Statele Unite refuză să includă Coreea de Nord în rândul statelor nucleare
Statele Unite au refuzat din nou, miercuri, să includă Coreea de Nord în rândul puterilor nucleare, în contextul în care Phenianul cere ca acest statut să îi fie recunoscut înainte de a discuta despre dezarmare.
Statele Unite refuză să includă Coreea de Nord în rândul statelor nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Nu vom accepta Coreea de Nord ca o ţară dotată cu arma nucleară. Drumul pe care ea îl urmează este un impas", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley.
Washingtonul solicită cu regularitate întoarcerea Coreei de Nord la masa negocierilor purtate de cele şase state (cele două Corei, Statele Unite, China, Japonia şi Rusia) privind programul nuclear nord-coreean, negocieri pe care le-a părăsit în urmă cu un an.
Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe a declarat că va accepta să nu producă "mai multe (arme nucleare) decât este necesar", dacă Phenianul este integrat eforturilor de dezarmare în calitate de stat nuclear.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
A greşit Zelenski că nu a acceptat propunerile Franţei şi ale SUA de la finalul anului 2022 şi din vara lui 2023, pentru un acord de încetare a focului?
-
Incendiile din California pun sub semnul întrebării organizarea Jocurilor Olimpice din 2028 la LA
Regimul a renunţat în 2003 la Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), care recunoaşte, printre semnatarii săi, pe de o parte statele nucleare care se angajează să se dezarmeze şi pe de altă parte statele non-nucleare care acceptă să nu încerce să obţină bomba atomică, în schimbul autorizării unor programe nucleare civile.
Doctrina americană revizuită de folosire a armei atomice prevede ca Statele Unite să nu utilizeze niciodată arma atomică împotriva unui adversar care nu o deţine şi care respectă regulile TNP.
Iranul, semnatar al TNP, dar acuzat că dezvoltă arma atomică, şi Coreea de Nord, care a efectuat două teste nucleare, reprezintă excepţii, potrivit Washingtonului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO