De ce teroriştii atacă în Marea Britanie şi Londra? Premierul Theresa May constată cu stupoare: extremismul este „mult prea tolerat“. Cosmopolismul Londrei s-a sfârşit. "În fiecare zi mergi cu moartea lângă tine"

Peste 800 de cetăţeni britanici au plecat din ţară pentru a se alătura ISIS în Siria şi Irak Circa 350 dintre ei s-au întors în Regat, iar o cincime dintre ei ar pune la cale atacuri teroriste.

Urmărește
3419 afișări
Imaginea articolului De ce teroriştii atacă în Marea Britanie şi Londra? Premierul Theresa May constată cu stupoare: extremismul este „mult prea tolerat“. Cosmopolismul Londrei s-a sfârşit. "În fiecare zi mergi cu moartea lângă tine"

De ce teroriştii atacă în Marea Britanie şi Londra? Premierul Theresa May constată cu stupoare: extremismul este „mult prea tolerat“. Cosmopolismul Londrei s-a sfârşit. "În fiecare zi mergi cu moartea lângă tine"

Premierul britanic Theresa May spune că extremismul este „mult prea tolerat“, că s-a atins o limită şi a promis o bătălie contra „pre­di­­ca­torilor urii“.

Măcelul a început când duba a intrat în mulţimea de pe London Bridge şi s-a oprit când poliţiştii au adus zona sub control omorând trei atacatori înarmaţi cu cuţite mari de vânătoare şi îmbrăcaţi cu veste sinucigaşe false, după cum s-a dovedit ulterior. A fost al treilea atac terorist de amploare din Marea Britanie din ultimele zece săptămâni. Şapte dintre persoanele atacate au murit sâmbătă noaptea. Pe 22 mai 23 de oameni au murit şi peste 100 au fost răniţi într-un atentat sinucigaş la Manchester Arena. Multe dintre victime erau copii, spectatori la un concert. Pe 22 martie, patru persoane au murit după ce o maşină a intrat în plin în mulţime în apropiere de Palatul Westminster, sediul parlamentului britanic.

Premierul May a lăsat să se înţeleagă că cel mai recent atac este picătura care a umplut paharul. Discursul său de după tragedie a fost descris ca fiind cea mai dură retorică folosită de un şef de guvern britanic contra atacurilor teroriste de când Tony Blair a declarat ca reacţie la atentatele cu bombe din 2005 din Londra că „regulile jocului se schimbă“, scrie Newsweek.

May are motive să schimbe tonul. Atacul vine cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, programate pentru joi. Forma­ţiunea sa politică, Partidul Conservator, este considerată mai dură cu terorismul decât principalul rival, Partidul Laburist. Avantajul conservatorilor în faţa laburiştilor s-a redus cu şase puncte în cele mai recente sondajele de opinie. Laburiştii au urcat rapid. Aceleaşi sondaje arată că rata de aprobare pentru premierul May s-a prăbuşit.  Experţii în terorism cred că atacatorii s-ar putea să se fi folosit de campania electorală pentru a creşte publicitatea atacurilor lor.

În discursul său de după cel mai recent atac, duminică dimineaţa, premierul a spus că poliţia şi forţele de securitate au dejucat cinci comploturi după incidentul de la West­minster.

May le-a explicat britanicilor că „observăm o nouă tendinţă“ în terorism, cu terorişti inspiraţi să acţioneze de alte atacuri. Politicianul le-a mai spus că atacurile şi comploturile teroriste nu au legătură între ele, „dar sunt conectate într-un sens impor­tant: sunt legate de ideologia ticăloasă a extremismului islamist“. May le-a spus alegătorilor că există „prea multă“ toleranţă pentru extremism în Marea Britanie.

„Ţara noastră a progresat semnificativ cu dejucarea planurilor şi cu protejarea publicului. Dar a venit timpul să spunem gata, până aici. Societatea noastră ar trebui să continue să funcţioneze în acord cu valorile noastre, dar când vine vorba de lupta contra extremismului şi terorismului, lucrurile trebuie să se schimbe.“

Despre ideologia ticăloasă a extre­mismului islamist a spus că „propovăduieşte ura, că sădeşte neînţelegere şi promovează sectarianismul“.

„Este o ideologie care susţine că valorile noastre occidentale, libertatea, democraţia şi drepturile omului sunt incompatibile cu religia islamului. Este o ideologie care repre­zintă pervertirea islamului şi pervertirea adevă­rului. Înfrângerea acestei ideologii este una dintre marile provocări ale timpului nos­tru şi nu poate fi obţinută doar cu intervenţii militare.“ May trebuie să navigheze cu grijă. După atacul de la Manchester, s-au conturat două direcţii în ceea ce priveşte abordarea terorismului. Una a fost promovată curajos de Andy Burnham, primarul oraşului, notează The Independent. „Acesta este un act extremist iar autorul reprezintă comunitatea musulmană la fel de mult cum ucigaşul lui Jo Cox reprezintă comunitatea creştină.“ Jo Cox, parlamentar britanic din partea laburiştilor, a fost ucisă în plină stradă de un individ cu probleme psihice şi legături cu neonaziştii.

Cealaltă direcţie este dată de extremişti antimusulmani şi luptători ai tastaturii cum este ziarista Katie Hopkins, care a cerut o „soluţie finală“ ca răspuns. Această direcţie continuă să domine în titlurile materialelor de presă, transmite frica de islam şi de musulmani şi promovează un sentiment de deznădejde mai ales în rândul tinerilor. De cele mai multe ori, teroriştii din Marea Britanie nu sunt nou-veniţi, ci sunt născuţi şi crescuţi acolo.

Peste 800 de cetăţeni britanici au plecat din ţară pentru a se alătura ISIS în Siria şi Irak. Circa 350 dintre ei s-au întors, iar o cincime dintre ei ar pune la cale atacuri teroriste, potrivit unor oficiali.

Mai înspăimântător, această direcţie imită teoriile Isis, care vrea ca tinerii musulmani din Occident să simtă ca şi cum Vestul se teme de ei şi ca acestor tineri să le fie teamă să mai trăiască în Vest. Având în vedere că infracţiunile motivate de ură s-au dublat în Manchester în ultima vreme, se poate spune  că această strategie func­ţio­nează.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.06.2017

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici