tratatul NEW START, care viza numărul rachetelor nucleare şi convenţionale de diverse tipuri deţinute de statele participante.
Deşi dezvăluirea acestui număr de focoase nucleare ar putea fi apreciat de unii, experţii cred că nu este momentul potrivit având în vedere tensiunile dintre Rusia şi Occident şi ameninţările Kremlinului faţă de folosirea armelor de acest fel, în contextul războiului din Ucraina. Despre Rusia, se estimează că ar avea 4.380 de focoase nucleare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO