"Sună-mă sau scrie-mi pe telefon!": Tot mai mulţi politicieni spanioli încearcă să atragă susţinători cu ajutorul aplicaţiei WhatsApp

Politicieni din partidele dominante spaniole au urmat exemplul "indignaţilor" şi Podemos şi încearcă să se "reconecteze" cu masele nemulţumite prin aplicaţia WhatsApp, înainte de alegeri.

Urmărește
1934 afișări
Imaginea articolului "Sună-mă sau scrie-mi pe telefon!": Tot mai mulţi politicieni spanioli încearcă să atragă susţinători cu ajutorul aplicaţiei WhatsApp

"Sună-mă sau scrie-mi pe telefon!": Tot mai mulţi politicieni spanioli încearcă să atragă susţinători cu ajutorul aplicaţiei WhatsApp (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu doar câteva luni înaintea alegerilor municipale din Spania, Gutiérrez Iglesias (PP, conservator), primarul localităţii Brunete, lângă Madrid, şi-a dus campania la "următoarea frontieră" - aplicaţia WhatsApp. "A trecut cam o lună de când mi-am dat numărul de telefon fiecărui locuitor" al orăşelului de aproximativ 10.000 de oameni, al cărui primar este din 2011, a declarat el, adăugând că, după Twitter, Facebook şi LinkedIn, WhatsApp - o aplicaţie pentru smartphone prin care utilizatori pot trimite mesaje contactelor din agendă - este un fel de "ultima frontieră", apreciază el.

De când a lansat campania "Sună-mă sau scrie-mi pe telefon!", primarul îşi verifică aplicaţia pe telefon la fiecare oră, răspunzând imediat celor mai multe mesaje - pe care le primeşte de la prima oră şi până după miezul nopţii.

Gutiérrez Iglesias este doar unul dintre numeroşii politicieni spanioli care au recurs la WhatsApp, înaintea alegerilor considerate cruciale din acest an, în încercarea de a atrage alegători, scrie ziarul britanic The Guardian, care citează de asemenea cazurile lui Rubén Juan Serna la Murcia şi Ramón Marcos la Madrid, ambii membri ai Uniunii Progres şi Democraţie (UPyD, centru), dar şi pe cel al orăşelului Boadilla del Monte, de la periferia Madridului, ai cărui locuitori sunt invitaţi să completeze online un formular pentru a discuta pe "WhatsApp cu primarul".

Iniţial, afirmă Iglesias, era îngrijorat că poate primi apeluri abuzive, însă cei mai mulţi locuitori îi pun întrebări "uşoare", de exemplu despre costul închirierii unui teren de tenis în centrul de recreere al orăşelului sau să semnaleze probleme referitoare la copaci sau pavede. De asemenea, unii locuitori l-au criticat pentru faptul că este vizat de o procedură judiciară, în urma acuzaţii potrivit cărora ar fi încercat să mituiască un consilier din opoziţie să se alăture PP, minoritar în Executivul local. "Am primit nişte mesaje critice. Dar de asta suntem aici - să ascultăm poporul", declară el.

Singurul inconvenient, în opinia sa, este amestecarea vieţii personale şi profesionale. "Viaţa personală îţi este redusă la zero", a spus el, adăugând că "asta face parte din fişa postului".

Politicienii au recurs la WhatsApp din "necesitate", este de părere Antoni Gutiérrez-Rubí, un consultant în comunicare, în contextul în care aplicaţia a fost instalată pe aproximativ 99% dintre telefoanele din Spania în ultimii patru ani. "Este fără precedent. A colonizat mesageria", a declarat el pentru ziarul britanic, care citează cu ironie cazul unui medic spaniol ce a diagnosticat primul caz de "WhatsAppitis" - un microtraumatism provocat de trimiterea repetată de mesaje.

Campaniile socialiştilor şi Stângii Republicane din Catalonia au beneficiat, de asemenea, de pe urma popularităţii aplicaţiei, însă în mod "pasiv", formaţiunile invitându-şi susţinătorii să se aboneze pentru a primi informaţii pe WhatsApp.

O adevărată prăpastie a apărut între spanioli şi instituţii, din cauza crizei care afectează ţara dur.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici