Video Tabăra de bază de pe Everest a fost grav avariată de avalanşă: Cel puţin 18 alpinişti au murit. Alex Găvan a anunţat că nu a fost rănit - VIDEO

O avalanşă declanşată de cutremurul puternic înregistrat sâmbătă în Nepal a îngropat o parte din tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe Muntele Everest, provocând moartea a cel puţin 18 persoane, a anunţat Ministerul nepalez al Turismului, citat de Sky News.

Urmărește
3293 afișări

UPDATE 18 alpinişti au murit

Cadavrele a 18 alpinişti au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.

Un prim elicopter a decolat duminică dimineaţă din Kathmandu pentru a transporta răniţii de pe munte, după ce zborurile au fost întârziate din cauza condiţiilor meteorologice.

UPDATE 10 persoane au murit

"Nu avem toate detaliile, dar a fost raportat decesul a zece persoane până acum, inclusiv alpinişti străini", a declarat Gyanendra Kumar Shrestha, un oficial din Ministerul Turismului, precizând că o parte a taberei de bază de pe Everest a fost îngropată de zăpadă.

"Bilanţul ar putea creşte şi ar putea include atât străini, cât şi ghizi şerpa", a declarat Gyanendra Shrestha, un oficial din Ministerul Turismului.

Cutremurul cu magnitudinea 7,9 produs sâmbătă dimineaţă în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, a provocat o "avalanşă uriaşă" pe Muntele Everest, care a avariat tabăra de bază.

Alpinistul americano-britanic Daniel Mazur a anunţat că tabăra de bază a fost "grav avariată" şi echipa sa este blocată. "Vă rog, rugaţi-vă pentru toată lumea", a scris el pe Twitter.

Anterior, alpinistul român Alex Găvan a scris pe Twitter că a fost un cutremur puternic, urmat de o avalanşă, dar el a scăpat nevătămat. "Tabăra de la baza Everestului cutremur uriaş apoi avalanşă de pe Pumori", a precizat el. "Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte", a adăugat Găvan.

Publicaţia Times of India a scris de asemenea pe Twitter că bazele 1 şi 2 de pe Everest au fost avariate de avalanşe, numeroşi alpinişti fiind daţi dispăruţi.

O avalanşă produsă în aprilie 2014 în apropierea taberei de bază de pe Muntele Everest a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi.

Alpinistul Alex Găvan a plecat, la finalul lunii martie, într-o nouă expediţie în Munţii Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse (8.516 metri), fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine. Expediţia este programată să dureze aproximativ două luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca înălţime din lume, după Everest, K2 şi Kangchenjunga, şi este situat la graniţa dintre Tibet şi Nepal. Vârful său este legat de Everest prin Şaua Sudică, aflată la peste 8.000 m altitudine.

În 2012, alpinistul a mai avut două tentative a urca pe Lhotse. Prima dată, în sezonul de primăvară, Alex s-a retras de la altitudinea de 7600m, ca urmare a unei infecţii pulmonare dobândite în tabăra de bază. A doua oară, în sezonul de toamnă, Alex Găvan şi partenerul său Alexey Bolotov (Rusia) s-au retras din cauza condiţiilor de pe munte, în noaptea ascensiunii finale, după ce au atins altitudinea de 8000 de metri.

Alex Găvan a urcat până acum şase vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar şi porteri de altitudine. Alpinistul român a escaladat trei dintre cele şase vârfuri în premieră pentru România: Shisha Pagma (8.027 m) – în 2013; Makalu ‐ (8.463 m) – în 2008; Gasherbrum 1 (8.068 m) – în 2007. Pe vârfurile Broad Peak (8.047 m) – în 2014, Manaslu (8.156 m) – în 2011, Cho Oyu (8.201 m) – în 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune românească.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici