- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (05.12.2024, 19:37)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ţările UE discută despre un fond de 500 de miliarde de euro pentru proiecte comune de apărare
- Aflată deja în criză, Europa se confruntă şi cu posibilitatea să rămână fără apărarea SUA.
- Ţările UE discută despre un fond de 500 de miliarde de euro pentru proiecte comune de apărare, în aşteptarea noului mandat al lui Donald Trump, anunţă Ziarul Financiar.
Urmărește
1549 afișări
Ţările UE discută despre un fond de 500 de miliarde de euro pentru proiecte comune de apărare
Ţările UE discută despre un fond de 500 de miliarde de euro pentru proiecte comune de apărare şi achiziţii de armament, apelând la pieţele de obligaţiuni pentru a creşte cheltuielile, în anticiparea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, scrie FT.
Ameninţarea lui Trump de a retrage garanţiile de securitate ale SUA pentru aliaţii NATO care nu îşi respectă obligaţiile financiare a determinat capitalele europene să exploreze opţiuni mai radicale de finanţare a apărării, inclusiv împrumuturi comune, care au fost în mod tradiţional respinse de conservatorii fiscali din Germania, Ţările de Jos şi Danemarca.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Oficialii europeni de rang înalt care discută acest plan se concentrează acum pe înfiinţarea unui vehicul de finanţare pentru apărare, care ar emite obligaţiuni garantate de statele participante, mai degrabă decât de UE în ansamblul său.
Modelul de finanţare, care ar fi deschis şi pentru state non-UE, precum Marea Britanie şi Norvegia, câştigă teren printre un grup cheie de state membre UE, au declarat şase persoane implicate în discuţii pentru Financial Times. Deşi obiectivul precis de împrumut nu a fost încă stabilit, cei implicaţi în negocieri au afirmat că acesta ar trebui să depăşească 500 de miliarde de euro.
Europa se confruntă de mult timp cu problema creşterii cheltuielilor pentru apărare, atât pentru a sprijini Ucraina, cât şi pentru a se pregăti pentru o eventuală preşedinţie a lui Trump, care a avertizat anterior în acest an: „Nu îi vom proteja” pe aliaţii NATO „dacă nu plătesc”.
UE a explorat numeroase modalităţi de a finanţa proiecte suplimentare, iar fondul interguvernamental a apărut ca cea mai ambiţioasă opţiune luată în considerare.
Planurile au fost discutate şi cu Marea Britanie, dar Londra nu s-a angajat încă să participe, potrivit oficialilor europeni implicaţi în discuţii. Un oficial britanic de rang înalt, familiarizat cu iniţiativa, a salutat ambiţia acestui proiect drept un semn „încurajator” al determinării.
Banca Europeană de Investiţii ar urma să joace un rol tehnic, ajutând la administrarea vehiculului special de finanţare (SPV) şi la gestionarea funcţiilor de trezorerie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Avem o misiune. Să apărăm Democrația în România
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: Un primar ucrainean, capturat de ruşi în urmă cu trei ani, a fost înmormântat în Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe