- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Summitul Uniunii Europene va evita o serie de subiecte conflictuale
Summitul Uniunii Europene care începe joi va evita o serie de subiecte conflictuale, pe fondul campaniei electorale prezidenţiale din Franţa, liderii europeni urmând să susţină discursuri despre creşterea economică şi să semneze tratatul fiscal european, relatează site-ul EurActiv.
Summitul Uniunii Europene va evita o serie de subiecte conflictuale (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit unui diplomat european, acesta va fi primul "summit normal, liniştit" de la izbucnirea crizei economice în 2008. El a adăugat însă că este dificil de apreciat dacă aceasta este o "revenire la normalitate" sau dacă liderii au decis pur şi simplu să "ascundă sub preş" subiectele conflictuale.
Liderii urmează să vorbească despre creşterea economică, să semneze noul tratat fiscal european şi să-l felicite pe Herman Van Rompuy pentru că a fost reales în funcţia de preşedinte al Consiliului European pentru un nou mandat de doi ani şi jumătate, dar şi pentru numirea sa şi în funcţia de preşedinte al Zonei Euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
Şefii de state şi Guverne vor discuta şi despre aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, demers căruia Olanda i se opune, din cauza corupţiei şi criminalităţii din cele două ţări. Este puţin probabil însă ca Olanda să-şi atenueze poziţia, iar un diplomat a declarat că nu se aşteaptă la schimbări înaintea "alegerilor franceze", sugerând că Parisul sprijină implicit Haga.
De asemenea, liderii UE ar urma să acorde Serbiei statut de ţară candidată la aderare, chiar dacă România s-a opus unei decizii în acest sens marţi, cerând întâi garanţii privind drepturile etnicilor români din această ţară. Această măsură a fost văzută de unii ca o încercare de a determina Olanda să-şi schimbe poziţia privind Schengen. Teoretic, preşedintele român Traian Băsescu ar putea bloca acordarea statutului de candidat Serbiei, dar diplomaţii apreciază că este improbabil să se întâmple acest lucru.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO